Και τώρα τι; Προοπτική του καιρού για τις επόμενες μέρες από Ευθύμιο Τζιλήνα

0 1.309

Μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα που δεν θύμιζε σε τίποτα χειμώνα στην περιοχή μας και όχι μόνο, κατάφερε τελικά ο χειμώνας να μας δώσει ένα στίγμα για το πώς κάποτε χιόνιζε και πως όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν δεν ήταν απόρροια φαντασίας από κάποιους….

Από δω και πέρα θα οδηγηθούμε ξαφνικά προς την Άνοιξη ή υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να πει ο χειμώνας έστω και στο τέλος του την τελευταία του λέξη?

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ανάλυση ως και της 5 Μαρτίου και να δούμε ποια σενάρια υπάρχουν.

Για αρχή από αύριο το απόγευμα μια διαταραχή προερχόμενη από τα βόρεια Βαλκάνια , ίσως δώσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι ξημερώματα Κυριακής 21 Φεβρουαρίου κάποια ασθενή φαινόμενα , βροχή η χιονόνερο πιθανόν μέχρι την πόλη μας και κάποια ασθενή χιονόπτωση στα ορεινά κυρίως στα ανατολικά του νομού μας  που είναι πιθανόν στην περιοχή Λίμνη πλαστήρα ως Περτούλι να έχουν λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ,όπως και στο οροπέδιο Κονισκού.

Βλέπουμε τον χάρτη επιφανείας την πρόσκαιρη διαταραχή που θα μας απασχολήσει. Μοντέλο UKMO

Η θερμοκρασία μετά το πέρασμα της διαταραχής και αν ο καιρός καθαρίσει θα φτάσει του 10 με 12 βαθμούς.

Το Σάββατο να συμπληρώσουμε πως περιμένουμε από το πρωί συννεφιά οπότε η θερμοκρασία θα δυσκολευτεί να φτάσει και να ξεπεράσει τους 10 βαθμούς

Από την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου αντικυκλώνας θα πάρει το πάνω χέρι στην περιοχή μας  φέρνοντας σχετική άνοδο της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες πιθανόν να φτάσουμε την Τετάρτη  24 και Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στην πόλη της Καλαμπάκας αλλά και στο εσωτερικού του νομού τους 20 βαθμούς. Θα επικρατεί σχεδόν άπνοια αλλά και πιθανές τοπικές ομίχλες στα νότια του νομού.  Η θερμοκρασία θα πέφτει αρκετά χαμηλά την νύχτα…. Πιθανός παγετός στις κλειστές περιοχές  όπως οροπέδιο Κονισκού και μηλότοπος – Αμπέλια

Στον χάρτη του αμερικάνικου μοντέλου βλέπουμε τον αντικυκλώνα που θα απασχολήσει

Βλέποντας όμως πως θα βρισκόμαστε στα ανατολικά κράσπεδα του δεν είναι απίθανο την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου να μας απασχολήσει πάλι κάποια μικροδιαταραχή προερχόμενη από την μαύρη θάλασσα… ρίχνοντας λίγο την θερμοκρασία και φέρνοντας ασθενή γενικά φαινόμενα.

Μετά την 28ης  Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου ο συγκεκριμένος θερμός αντικυκλώνας δείχνει να μετατοπίζεται δυτικά όπως βλέπουμε στον χάρτη του gfs para της 1 Μαρτίου

Πρακτικά αυτό σημαίνει: Ψυχρές μάζες από την περιοχή της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας θα κατηφορίσουν προς τα βαλκάνια και Ιταλία ρίχνοντας αισθητά την θερμοκρασία.  Αυτή την εποχή τέτοιες ψυχρές μετατοπίσεις μαζών , δημιουργούν χαμηλά στην Αδριατική η στην περιοχή της Γένοβας και επηρεάζουν τον καιρό της Ελλάδας.  Προσωπική μου άποψη πάμε για ένα πενθήμερο από 1 Μαρτίου ως 5 Μαρτίου άκρως χειμερινό με βροχές και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα από Θεσσαλία και πάνω. Στα μέσα της εβδομάδας θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία.

Ευθύμιος Τζιλήνας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.