Καλαμπάκα: Επιστημονική εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό

0 340

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying),  στις 6 Μαρτίου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν επιστημονική εκδήλωση με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό (bullying) στο Πολιτιστικό και Εκθεσιακό Κέντρο της Καλαμπάκας το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 και ώρα 7 μμ.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, γονείς και πολίτες.

Στην εκδήλωση, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, θα μιλήσουν διακεκριμένοι-ειδικοί επιστήμονες: ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Κουρκούτας, ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Καθηγητής Γιώργος Παυλίδης, και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Θάνος. Τη συζήτηση θα συντονίσει και θα παρέμβει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Χρήστος Τρικάλης.

Τα θέμα του σχολικού εκφοβισμού (bullying) απασχολεί γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, πολίτες αλλά και όλη την κοινωνία, σε τοπικό, εθνικό και διεθνή επίπεδο. Η σχετική συζήτηση επικεντρώνεται στην έκταση του φαινομένου στα σχολεία σε συνδυασμό με τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές και άλλες μεταβολές/αλλαγές (όπως για παράδειγμα η πανδημία του κορωνοϊού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους παράγοντες εκδήλωσης του φαινομένου και κυρίως στην οικογένεια και το σχολείο. Το ενδιαφέρον, επίσης, εστιάζεται στις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού τόσο στα ίδια τα παιδιά όσο και στη σχολική κοινότητα, Ο σχολικός εκφοβισμός αφήνει «αγιάτρευτες» πληγές, όπως προκύπτει και από τις αφηγήσεις ανθρώπων που έχουν υποστεί εκφοβισμό. Τι γίνεται, όμως, με την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού; Η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί διακύβευμα τόσο σε επίπεδο σχολικής μονάδας όσο και σε επίπεδο εθνικής πολιτικής. Η αντιμετώπιση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής με τη χρήση παιδαγωγικών μεθόδων και πρακτικών, οι οποίες θα στοχεύουν στην ένταξη των μαθητών στο σχολείο και όχι στον στιγματισμό και την περιθωριοποίησής τους. Η αντιμετώπιση αποτελεί ένα δύσκολο ζήτημα καθώς το φαινόμενο του bullying είναι πολύπλοκο/σύνθετο και ο τρόπος με τον οποίο το κάθε άτομο αντιλαμβάνεται τον εκφοβισμό πολλές φορές διαφέρει.

Οι παρευρισκόμενοι/ες θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήματα και να θέσουν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με το θέμα. Ευχαριστούμε τον Δήμο Mετεώρων για την παραχώρηση της αίθουσας, καθώς και τους χορηγούς Gutenberg και Visit Meteora Travel.

Θεόδωρος Θάνος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.