Καιρός Καλαμπάκας. Πάμε για χιονό … έκπληξη;;;

0 4.037

Καθώς πλησιάζουμε στο τρίτο και τελευταίο μέρος από τις διαδοχικές κακοκαιρίες που επηρεάσανε την περιοχή μας με αρκετές βροχές κυρίως στα δυτικά ορεινά  του νομού μας  αλλά και τις χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές πάνω από τα 1200-1400 μέτρα, μεγάλη διχογνωμία τον αριθμητικών μοντέλων καιρού ακόμη και τώρα μας βάζει σε σκέψεις ,για το πώς θα τελειώσει αυτός ο κύκλος βαρομετρικών χαμηλών  που όπως είπαμε αλλάξανε τον καιρό της περιοχή μας αυτές τις ημέρες.

Βλέποντας  το Αμερικάνικο μοντέλο καιρού μας δίνει την δημιουργία του χαμηλού που θα μας απασχολήσει αύριο στην χώρα μας κάπου στο κεντρικό – βόρειο  Ιόνιο

Το χαμηλό βαθαίνει περνά πάνω από την Θεσσαλία που σημαίνει φαινόμενα επιλεκτικά σε συγκεκριμένες περιοχές και αργή πτώση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα  τις έντονες βροχές και τα χιόνια σε υψόμετρα πάνω από τα 1000 μέτρα και μόνο στο τέλος της ημέρας τις 26ης Ιανουαρίου να δούμε κάποια χιονόπτωση σε χαμηλά υψόμετρα του νομού και στην πόλη μας. Να πούμε πάντως πως τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην ορεινή περιοχή του Κονισκού…

2ο Σενάριο 

Το χαμηλό δημιουργείται στο νότιο –κεντρικό Ιόνιο βαθαίνει σταδιακά και έχει πορεία πάνω από την Στερεά Ελλάδα  ΒΑνατολικά, σενάριο όπως και βλέπουμε στον παρακάτω χάρτη επιφανείας του ukmo.

Η θερμοκρασία πέφτει πολύ γρήγορα και ξεκινάνε χιονοπτώσεις και στην πόλη μας το απόγευμα αργά για τουλάχιστον  ένα 24ωρο….  Η πολύ ψυχρές μάζες που θα μας έρθουν από τα βδ θα κατεβάσουν ταχύτατα την θερμοκρασία ενώ πτώση θα έχουμε της θερμοκρασίας και με την έναρξη των φαινομένων καθ ύψος καθώς  η μάζα στα 500 hpa θα αγγίξει και τους -35 βαθμούς κελσίου.. ..

Εμπειρικά το δεύτερο σενάριο έχει μεγάλες πιθανότητες με τέτοια διάταξη  το χαμηλό κινείται πολύ πιο αργά προλαβαίνει να ενισχυθεί πάρα πολύ και έτσι τα φαινόμενα είναι έντονα. Στην ουσία δεν παρασύρεται τόσο γρήγορα από την υπόλοιπη διάταξη του αυλώνα σαν μια ουρά , αλλά γίνεται κάπως ανεξάρτητο με πιο αυτόνομη κίνηση .

Άλλο ένα σενάριο αλλά που θα ενσωματωθεί στο δεύτερο…. Το χαμηλό δημιουργείται στην νότια Αδριατική κινείται γρήγορα νότια και μετά όταν φτάσει στο κεντρικό – νότιο Ιόνιο κινείται αργά Ανατολικά – Βόρειονατολικά.

Ένα είναι σίγουρο τα έντονα φαινόμενα στα ορεινά του νομού μας με τις πυκνές χιονοπτώσεις  και θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή όσοι θα ταξιδεύουν σε μεγάλα υψόμετρα από αύριο το μεσημέρι κυρίως και μετά.

 

Ευθύμιος Τζιλήνας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.