Καλαμπάκα: Η πόλη θυμήθηκε την Πυρπόληση και Απελευθέρωση της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

0 629

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την Πυρπόληση της πόλης μας Καλαμπάκας στις 18 Οκτωβρίου 1943 και την Απελευθέρωση από το γερμανικό ζυγό στις 18 – 20 Οκτωβρίου 1944.

Για τις δυο μεγάλες στιγμές της πόλης μας πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγιου Βησσααρίωνος η επίσημη δοξολογία, η εκφώνηση πανηγυρικού λόγου από από την Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού κα Ευτυχία Τσέλιου. η επιμνημόσυνη Δέηση και η κατάθεση στεφάνων.

Η πυρπόληση της Καλαμπάκας:

Την αυγή της 18ης Οκτωβρίου 1943, οι κάτοικοι της πόλης αφυπνίστηκαν από τον αχό των μηχανοκινήτων που κινούνταν στα βράχια και μεγάλωναν καθώς πλησίαζαν προς την Καλαμπάκα. Ήταν ένα πλήθος που έρχονταν από τα Τρίκαλα.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η πρώτη οβίδα από το γερμανικό πυροβολικό βρήκε τον τρούλο της εκκλησίας του μοναστηριού του Αγίου Στεφάνου. Μια δεύτερη οβίδα που φαίνεται να είχε στόχο το ψηλό καμπαναριό της “μεγάλης εκκλησίας” πέρασε χωρίς να προκαλέσει ζημία και κατέληξε στον βράχο της Αϊάς. Η καμπάνα που μέχρι τότε χτυπούσε συναγερμό, αποσιώπησε από εκείνη τη στιγμή και για έναν χρόνο ακόμη.

Το φως των φωτοβολίδων, που χρησίμευε ως σημείο άφιξης στην Καλαμπάκα, ακολούθησαν οι πρώτες φλόγες στα κατοικίες που άρχισαν να εμφανίζουν πυρκαγιά και στη συνέχεια τα υπόλοιπα ακολούθησαν. Φλόγες τεράστιες πύρινες γλώσσες που έφταναν σαν απόκολα φωτιάς στα ύψη, φωτίζοντας δραματικά τους βράχους των Μετεώρων. Μόνον αυτοί οι βράχοι παρέμειναν ανέπαφοι, γίγαντες που αντίστεκαν ατάραχοι στους δαίμονες του Χίτλερ, φαίνοντας σαν παράξενα απόκοσμα πλάσματα ανάμεσα στα σύννεφα καπνού. Ήταν ένα θέαμα που αδύνατον είναι να περιγραφεί επακριβώς.

Το πρωί της επομένης ημέρας η πόλη βρέθηκε πλήρως κατεστραμμένη, καθισμένη στα ερείπιά της. Και τα ερείπια αυτά παρουσίαζαν μια τρομερή και φριχτή εικόνα .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr