Καθηγητής Γουργουλιάνης: Τι συμβαίνει πραγματικά στην Σαγκάη; Πρέπει να ανησυχούμε και εμείς;

0 899

Οι απίστευτες σκηνές από το lockdown στη Σαγκάη έχουν αφήσει τον υπόλοιπο πλανήτη άναυδο. Το εν λόγω lockdown είναι απάνθρωπο και όλος ο υπόλοιπος κόσμος αναρωτιέται τι μπορεί να κρύβεται πίσω από όλο αυτό.

Έχουν ακουστεί και διαδοθεί θεωρίες συνωμοσίας για νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, ή ακόμη και εμφάνιση νέου ιού.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εξηγεί στο onlarissa.gr τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα και ξεκαθαρίζει το τοπίο δίνοντας τους τρίτους λόγους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, για όλο αυτό το άγριο σκηνικό  που λαμβάνει χώρα στην Κίνα το τελευταίο διάστημα με το σκληρό lockdown.

«Εγώ δεν φαντάζομαι σενάρια συνομωσίας. Θα σας παραθέσω μερικούς λόγους που κατά την εκτίμησή μου γίνονται στην Σαγκάη όλα αυτά» τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης και εξηγεί:

«Πρώτον οι Κινέζοι ξεκίνησαν με την λογική του covid zero, δηλαδή να μην έχουν κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Η Κίνα για πάρα πολύ καιρό δεν είχε μολύνσεις. Βρεθήκαν λοιπόν με μια συνταγή που είχαν και δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Δηλαδή ξαφνικά με την «Όμικρον» έχουν πολλά κρούσματα χωρίς όμως να έχουν εισαγωγές και νοσηλείες, καθώς η «Όμικρον» είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός. Οπότε έχουν το σενάριο τους και δύσκολα ξεφεύγουν από αυτό. Κάπως έτσι είναι όμως και γενικά η νοοτροπία των Κινέζων. Οπότε η πολιτική τους απέτυχε και ήταν λογικό να αποτύχει με μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική.

Δεύτερον έχουν ένα εμβόλιο, το Κινέζικο, με το οποίο έχουν εμβολιαστεί όλοι αλλά δεν ξέρουμε πόσο δραστικό είναι.

Τρίτον έχουν πολύ κόσμο σε μεγάλη ηλικία, από 80 ετών και άνω, ανεμβολίαστους. Και επειδή η Κίνα έχει πολύ πληθυσμό, με πυκνοκατοικημένες περιοχές, πιθανότατα να ανησυχούν ότι θα νοσήσουν πολλοί μεγάλοι σε ηλικία και θα μπλοκάρουν τα νοσοκομεία τους.

Θεωρώ ότι ο πρώτος λόγος της λογικής που έχουν δηλαδή του covid zero είναι ο πιο σημαντικός που συμβαίνουν όλα αυτά στην Σαγκάη. Βλέπουμε και εδώ στην Ελλάδα ότι η «Όμικρον» είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εύκολα κολλάει ο ένας τον άλλον, οπότε η πολιτική τους να μην υπάρχουν καθόλου μολύνσεις απέτυχε. Και επειδή είναι ένας λαός κολλημένος γενικά και δύσκολα ξεκολλάει από τακτικές που υιοθέτει, εκεί έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, ενώ εδώ στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική έχουμε αποφασίσει ότι θα ζήσουμε τον κορωνοϊό.

Οπότε φυσικά και δεν υιοθετώ τίποτα από όλα αυτά για νέες μεταλλάξεις και νέους ιούς.

Σας είπα ότι για μένα οι λόγοι είναι το σενάριο της εκρίζωσης που δεν δούλεψε, το εμβόλιό τους που είναι αμφίβολο και ότι πολύ κόσμος πάνω από 80 ετών είναι ανεμβολίαστος».

Αθανασία Παύλουonlarissa.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.