Κατερίνα Απόδιακου: Προσοχή στα αντιβιοτικά – τα μικρόβια εκδικούνται

Το σημαντικότερο όπλο της ιατρικής επιστήμης για την αντιμετώπιση των μικροβιακών λοιμώξεων είναι τα αντιβιοτικά .

0 375

Το σημαντικότερο όπλο της ιατρικής επιστήμης για την αντιμετώπιση των μικροβιακών λοιμώξεων είναι τα αντιβιοτικά .

Το σημαντικότερο όπλο της ιατρικής επιστήμης για την αντιμετώπιση των μικροβιακών λοιμώξεων είναι τα αντιβιοτικά .

Η ανακάλυψη τους στη δεκαετία του ‘30 , ελάττωσε εντυπωσιακά τους θανάτους που οφειλόταν σε μικρόβια . Η τόσο σημαντική αυτή επιτυχία της ιατρικής καταρρίπτεται σήμερα από το πολύ συχνό φαινόμενο αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Και η αιτία είναι η αλόγιστη χρήση αυτών . Τα αντιβιοτικά έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν τα μικρόβια χωρίς να προκαλούν βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό . Έτσι αυτά έπαψαν να είναι απειλή για τον άνθρωπο . Η κατάχρηση τους όμως βοήθησε τα μικρόβια να παίρνουν σήμερα την εκδίκηση τους .Αρκετά από αυτά κατόρθωσαν να αναπτύξουν μηχανισμούς αντοχής στα αντιβιοτικά και να τα καταστήσουν μη αποτελεσματικά .
Με τα πρώτα συμπτώματα αντοχής των μικροβίων , η επιστήμη παρήγαγε καινούρια γενιά αντιβιοτικών που πρόσκαιρα έλυσε το πρόβλημα .

Το πρόβλημα όμως είναι ακόμη εδώ σοβαρότερο από ποτέ !!!
Σύμφωνα με μελέτες ,τα πολυανθεκτικά πια μικρόβια που υπάρχουν , προκαλούν περίπου 5000 νοσοκομειακές λοιμώξεις .
Μια ακόμη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας είναι η υπερβολική και χωρίς λόγο, χρήση αντιβιοτικών .Επίσης κατέχουμε και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε πρόσφατες έρευνες διαπιστώθηκε ότι :

Ένας στους δυο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό των παιδιών κάτω των 18 που πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο, όπως δηλώνεται από την οικογένειά τους, είναι 72,4% (3 στα 4 παιδιά) .
Ένας στους τέσσερις που έλαβε αντιβιοτικό το απόκτησε από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, είτε αγοράζοντάς το είτε έχοντας στο σπίτι από πριν. Όσον αφορά το ποσοστό που προσκομίζει συνταγή στο φαρμακοποιό εκ των υστέρων, αυτό υπολογίζεται στο 9,2%.
Συγχρόνως, 35% των ερωτηθέντων έχει στο σπίτι ανά πάσα στιγμή αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης.
Συμπερασματικά τα στοιχεία δείχνουν ότι παίρνουμε αντιβιοτικά ακόμη και για … το βήχα , συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανθεκτικότητα των μικροβίων .
Καταλαβαίνουμε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για την δημόσια υγεία.
Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο δεν έχει κανένα όφελος και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως διάρροια, ναυτία ή δερματικά εξανθήματα.
Η λήψη αντιβιοτικών για την καταπολέμηση ήπιων βακτηριακών λοιμώξεων, όπως η παραρρινοκολπίτιδα, η βρογχίτιδα ή η ωτίτιδα, είναι συχνά άσκοπη, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα σ’ αυτές τις καταστάσεις.
Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας ότι υπάρχουν και άλλα φάρμακα που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας

Μην παραλείπετε να ζητάτε τη συμβουλή του, ιδίως εάν λαμβάνετε φάρμακα για άλλες παθήσεις.
Εάν έχετε προσβληθεί από κάποια σοβαρή λοίμωξη όπως η βακτηριακή πνευμονία, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Πρέπει να ζητάτε ιατρική βοήθεια πιο σύντομα από τους υπόλοιπους :
• εάν είστε άνω των 65 ετών
• εάν έχετε άσθμα ή διαβήτη
• εάν πάσχετε από κάποια πάθηση των πνευμόνων (π.χ. χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)
• εάν έχετε καρδιακά προβλήματα (π.χ. ιστορικό καρδιακής προσβολής, στηθάγχης, χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας)
• εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα καταστολής του ανοσοποιητικού σας συστήματος ,
• εάν λαμβάνετε φάρμακα τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα (π.χ. στεροειδή, αντικαρκινική χημειοθεραπεία, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταστολή των λειτουργιών του θυρεοειδούς αδένα).

Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται μόνο από τον γιατρό που σας έχει εξετάσει.

Πολλές ασθένειες που εκδηλώνονται κατά τη χειμερινή περίοδο, αν και προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, μπορεί να μην χρειάζονται την ίδια θεραπεία. Όταν έχουμε τα ίδια συμπτώματα με προηγούμενη ασθένεια την οποία θεραπεύσαμε με κάποιο αντιβιοτικό συμβαίνει συχνά να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο αντιβιοτικό. Παρόλα αυτά, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει εάν κάποια χειμερινή ασθένεια απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά είναι ο γιατρός που σας παρακολουθεί.

• Μην προσπαθείτε να αγοράσετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.
• Μην διατηρείτε αντιβιοτικά για να τα χρησιμοποιήσετε μεταγενέστερα.
• Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες.
• Μην δίνετε αντιβιοτικά που σας έχουν περισσέψει σε άλλους.
• Μην διατηρείτε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από κάποια θεραπεία. Εάν έχετε στη διάθεσή σας περισσότερες δόσεις αντιβιοτικού (π.χ. δισκία, καψάκια ζελατίνης) από αυτές που αναφέρει η συνταγή σας, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για τη διάθεση της ποσότητας που περίσσεψε.
• Ζητήστε από το γιατρό σας για εναλλακτικές αγωγές χωρίς αντιβιοτικά με συμπτώματα όπως πονόλαιμος, βήχας κτλ.
Σκεφτείτε σοβαρά ότι η αντιβίωση όταν δεν είναι απαραίτητη μπορεί να σας οδηγήσει σε πολύ σοβαρότερες περιπέτειες από μια απλή ίωση που πιθανόν να σας έχει προσβάλλει .

Κατερίνα Απόδιακου
Ιατρός
Πνευμονολόγος –Φυματιολόγος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.