Ιρανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς Κύπρο

0 25

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι αποκάλυψε την Κυριακή ότι δύο από τους ιρανικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά τα ιρανικά αντίποινα είχαν ως κατεύθυνση την Κύπρο, όπου η Βρετανία διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια.

Επισήμανε ότι μαχητικά της RAF (Βασιλική Πολεμική Αεροπορία) απογειώνονται από τις βάσεις της Βρετανίας σε Κύπρο και Κατάρ προκειμένου να προστατέψουν αυτές τις δύο χώρες από τυχόν ιρανικές επιθέσεις.

«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν στόχευαν σκόπιμα τις βάσεις μας, αλλά παρόλα αυτά είναι παράδειγμα μια πραγματικής και κλιμακούμενης απειλής του καθεστώτος, και μας υποχρεώνει να δράσουμε αμυντικά», διευκρίνισε. Οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. 

Αποκάλυψε επίσης ότι περίπου 300 Βρετανοί στρατιωτικοί ήταν τοποθετημένοι κοντά σε τοποθεσίες που στοχεύονταν στο Μπαχρέιν.

Μιλώντας στο Sky News, ο κ. Χίλι πρόσθεσε: «Λίγοι άνθρωποι θα θρηνήσουν τον θάνατο του Αγιατολάχ».

Ωστόσο, τόνισε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν οι πιθανές επιπτώσεις από τις επιθέσεις στο Ιράν και ο κίνδυνος ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης.

Ο Χίλι κάλεσε το Ιράν να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις και να εγκαταλείψει τα οπλικά του προγράμματα, μετά τις προληπτικές επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε ιρανικές στρατιωτικές υποδομές και ηγεσία.

Καταδίκασε το καθεστώς του Ιράν, επικαλούμενο το ιστορικό τρομοκρατικών σχεδίων κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, την εσωτερική καταστολή και την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, εκφράζοντας ανησυχία για τις περιφερειακές επιπτώσεις.

Ο Χίλι αρνήθηκε να σχολιάσει τη νομιμότητα των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να εξηγήσουν, αλλά επιβεβαίωσε ότι όλες οι αμυντικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.

Πηγή:skai.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr