Καιρός Καλαμπάκας: Επιλεκτικές χιονοπτώσεις και ψύχος από την Παρασκευή

0 1.799

Όπως  γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο εδω ο καιρός επιδεινώνεται από την Πέμπτη αργά αλλά κυρίως από την Παρασκευή το πρωί μέχρι και την Δευτέρα πιθανόν  στην περιοχή μας με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας μετά την αυριανή άνοδο της και με κάποιες ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις .

Επιλεκτικές γιατί: δεν θα έχουμε κάποιο σοβαρό χαμηλό στα δυτικά μας καθώς δεν δείχνει το χαμηλό στην Τυνησία να μπορεί να κινηθεί ανατολικά όπως βλέπουμε στον παρακάτω χαρτη,

Και έτσι ο συνδυασμός του αντικυκλώνα στην περιοχή της Σκανδιναβίας με τις χαμηλές πιέσεις στα ανατολικά κράσπεδα  του δεν είναι ικανές να προσφέρουν  γενικευμένα φαινόμενα στην χώρα μας.

Το μόνο σίγουρο είναι η πτώση θερμοκρασίας που θα είναι σημαντική όπως την βλέπουμε στον χάρτη 850 hpa η περίπου στα 1600 μέτρα.

Τώρα γιατί η περιοχή μας και κυρίως στα ανατολικά κράσπεδα της Πίνδου και της οροσειράς του Κόζιακα αλλά και των Αγράφων ως και την περιοχή της Κατάρας θα δεχτούν τα περισσότερα φαινόμενα θα το αναλύσουμε παρακάτω βλέποντας και τις ισοϋψείς  στον χάρτη επιφανείας του Αγγλικού μοντέλου καιρού ukmo.

Βλέποντας αυτές τις γραμμές πάνω από την χώρα μας και κυρίως στην Θεσσαλία που είναι και το ενδιαφέρον , μας δείχνουν πως οι άνεμοι στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας και κυρίως τις επιφανείας θα είναι ανατολικοί νότιο ανατολικοί μέχρι  πιθανόν την Κυριακή μεταφέροντας υγρασία από το Αιγαίο και καθώς θα συναντάνε την Πίνδο θα εξαναγκάζονται οι μάζες αυτές σε άνοδο με αποτέλεσμα τον σχηματισμό νεφώσεων και καθώς εγκλωβισμένες που θα είναι στην περιοχή μας  ο κορεσμός τους θα μας δίνει κατά περιόδους ασθενείς ως μέτρια ένταση χιονόπτωση .

Τώρα επειδή σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει και εγκλωβισμός λίγο πιο θερμών αερίων μαζών στην περιοχή μας ίσως την Παρασκευή 18 Μαρτίου να μην έχουμε στην πόλη μας από την αρχή χιονόπτωση.

Γενικά λοιπόν από Παρασκευή 18 Μαρτίου ως και την Δευτέρα 21 Μαρτίου κατά περιόδους θα έχουμε χιόνι ασθενείς ως και μέτριας έντασης κυρίως στην οροσειρά του Κόζιακα και στην περιοχή του Λογγά – Κονισκού.

 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει εντυπωσιακή πτώση κυρίως από το Σάββατο και μετά ενώ μέχρι και την 25η Μαρτίου θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την εποχή.

 

Του Ευθύμιου Τζιλήνα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr