Καστανιά: Οι αρκούδες βοσκάνε άφοβα μέσα στις αυλές των σπιτιών

Το είδος της γνωστής και οικιακής μας πλέων καφέ αρκούδας, μετά από δύο χρόνια ύφεσης, ξαναδίνει το παρών της και φέτος μέσα στο χωριό.

0 786

Το είδος της γνωστής και οικιακής μας πλέων καφέ αρκούδας, μετά από δύο χρόνια ύφεσης, ξαναδίνει το παρών της και φέτος μέσα στο χωριό.

Το είδος της γνωστής και οικιακής μας πλέων καφέ αρκούδας, μετά από δύο χρόνια ύφεσης, ξαναδίνει το παρών της και φέτος μέσα στο χωριό.

Εισβάλει και μέσα στις αυλές από ανοιχτά και κλειστά σπίτια που είναι φραγμένα με σιδερένια κάγκελα και συρματόπλεγμα.

Αυτό τον καιρό, μετά τα κορόμηλα που πέρασε η εποχή τους έχουν ωριμάσει τα κεράσια που πολλά σπίτια έχουν στις αυλές τους.

Τα περασμένα χρόνια, ήταν καθημερινά θέμα συζήτησης και ξαναήρθε στην επικαιρότητα, πού θεάθηκαν από αυτοκίνητα πού έκαναν ζημίες το προηγούμενο βράδυ και που άφησε τούφες από τα άφθονα κόπρανα τους . Εκτός από μια μεγαλόσωμη αρκούδα που θεάθηκε στο κέντρο του χωριού στο παρελθόν, τα αρκουδάκια εξοικειωμένα με τα φώτα θεάθηκαν σε πλατεία του χωριού και σε κάδου απορριμμάτων.

Έχει τρομακτική μυϊκή δύναμη και σπάζει μεγάλα κλωνάρια από δέντρα, επίσης οι μικρότερες σε βάρος σκαρφαλώνουν πάνω στα δέντρα.

Μετά τις κερασιές σειρά έχουν τα υπόλοιπα οπωροφόρα, τα βατόμουρα και οι αγριοφράουλες. Ακολουθούν οι καρυδιές και οι καστανιές που είναι άφθονες στο χωριό.

Ο << περιφερειάρχης>> του χωριού, πιο εξοικειωμένος από τους άλλους μαζεύει την ημέρα καρύδια και τα αφήνει τα καρύδια στο κορμό της καρυδιάς για να μην σπάσει τα κλωνάρια. Την επόμενη μέρα βρίσκει στο σημείο όπου άφησε τα καρύδια τσόφλια( σκληρά περιτυλίγματα καρυδιών).

Κάνει μικροζημιές σπάζοντας φράχτες και πόρτες από τους κήπους που πολλοί διατηρούν. Στο παρελθόν λίγο μετά το φθινόπωρο που τελειώνουν οι τροφές έσπασε δύο φορές κτίσμα όπου υπήρχαν γουρούνια και κότες και έκανε καταστροφές.

Διαλέγει εκλεκτές τροφές, από κρέας προτιμά τα <καθαρά>> όπως τα μικρά αγριογούρουνα καθώς και τα ήμερα, τα κατσίκια, τα πρόβατα και τα μοσχάρια.

Επίσης εκλεκτή της τροφή είναι και το γάλα που συλλέγουν οι κτηνοτρόφοι από τα κοπάδια τους καθώς και το μέλι από τα μελίσσια.

Τα τσομπανόσκυλα δεν τα υπολογίζουν καθόλου. Με μια κίνηση είναι σε θέση να αρπάξει ένα μεγαλόσωμο και να το σκοτώσει χτυπώντας το στο χώμα. Δεν αγγίζει καθόλου το κρέας για τροφή.

Τα στοιχεία από τους κυνηγούς από τα δάση του χωριού είναι ότι το είδος της αφθονεί.

Το ότι βρίσκουν άφθονη τροφή μέσα στο χωριό είναι πρόσκληση για αυτές, επίσης το χωριό έχει ιδανικούς κοντινούς χώρους για να κρύβονται την ημέρα.
Ίσως να μας ταιριάζει σαν δεύτερο όνομα του χωριό το Αρκουδοχώρι .

Αρκετοί κάτοικοι φοβούνται να πάνε στα σπίτια τους που βρίσκονται περιμετρικά του χωριού ή να πάνε στους κήπους τους. Μία πιθανή συνάντηση μαζί της προκαλεί δέος και είναι ανεπιθύμητη.

Ωστόσο υπάρχουν και λίγοι που την αψηφούν παντελώς. Άλλοι ψαρεύουν άφοβα στο ποτάμι του χωριού.

Κάποιος κυνήγησε μια μεγαλόσωμη αρκούδα σε δασό δρόμο με παπάκι κορνάροντας συνεχώς.

Προσωπικά έχω συναντήσει μόνος μου τέσσερις φορές αρκούδα ή αρκούδα με αρκουδάκι.
Την πρώτη φορά πήγα για περίπατο στο δάσος άοπλος. Στο γυρισμό είδα κοντά στον ερημικό δασόδρομο από όπου θα περνούσα μια μεγαλόσωμη να βοσκεί.

Κοκάλωσα, πάγωσα, έχασα τις δυνάμεις μου. Όταν συνήλθα λίγο άρχισα να φωνάζω και χτύπησα τις παλάμες μου κάνοντας θόρυβο. Συνέχισε την βοσκή της αμέριμνα. Η παρουσία μου ήταν ασήμαντη για αυτήν. Όταν απομακρύνθηκα βοσκώντας, πέρασα με πολύ φόβο από το σημείο του δρόμου που είχε περάσει.

Τη δεύτερη φορά κάνοντας την ίδια διαδρομή, επειδή φορούσα αθλητικά παπούτσια που δεν κάνανε καθόλου θόρυβο πλησίασα πολύ κοντά, σχεδόν στα πέντε μέτρα σε ένα αρκουδάκι που είχε από αυτονομηθεί ή είχε σε κοντινή απόσταση τη μητέρα το. Μόλις με αντιλήφθητε έφυγε πανικόβλητο .

Την Τρίτη φορά στο κεντρικό δρόμο του χωριού μια κυρία μου είπε φοβισμένη πως κοντά στο ρεματάκι μάλλον υπάρχει αρκούδα. Πλησίασα επιφυλακτικά και είδα ένα μικρό αρκουδάκι να ψάχνει στο κάδο απορριμμάτων.

Την τέταρτη φορά οδηγούσα αυτοκίνητο και ένοιωσα σιγουριά. Πήγαινα την νύχτα για κυνήγι αγριογούρουνου να φυλάξω καρτέρι. Συνάντησα στον δρόμο μια μεγαλόσωμη αρκούδα να τρέχει στην άκρη του δρόμου και να γυρίζει συνεχώς το κεφάλι της πίσω γιατί ακολουθούσε λαχανιασμένα το αρκουδάκι της.

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του όταν πηγαίνει στο δάσος .

Ωστόσο μέσα στο χωριό μπορεί να συμβεί κάτι μοιραίο σε κάποιον.

Έχει και η ανοχή τα όρια της. Το δικαίωμα της αυτοάμυνας και της αυτοπροστασίας είναι αναφαίρετο.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ Π. ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.