Ηρακλής Φίλιος: Θεομηνία και στη Διάβα Καλαμπάκας

Αν δεν ζήσεις κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να το καταλάβεις. Αυτές τις μέρες η χώρα μας πνίγεται.

0 288

Αν δεν ζήσεις κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να το καταλάβεις. Αυτές τις μέρες η χώρα μας πνίγεται.

Αν δεν ζήσεις κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να το καταλάβεις. Αυτές τις μέρες η χώρα μας πνίγεται.

Δυστυχώς άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή τους.

Μία από τις περιοχές που επλήγησαν είναι και η Διάβα Καλαμπάκας, η οποία πλέον από σήμερα το βράδυ είναι αποκλεισμένη. Από τη μία το ποτάμι πλημύρισε πριν από τρεις ημέρες (οι οδηγοί περνούσαν μέσα από το ποτάμι καθώς η γέφυρα έπεσε τον Ιανουάριο του 2016). Από την άλλη ο δρόμος από το χωριό Σαρακίνα έχει κλείσει λόγω του κατακλυσμού που βιώνει η περιοχή. Έτσι για τη Διάβα αυτή τη στιγμή ο μόνος δρόμος που είναι ανοιχτός είναι από τη γέφυρα στο Μουργκάνι αν και δεν γνωρίζουμε κι εκεί αν έχει κλείσει.

Ξαφνικά το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου άρχισε ο κατακλυσμός με αποτέλεσμα να φουσκώσουν το ρέμα πάνω στην περιοχή Πλατάνια, εκείνο της Μπουντουράσας (στ’ Αλώνια) και άλλα σημεία στο χωριό. Αποκλειστική ευθύνη έχουν όσοι πετάνε ό,τι άχρηστο έχουν πίσω στα ρέματα και βουλώνει. Έτσι ήρθε η στιγμή που η φύση εκδικήθηκε και ξεχείλισαν ορμητικά τα νερά, τα οποία ιδίως στα πρώτα σπίτια του χωριού μπήκαν μέσα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχαν τα σπίτια που είναι χαμηλά (υπόγεια) και τα οποία δεν γλύτωσαν από τη μανία των ορμητικών νερών.

Η πυροσβεστική ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των κατοίκων που επλήγησαν τα σπίτια τους και μάλιστα έδωσαν προτεραιότητα στους ανθρώπους που κινδύνευαν. Χαρακτηριστικά, το πρώτο πυροσβεστικό όχημα που έφτασε στα πρώτα σπίτια της Διάβας μας είπε ότι κατευθύνετε στο χωριό Κρύα Βρύση για να σώσει έναν άνθρωπο του χωριού. Στη συνέχεια ήρθε στη Διάβα και ξεκίνησε να βγάζει το νερό από τα σπίτια.

Εν τω μεταξύ από τα Τρίκαλα κατέφθασαν και άλλα πυροσβεστικά οχήματα. Το θέμα εδώ είναι όμως ότι τα μηχανήματα που βγάζουν το νερό δεν μπορούν να το τραβήξουν όλο, κάτι που συνέχισε να παιδεύει τους κατοίκους. Το ενδιαφέρον όμως των πυροσβεστών μας υπήρξε μεγάλο και συνεχίζει και αυτή τη στιγμή 1:43 τα μεσάνυχτα όπου σε ένα σημείο της αρχής του χωριού δίνουν μάχη με τα νερά στα υπόγεια επιχείρησης και σπιτιών, προσπαθώντας να σώσουν και τα ζώα των κτηνοτρόφων.

Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι όταν τρέξαμε να βοηθήσουμε στα σπίτια των γειτόνων, φίλων και συγγενών, όλοι εκείνοι όσων τα σπίτια μας δεν είχαν πληγεί, ανταποκριθήκαμε άμεσα και ενωμένοι καταφέραμε γρήγορα να βοηθήσουμε ενώ την ίδια στιγμή ο καιρός «έπαιζε» μαζί μας καθώς οι ξαφνικές και απότομες βροχές δυσκόλευαν το έργο μας.

Η Διάβα αυτό το διάστημα δοκιμάζεται για δύο λόγους. Πρώτον από τα νερά που έφεραν τα βουνά και πλημύρισαν το ποτάμι, καθώς η διέλευση γίνεται πλέον από τη Σαρακίνα (ο δρόμος όμως της οποίας έκλεισε από τον κατακλυσμό). Δεύτερον από τα σπίτια που πλημύρισαν και τα ζωάκια που κάποιοι κτηνοτρόφοι του χωριού έχασαν.

Ευχόμαστε, περισσότερο όμως προσευχόμαστε να δώσει ο Θεός να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Ένα δίδαγμα που βγαίνει απ’ αυτή τη δοκιμασία είναι ότι όταν είμαστε αγαπημένοι και ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα απ΄ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.

Ένας Διαβίτης
Ηρακλής Φίλιος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.