Καλαμπάκα – Απογοητευτική η συμμετοχή στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου

Απογοητευτική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας κατά την σημερινή Πανελλαδική Απεργία.

0 115

Απογοητευτική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας κατά την σημερινή Πανελλαδική Απεργία.

Απογοητευτική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας κατά την σημερινή Πανελλαδική Απεργία.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας κ. Σινάνης που τις προηγούμενες μέρες απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν και να φωνάξουν όλοι μαζί στα μέτρα της κυβέρνησης και της φτώχειας δεν έτυχε της ανάλογης αποδοχής βάση των στιγμών και ημερών που ζούμε…

Έτσι κατά την σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και παρά τους μετρημένους απεργούς εξεδόθει το παρακάτω ψήφισμα:

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Συναδέλφισες – Συνάδελφοι

Το Εργατικό Κέντρο & οι Φορείς της πόλης μας σας καλούν σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική απεργία την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, για να περιφρουρήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, που στοχοποιούνται και εκτελούνται.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Τα τεράστια και σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν τα ασφυκτικά-εξοντωτικά δεσμά των Μνημονίων όπως η ΑΝΕΡΓΙΑ, η ΛΙΤΟΤΗΤΑ, η ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ, η κατάργηση των ΣΣΕ και των ελεύθερων διαπραγματεύσεων είναι υπαρξιακά και σοβαρότατα προβλήματα των εργαζομένων, που για την ακύρωσή τους ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και η ΣΥΝΕΝΩΣΗ όλων των δυνάμεων της εργασίας. Ο Αγώνας αυτός είναι σκληρός και δύσκολος γιατί Κυβέρνηση, Τρόικα και εργοδότες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουν συμπτύξει ένα σκληρό, αντεργατικό και αντικοινωνικό μέτωπο κατεδάφισης και ακύρωσης των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτών των πολιτικών επιβάλλεται η από ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ και ΑΓΩΝΑΣ όλων των εργαζόμενων.

Εργαζόμενοι και κοινωνία βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων συνταγών των Τροϊκανών και των ελληνικών κυβερνήσεων, των περικοπών και των φοροεπιδρομών. Η παταγώδης αποτυχία του προγράμματος στήριξης, παρά τις δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και την κοινωνία, είναι σήμερα πλέον ορατή και ξεκάθαρη, γιατί αποδεδειγμένα επέφερε την παραγωγική και οικονομική καθίζηση της χώρας, χωρίς βέβαια να λύσει τα προβλήματα του χρέους και των ελλειμμάτων.

Σήμερα και πριν είναι πολύ αργά απαιτούμε και διεκδικούμε (για μια ακόμη φορά) να τεθεί ΤΕΛΟΣ και να μπει ΦΡΑΓΜΟΣ σε αυτή τη συνταγή και πολιτική που οδηγεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία στην πραγματική χρεοκοπία και την καταστροφή.

Όλοι, μα όλοι οι δείκτες και τα αποτελέσματα των μνημονιακών εντολών και πολιτικών (όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει και καταγγείλει), είναι τραγικά δραματικοί για την κοινωνία και την οικονομία. Όπως τραγικά δραματικοί με αντίστροφη αυξητική πορεία είναι οι δείκτες της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Η ανεργία καλπάζει (ειδικότερα στους νέους και στις γυναίκες κατακτήθηκε το αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ), οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν δραματικά, η ακρίβεια είναι ανεξέλεγκτη, η φοροεπιδρομή ξεζουμίζει κυριολεκτικά την κοινωνία, ενώ η ΥΦΕΣΗ για πέμπτη συνεχή χρονιά αυξάνεται επικίνδυνα και καταστροφικά με χιλιάδες λουκέτα και απολυμένους εργαζόμενους.

Κυβέρνηση και Τρόικα αρνούνται να κατανοήσουν το αυτονόητο και αυταπόδεικτο ότι η εναλλακτική οικονομική και πολιτική πρόταση των συνδικάτων είναι η μόνη ρεαλιστική και δίκαιη ΛΥΣΗ για την ενίσχυση των εισοδημάτων και της πραγματικής οικονομίας, για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την έξοδο από την κρίση με φιλεργατικές αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα και σε αυτές τις εξελίξεις, μια και μόνο μπορεί να είναι η απάντηση των εργαζομένων: ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑΣ σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί είναι «κοινός ο ένοχος και είναι γνωστή η αιτία» κι αυτός είναι ο ηγετικός σκληρός πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο νεοφιλελευθερισμός.

Αυτοί είναι οι πολιτικοί εκπρόσωποι των λεγόμενων «αγορών», όλων αυτών των εμπόρων του χρήματος που στο βωμό του κέρδους και των προνομίων τους ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, υποτάσσουν και εξαθλιώνουν λαούς, διαλύουν τις κοινωνίες και το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης των Λαών.

Τι είδους ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αυτή που μαζεύει τις καταθέσεις από την Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, κλπ με μηδενικά επιτόκια και με αυτά τα ποσά δανείζει τις ίδιες χώρες με επιτόκιο 7 και 8%.

Στη χώρα μας, παρά το «κούρεμα του χρέους», τις εξοντωτικές περικοπές και ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις, το πρόγραμμα δε βγαίνει, γι΄αυτό δρομολογούνται «νέες ιδέες» και νέες δραματικές περικοπές στους εργαζόμενους.

Ήδη δρομολογούν νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τη σταδιακή και μεθοδευμένη κατάρρευση των επικουρικών μας ταμείων τη μείωση του εφάπαξ κατά 43%, την επαναφορά του απάνθρωπου μέτρου της εφεδρείας που τώρα τη συνδέουν και με 40.000 απολύσεις, την αύξηση από τα 15 στα 21 χρόνια των απαιτούμενων χρόνων εργασίας για συνταξιοδότηση στα 65, την ολοκλήρωση της κατάργησης των δώρων και του επιδόματος αδείας, την κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, την ανεξέλεγκτη και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι δυσμενείς συνέπειες για τη κοινωνία, τους πολίτες και τους εργαζόμενους, καταργήσεις Δημοσίων οργανισμών και συγχωνεύεις Δημοσίων Υπηρεσιών.

Στο «όνομα» της μείωσης του χρέους προωθείται το ξεπούλημα των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος, ώστε να εξευμενισθούν οι «αγορές» και να υφαρπάξουν οι κερδοσκόποι και οι δανειστές τις πιο παραγωγικές και κερδοφόρες δραστηριότητες της χώρας.

Για να πετύχουν την πιο ανώδυνη και οικονομική «τελική λύση» εκποίησης του δημόσιου πλούτου εξαπολύουν σφοδρότατη συκοφαντική επίθεση κατά συνδικάτων και συνδικαλιστικών στελεχών. Με μια πρωτοφανή μεθοδολογία πολιτικοί και διάφορα κόμματα αλλά κυρίως «ανεξάρτητοι σχολιαστές», υπάλληλοι των ιδιοκτητών ΜΜΕ και επιχειρηματιών, στοχοποιούν και ενοχοποιούν τα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά στελέχη, για να κάμψουν τις αντιδράσεις, αδιαφορώντας πλήρως για το παρόν και το μέλλον της χώρας, για τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζόμενων και της κοινωνίας.

Απαντάμε σε όλους αυτούς:

Αλλαγές, εκσυγχρονισμός, ανάπτυξη, πρόοδος, προοπτική και ελπίδα είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρξουν με υποταγμένους, εξαθλιωμένους και εξοντωμένους τους πολίτες, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τους συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς,

με πληγωμένη την ίδια τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις συκοφαντικές και τις διασπαστικές επιθέσεις, θα συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα για να αποκρούσουν και να ανατρέψουν αυτές τις αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, να ακυρώσουν τις καταστροφικές επιταγές των Μνημονίων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, να αλλάξουν ριζικά οι ασκούμενες πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι όλοι μαζί διεκδικούμε και απαιτούμε:

 Ριζική αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, κατάργηση των επαχθών πολιτικών του μνημονίου. Αλλαγή του ρόλου της Ε.Κ.Τ., έκδοση ευρωομολόγου που θα ενισχύει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική πολιτική.

 Νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας που θα ενισχύσει την απασχόληση, την αναδιανομή του εισοδήματος και την αναγκαία κοινωνική συνοχή.

 Απόρριψη και ακύρωση της απόφασης της Ε.Ένωσης περί «σταθερότητας του ευρώ» που νομοθετεί και συνταγματοποιεί τη λιτότητα και την κατάργηση των κοινωνικών παροχών των εργαζομένων.

 Ακύρωση των πολιτικών λιτότητας – Ενίσχυση Χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Σύμβασης.

 Κατάργηση της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου που ακυρώνει το θεσμό των ΣΣΕ και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ.

 Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

 Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Πάγωμα των τιμών και όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων.

 Κατάργηση της ψευτοαπασχόλησης, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της «εφεδρείας» εργαζομένων.

 Αναστροφή αλλά και ακύρωση των συνταγών εκποίησης και ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων στην κατεύθυνση εγκαθίδρυσης επιχειρήσεων δημόσιου συμφέροντος.

 Υπεράσπιση του ΙΚΑ και του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος. Επιστροφή των ληστευθέντων χρημάτων των δομημένων ομολόγων και των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που «κουρεύτηκαν».

 Δημιουργία δημόσιου πόλου στο πιστωτικό σύστημα. Αυστηρό έλεγχο, εποπτεία και φορολόγηση των κεφαλαίων, του τραπεζικού συστήματος, των κερδών, και των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων.

 Πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, των εξωχώριων εταιριών (off-shore) των «τριγωνικών» συναλλαγών του λαθρεμπορίου καυσίμων, με δημεύσεις περιουσιών και αυστηρές ποινές.

 Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου, των μεγάλων εισοδημάτων, της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ μισθωτών και συνταξιούχων.

 Αναβάθμιση και ενίσχυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας – Υγείας – Πρόνοιας.

 Κατάργηση των αντεργατικών νόμων για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις που οδηγούν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.

 Καθιέρωση του θεσμού “Συνήγορος του εργαζόμενου”. Προώθηση εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, ίδρυση φορέα επαγγελματικού κινδύνου.

 Απαγόρευση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που έλαβαν κρατική χρηματοδότηση ή επιδοτήσεις, αύξηση και επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας, ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας.

 Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.

 Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

 Καμία εφεδρεία και απόλυση στο στενό και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ:

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Όλοι μαζί μπορούμε

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.