Καλαμπάκα: Μήπως θα πρέπει να διαμορφώσουμε μια όαση πολιτισμού στην είσοδο της πόλης; – Του Κώστα Τόλη

1 1.340

Ήμουνα από τους πρώτους πολίτες αυτής της πόλης που σε μια ραδιοφωνική μου συνέντευξη το 2010 είχα επισημάνει τις «ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ» που θα αντιμετωπίσει η πόλη της Καλαμπάκας με την έλευση του Ε-65. Έκτοτε και αφού το συγκεκριμένο έργο μπήκε στον πάγο για αρκετά χρόνια σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη ίδια «ΠΡΟΚΛΗΣΗ» .

 

Αναφέρομαι στην εικόνα που πρέπει να έχει η πόλη μας από την έξοδο του Ε-65 προς αυτή και συγκεκριμένα η είσοδο της Καλαμπάκας από την οδό Ιωαννίνων.

 

Μέσα σε μια απόσταση 500 μέτρων περίπου συναντά κανείς :

 

 • Τις εγκαταστάσεις των παλιών σφαγείων (δημοτικό ακίνητο)
 • Το λόφο του Προφήτη Ηλία (δημοτικό ακίνητο)
 • Τα κτίρια της Ξυλογλυπτικής Σχολής με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ιδιοκτησία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)
 • Ο παλιός Υγειονομικός Σταθμός (ιδιοκτησία Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
 • Το ΞΕΝΙΑ με τον χώρο πρασίνου μπροστά από αυτό (δημοτικό ακίνητο)
 • Το Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας (δημοτικό ακίνητο)
 • Το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας (ιδιοκτησία Υπουργείου Υγείας)
 • Ο χώρος της σήραγγας στην εγκαταλειμμένη σιδηροδρομική γραμμή (ιδιοκτησία Ο.Σ.Ε.)

 

Αποτελεί «ΠΡΟΚΛΗΣΗ» και ταυτόχρονα χρυσή ευκαιρία για την πόλη η αξιοποίηση των δημοσίων, δημοτικών , κοινοχρήστων χώρων για τις οποίες δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι , αλλά να μπούμε σε σκέψεις για το πώς αυτά τα ακίνητα -με τις ετερόκλητες σημερινές τους χρήσεις- θα μπορούσαν με ανασχεδιασμό και μελέτη να συνθέσουν ένα ιδιαίτερο οικιστικό σύνολο στην είσοδο μιας ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Η πολυπλοκότητα των χρήσεων , το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην περιοχή μιας και θα αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στην πόλη από τον Ε- 65 , αποτελούν στοιχεία – δεδομένα μιας διαβούλευσης που θα πρέπει να ανοίξει στην τοπική κοινωνία , για να διαμορφώσουμε το αντικείμενο ενός Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με θέμα το πώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος βάζοντας ως προτεραιότητα:

 

α/ Τη διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων για τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων χρήσεων

 

β/ Την αξιοποίηση του διαθέσιμου κτιριακού αποθέματος ( ΞΕΝΙΑ , Σφαγεία , Υγειονομικός Σταθμός , Ξυλογλυπτική)

γ/ Την ενδεχόμενη «ενοποίηση» των χώρων έτσι ώστε η χρήση του ενός να συμπληρώνεται και να υποστηρίζεται από το επόμενο δημιουργώντας ένα οικιστικό σύνολο με έμφαση τον πολιτισμό , τις τέχνες και τον τουρισμό.

 

Η ομολογουμένως επιτυχημένη παρέμβαση του Δήμου με τη δημιουργίας του πάρκου μπροστά από το ΞΕΝΙΑ , δείχνει ότι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη , με στόχευση στην επιλογή χρήσεων για τα διαθέσιμα ακίνητα που θα φέρουν πρόσθετη αξία στην περιοχή και στην πόλη γενικότερα.

Στόχος μας θα πρέπει να αποτελεί η βελτίωση της ήδη υποβαθμισμένης εικόνας που δημιουργούν τα εγκαταλειμμένα κτήρια , επιδιώκοντας να παραχθεί ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης , με σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό , με λειτουργικό δημόσιο χώρο , με χρήσεις κοινής ωφέλειας η υλοποίηση των οποίων –λόγω των διακριτών χώρων και χρήσεων- απαιτεί μακρόχρονο σχεδιασμό σε δράσεις και ενέργειες που θα αναβαθμίσουν την περιοχή στους τομείς του πολιτισμού , των τεχνών , της πρόνοιας , της εκπαίδευσης και του τουρισμού , δίνοντας στα ακίνητα νέες χρήσεις όπου θα εξυπηρετούν τους στόχους και τα οράματα της Τοπικής Κοινωνίας.

 

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία Με εκτίμηση

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
1 Σχόλιο
 1. Εισόδιος λέει

  Δεν πιστεύω να απευθύνεστε στην νυν δημοτική αρχή; Δεν τους ενδιαφέρουν τους ανθρώπους τέτοια δευτερεύοντα πράγματα, δεν υπάρχουν καν τέτοιες σκέψεις στην κοσμάρα τους!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.