Καλαμπάκα – Στον Δήμο Καλαμπάκας το Ξενία μετά από απόφαση του συμβουλίου της Ε.Τ.Α Α.Ε

Ευχάριστες είναι οι ειδήσεις που ήρθαν αργά το βράδυ της Πέμπτης και ανακοίνωσε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Σακελλαρίου στα ΜΜΕ της Καλαμπάκας, σχετικά με το Ξενία το οποίο παραχωρείται για 30 χρόνια στον Δήμο Καλαμπάκας.

XENIASUC51587
0 372

Ευχάριστες είναι οι ειδήσεις που ήρθαν αργά το βράδυ της Πέμπτης και ανακοίνωσε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Σακελλαρίου στα ΜΜΕ της Καλαμπάκας, σχετικά με το Ξενία το οποίο παραχωρείται για 30 χρόνια στον Δήμο Καλαμπάκας.

Ευχάριστες είναι οι ειδήσεις που ήρθαν αργά το βράδυ της Πέμπτης και ανακοίνωσε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Σακελλαρίου στα ΜΜΕ της Καλαμπάκας, σχετικά με το Ξενία το οποίο παραχωρείται για 30 χρόνια στον Δήμο Καλαμπάκας.

Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας στην ενημέρωσή του ανέφερε πως η απόφαση της παραχώρησης οριστικοποίηθηκε στις 20:30 το βράδυ περίπου και έγινε γνωστή μετά από συνεδρίαση της ΕΤΑ Α.Ε περνώντας την σχετική εισήγηση η οποία ανέφερε τα εξής:

1. Να εγκρίνει την χωρίς αντάλλαγμα παραχώρηση στο Δήμο Καλαμπάκας της χρήσης του «Ξενία Καλαμπάκας» και του περιβάλλοντος χώρου του, όπως αποτυπώνεται επακριβώς στο υπ’ αριθ. 184/82/46108/5.5.1998 τοπογραφικό διάγραμμα του EOT, κλίμακας 1:500, θεωρημένο στις 9.7.2003 από την ΕΤΑ Α.Ε., με τους εξής, κυρίως όρους:

  • Τριακονταετή διάρκεια της παραχώρησης από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης,
  • Σκοπός της ανωτέρω παραχώρησης είναι η πλήρης ανακατασκευή και λειτουργία του ΞΕΝΙΑ καθώς και η γενικότερη αξιοποίηση του ακινήτου προς όφελος του Δήμου, της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών της.
  • Ανάληψη της υποχρέωσης από το Δήμο, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών  ετών από την υπογραφή της σύμβασης, να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο παραχωρείται το ΞΕΝΙΑ και συγκεκριμένα να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα αξιοποίησης και λειτουργίας του.
  •  Η εκπόνηση μελετών θα γίνει αποκλειστικά με μέριμνα, ευθύνη και έξοδα του Δήμου και έγκριση της σχετικής μελέτης αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ από την αρμόδια Διεύθυνση της Ε.Τ.Α. Α.Ε.
  •  Η πραγματοποίηση πάσης φύσεως εργασιών στο ακίνητο θα γίνεται με δαπάνες του Δήμου σύμφωνα με κάθε πολεοδομικό ή περιβαλλοντικό όρο ή άλλο περιορισμό που αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο, μετά από ρητή έγκριση της ΕΤΑ και τη λήψη όλων των απαραίτητων αδειών από όλες τις αρμόδιες αρχές.
  •  Σε περίπτωση λήξης ή λύσης της σύμβασης για οποιονδήποτε λόγο, το παραχωρούμενο ακίνητο μαζί με όλα τα έργα, κατασκευές, εγκαταστά­σεις κλπ, που θα έχουν δημιουργηθεί ο’ αυτό, θα περιέρχονται στην ΕΤΑ χωρίς καμιά επιφύλαξη του Δήμου ή δικαίωμα για αποζημίωση για τις τυχόν μέχρι τότε δαπάνες του ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Όπως τόνισε ο κ. Σακελλαρίου πρόκειται για ένα αίτημα αρκετών δημοτικών αρχών που πλέον έγινε πραγματικότητα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η σύνταξη μελέτης για χρηματοδότηση μέσα από προγράμματα που τρέχουν αυτό το διάστημα. Ο προϋπολογισμός για τις εργασίες στο Ξενία ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ περίπου.

Χρήση του ΞΕΝΙΑ

Παρακάτω δημοσιεύουμε μέρος εγγράφου που εστάλη στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης από την Δημοτική Αρχή Καλαμπάκας σχετικά με την χρήση του ΞΕΝΙΑ και πως θα χρησιμοποιηθεί άμα την παραχώρησή του.

Ο Δήμος Καλαμπάκας έχοντας υπόψη και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα αποτελεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής προσανατολίζεται να το χρησιμοποιήσει ως εξής :

Μέρος των εγκαταστάσεων (δωμάτια)να παραμείνουν με την αρχική του μορφή και χρήση για να καλύπτουν τις ανάγκες φιλοξενίας που πιθανόν θα έχει ο Δήμος Καλαμπάκας. Θα μπορούσαν να στεγαστούν στο χώρο οι υπηρεσίες του Πολιτιστικού Οργανισμού και οι κοινωνικές δομές που διαθέτει ο Δήμος όπως είναι οι υπηρεσία του «Βοήθεια στο Σπίτι» , καθώς επίσης και η σχεδιαζόμενη από το Δήμο σύσταση ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) .

Οι κοινόχρηστοι χώροι της εγκατάστασης θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις δραστηριότητες της Μουσικής Σχολής , των χορευτικών τμημάτων και του θεατρικού εργαστηρίου «Επι Σταγών» του Δήμου Καλαμπάκας. Η αίθουσα του εστιατορίου και ο υπαίθριος χώρος αυτής θα μπορούσε να αποτελέσει έναν υπέροχο μικρό εκθεσιακό χώρο – χώρο εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων . Η διάταξη των κτιρίων δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των παραπάνω δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν με τις κατάλληλες διαμορφώσεις και παρεμβάσεις να συνυπάρξουν και να αναπτύσονται παράλληλα στο χώρο. Όλες οι εργασίες που απαιτούνται για τη διαμόρφωση των χώρων θα γίνουν σεβόμενοι απόλυτα την αδιαμφισβήτητη Αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου σαν διατηρητέο μνημείο , ενώ όλο το εγχείρημα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον ερευνητικό σχέδιο στο οποίο θα μπορούσαν να συμβάλλουν η Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. ή άλλου Ανώτατου Ιδρύματος της χώρας οι οποίοι και θα διαμόρφωναν την τελική πρόταση τους για τη διαμόρφωση και λειτουργία του χώρου για να καλύψει τις παραπάνω ανάγκες του Δήμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.