Καταγγελίες με αποχώρηση της Αντιπολίτευσης στο Δ.Σ Βασιλικής

Με σοβαρές καταγγελίες κατά της δημοτικής αρχής και την αποχώρηση της Αντιπολίτευσης σημαδεύτηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βασιλικής την Πέμπτη το βράδυ.

0 455

Με σοβαρές καταγγελίες κατά της δημοτικής αρχής και την αποχώρηση της Αντιπολίτευσης σημαδεύτηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βασιλικής την Πέμπτη το βράδυ.

Με σοβαρές καταγγελίες κατά της δημοτικής αρχής και την αποχώρηση της Αντιπολίτευσης σημαδεύτηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βασιλικής την Πέμπτη το βράδυ.
Το θέμα που τα τελευταία πέντε χρόνια ταλανίζει δημοτικές αρχές και τοπική κοινωνία (ενοικίαση δημοτικής έκτασης για επενδυτικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης), απασχόλησε εκ νέου την προχθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.
Να πούμε ότι το θέμα, που εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για τον δήμο Βασιλικής και την τοπική κοινωνία ξεκίνησε με την υποβολή αίτησης ιδιώτη βάση της οποίας ζητάει την ενοικίαση 570 στρεμμάτων στη θέση «ΜΑΤΙ» του Δήμου Βασιλικής προκειμένου να υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης.
Η αίτηση, λόγω της σοβαρότητάς της απασχόλησε πολλές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με την συμπολίτευση να στηρίζει την πρόταση και την αντιπολίτευση να την απορρίπτει αναπτύσσοντας μια σειρά προβληματισμούς και επιχειρήματα με κυριότερο ότι η πρόταση υποκρύπτει σκοπιμότητες που δεν συνάδουν με τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών.

 


Κορύφωση η λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού όπου η πλειοψηφία των δημοτών εξέφρασε την αντίρρησή της για την ενοικίαση του χώρου και κατ’ επέκταση της επένδυσης.
Μετά από «άπνοια» μηνών το θέμα επανήλθε με αφορμή την κατάθεση γραπτής αίτησης του επενδυτή αναφέροντας λεπτομέρειες για τα επενδυτικά σχέδια όπως και η αντιπολίτευση απαιτούσε.
Η εισήγηση του κ. Ζιάκα
Με την έναρξη της συνεδρίασης, στην οποία παραβρέθηκαν και οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου (Γ. Παπασίμος, Βασ. Αγγέλης), ο δήμαρχος κ. Βάϊος Ζιάκας αφού ανέγνωσε στο σώμα την πρόταση των επενδυτών εισηγήθηκε την λήψη θετικής απόφασης ως προς την εκμίσθωση του χώρου με όρους και προϋποθέσεις που θα συντάξουν οι νομικοί σύμβουλοι και θα τεθούν υπ’ όψιν του δημοτικού συμβουλίου το οποίον και θα λάβει την τελική απόφαση.
Τεκμηριώνοντας την πρότασή του ο κ. Ζιάκας υπογράμμισε ότι η επένδυση θα αποφέρει: θέσεις εργασίας, κέρδη στο δήμο από τα τέλη παρεπιδημούντων, αναβάθμιση της περιοχής, έργα υποδομής, αύξηση επισκεπτών σε συνδυασμό με το σπήλαιο, εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, ανοικοδόμηση.
Ο κ. Ζιάκας υποστήριξε ότι ο δήμος Βασιλικής βρίσκεται μπροστά σ’ ένα σταυροδρόμι λέγοντας ότι ή ο δήμος θα παραμείνει ως έχει ή θα προχωρήσει μπροστά.
Επίσης μίλησε για ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν για την περιοχή και για χρέος της Τ.Α. να στηρίξει τις όποιες επενδυτικές προτάσεις αξιοποιώντας δράσεις άντλησης πόρων, όπως τον αναπτυξιακό νόμο, Δ΄ ΚΠΣ, προγράμματα «ΠΙΝΔΟΣ», «LEADER».
«… Διαφορετικά θα βλέπουμε το τρένο να περνά και εμείς θα το χαιρετάμε…», τόνισε κλείνοντας την εισήγησή του.
Καταγγελίες και αποχώρηση Αντιπολίτευσης
Σε εντελώς αντίθεση βάση τοποθέτησε το θέμα η αντιπολίτευση η οποία δια στόματος του αρχηγού Φούσια εγκάλεσε τον Δήμαρχο τον οποίο κατήγγειλε για μεθοδεύσεις και για προσπάθεια ξεπουλήματος «φιλέτου» της δημοτικής έκτασης του δήμου.
«… Η αντιπολίτευση σεβούμενη την καθολική άρνηση των κατοίκων του δήμου, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη λαϊκή συνέλευση, λέει όχι στην επένδυση, όχι στο ξεπούλημα που μεθοδεύει ο δήμαρχος και πάντως θα ενεργήσει τα νόμιμα ώστε να την αποτρέψει υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών.
Σε ένδειξη δε διαμαρτυρίας αποχωρούμε από την συνεδρίαση αρνούμενοι να συνεργήσουμε στον κατήφορο…», υπογράμμισε ο κ. Φούσιας.
Για δημοτική αρχή που πάει αντίθετα από την λαϊκή βούληση, για εμπαιγμό και κοροϊδία εκ μέρους του επενδυτή μίλησαν τόσο ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αθαν. Εξάρχου, όσο και ο κ. Βαγγ. Παπαμιχάηλ.
Άλλες τοποθετήσεις – απόφαση
Απ’ την πλευρά της πλειοψηφίας ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Κεραμάς υπερασπίστηκε την πρόταση του δημάρχου σημειώνοντας ότι η πρόταση του επενδυτή είναι συγκεκριμένη, όπως ζητούσε η αντιπολίτευση, και αναπτυξιακή κάτι που δεν πρέπει να μας διαφεύγει, τόνισε.
Διευκρίνιση όσον αφορά τις νομικές δεσμεύσεις του δήμου σε μια κατ’ αρχήν απόφαση, ζήτησε ο δημ. Σύμβουλος κ. Παναγ. Ρετζελάς.
Απ’ την πλευρά τους οι νομικοί σύμβουλοι κ.κ. Παπασίμος και Αγγέλης ανέπτυξαν τα νομικά επιχειρήματα υποστηρίζοντας ότι η κατ’ αρχήν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν εκχωρεί τίποτα στον επενδυτή, νομικοί κίνδυνοι, δεν υπάρχουν μια και το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δήμου μέσω των όρων της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Απούσης της αντιπολίτευσης το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει στην ενοικίαση 250 στρεμμάτων αντί 570 που ζητούσε ο επενδυτής, να καθοριστούν οι όροι και να τεθούν υπ’ όψιν του δημοτικού συμβουλίου το οποίο και θα κληθεί να αποφασίσει τελικά.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ 27 Οκτωβρίου 2007, αρ. φύλλου 14750, σελίδα 14

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr