Καιρός – H πρώτη φθινοπωρινού τύπου κακοκαιρία – Γράφει ο Ευθύμιος Τζιλήνας

0 2.184

Μετά από ένα καυτό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου  με θερμοκρασίες  3.2c και 1,9 c αντίστοιχα πάνω από τον μέσο όρο για τα τελευταία 50  χρόνια , σύμφωνα με τον σταθμό της ΕΜΥ και του αστεροσκοπείο Αθηνών ( Ο Ιούνιος βγήκε 1,7 c χαμηλότερος ο  μέσος όρος), πάμε για την πρώτη διαταραχή που θα  επηρεάσει την χώρα μας για φέτος το Φθινόπωρο.

Επειδή αυτή την εποχή είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά ποιες περιοχές θα δεχτούν τις περισσότερες  βροχές ας έχουμε στο μυαλό μας πως κυρίως την  Δευτέρα , Τρίτη και Τετάρτη είναι πιθανόν ανατολικά της Πίνδου να έχουμε δυνατές καταιγίδες, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο ο καιρός σε πολλές περιοχές όπως στο νομό Τρικάλων την Τρίτη ο καιρός να είναι όλη μέρα κλειστός με βροχές ποτιστικού τύπου.

Οι άνεμοι δεν θα μας απασχολήσουν και πολύ εκτός βεβαίως σε ώρα καταιγίδας που όπως ξέρουμε πάντα ενισχύονται λόγου καθόδου- ανόδου αρκετά βιαίως  ρευμάτων αέρα περιμετρικά κυρίως της καταιγίδας και όχι μόνο

Όπως βλέπουμε στον χάρτη του gfs μοντέλου καιρού

Χαμηλό που θα δημιουργηθεί στα δυτικά της Πελοποννήσου,  εξαιτίας της καθόδου ψυχρών μαζών από την βόρεια Ευρώπη στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα είναι η αιτία για την αλλαγή του καιρού. Βροχές θα περιμένουμε να έχουμε ακόμη και στις Κυκλάδες – Δωδεκάνησα κάτι σπάνιο για την εποχή.

Η θερμοκρασία δεν δείχνει να πέφτει αρκετά. Βέβαια αν ο καιρός σε κάποιες περιοχές θα είναι κλειστός  οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 20-25 βαθμούς ανάλογα την περιοχή.

Εδώ βλέπουμε τον χάρτη επιφανείας του ukmo που κάνει πιο κατανοητό του που θα βρίσκεται το χαμηλό στις 5 Σεπεμβρίου.

 

Ενώ στην παρακάτω εικόνα την ποσότητα βροχής σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό μοντέλο

 

Βλέπουμε πως οι ανατολικές περιοχές της Θεσσαλίας  , σύμφωνα πάντα με τα ως τώρα στοιχεία θα δεχτούν αρκετό νερό , άρα θέλει και μεγάλη προσοχή εκεί κυρίως την Τρίτη 5 και  Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου

 

Σε ότι αφορά την Καλαμπάκα και την γύρω περιοχή υποψήφιες μέρες για βροχή είναι η Δευτέρα απόγευμα ως και Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη . Κυρίως την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου  τα φαινόμενα δείχνουν να είναι αρκετά έντονα.

 

Ευθύμιος Τζιλήνας

Υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος στην Κοινότητας Καλαμπάκας με τον Σωτήρη Παπαχρήστο

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr