Εισφορές: Από 136 έως 204 ευρώ για νέους επαγγελματίες – Τι ισχύει για αγρότες

0 5,929

Μικρότερες εισφορές θα ισχύσουν από το 2020 για όλους τους μη μισθωτούς που έχουν έως 5 έτη ασφάλισης, με «εκπτώσεις» που ξεπερνούν το 38% για τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες και το 28% για τους αγρότες.

Την έκπτωση παίρνουν πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι του πρ. ΟΑΕΕ –έμποροι, αυτοκινητιστές και μικροεπιχειρηματίες–, ενώ μέχρι σήμερα ισχύει κυρίως για τους νέους επιστήμονες του πρ. ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί). Έκπτωση θεσπίζεται και για τους νέους αγρότες.

Η ελάχιστη εισφορά για τους νέους επιχειρηματίες με έως μια 5ετία δραστηριότητας διαμορφώνεται στα 136 ευρώ, ενώ για τους νέους αγρότες στα 85 ευρώ.

Η «έκπτωση» ισχύει μόνο για τις εισφορές κύριας σύνταξης, ενώ όσοι είναι υπόχρεοι και για επικουρική και για εφάπαξ θα καταβάλλουν τις κανονικές εισφορές που προβλέπονται για όλους. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται πέντε ταχύτητες εισφορών για τους νέους επιχειρηματίες, επιστήμονες και αγρότες με δραστηριότητα έως 5 ετών:

  1. Ελεύθεροι επαγγελματίες που θα υπάγονταν στον πρ. ΟΑΕΕ: 136 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ και συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ)
  2. Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και αρτοποιοι που θα υπάγονταν στον πρ. ΟΑΕΕ όπως επίσης δικηγόροι και συμβολαιογράφοι υπόλοιπης Ελλάδας πλην Αθηνών: 178 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥκαι ΟΑΕΔ) και επικουρική ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικουρική.
  3. Γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί που θα υπάγονταν στο πρ. ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ: 162 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για πρόνοια.
  4. Μηχανικοί και εργολήπτες που θα υπάγονταν στο πρ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι Αθηνών που θα υπάγονταν στο πρ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ: 204 ευρώ το μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικουρική και πρόνοια.
  5. Αγρότες που θα υπάγονταν στον πρ. ΟΓΑ : 85 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ και υγεία.

ethnos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.