Ηρακλής Φίλιος: Η εκδίκηση της φύσης – Γέμισαν τα ρέματα με μπάζα στη Διάβα

Όταν οι ανθρώπινες ενέργειες είναι αλόγιστες, όταν ο άνθρωπος εγκληματεί ενάντια στη φύση, τότε η φύση εκδικείται.

0 259

Όταν οι ανθρώπινες ενέργειες είναι αλόγιστες, όταν ο άνθρωπος εγκληματεί ενάντια στη φύση, τότε η φύση εκδικείται.

Όταν οι ανθρώπινες ενέργειες είναι αλόγιστες, όταν ο άνθρωπος εγκληματεί ενάντια στη φύση, τότε η φύση εκδικείται. 

Μάλλον δεν εκδικείται, αλλά παίρνει τη ζωή που της ανήκει πίσω.

Στη Διάβα χθες το βράδυ, όπως και σε άλλα χωριά, έγινε κατακλυσμός. Τα ρέματα φούσκωσαν και το νερό δεν άντεξε, ξεχείλισε και παρέσυρε μαζί του όλα όσα υπήρχαν στα ρέματα. Και τι υπήρχαν στα ρέματα; Ό,τι μπορεί και δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος. Ορισμένοι, όχι όλοι το τονίζω, ορισμένοι χωρίς ίχνος οικολογικής συνείδησης καταδικάζουν τη φύση, τον ίδιο τον χώρο στον οποίο ζουν. Χωρίς να σκεφτούν ότι πίσω από το σπίτι τους ή απέναντι απ’ αυτό βρίσκεται η ίδια η «αναπνοή» τους, η φύση μας.

Και τι κάνουν ορισμένοι; Πετάνε σκουπίδια και αντικείμενα πίσω στο ρέμα, με αποτέλεσμα να μην αντέχει όταν βρέχει καταρρακτωδώς και να ξεχειλίζει. Και όταν ξεχειλίζει το ρέμα (π.χ. της Μπουντουράσας στη Διάβα) πλημυρίζουν τα σπίτια που είναι χαμηλά, που έχουν υπόγειο. Δεν πλημυρίζουν τα δικά τους τα σπίτια. Όχι ότι εύχομαι κάτι τέτοιο. Ποτέ. Σε κανέναν. Αλλά αν το δικό σου σπίτι δεν θίγεται από τις συνέπειες των εγκληματικών ενεργειών σου, δεν σε νοιάζει, δεν σκέφτεσαι τον άλλον. Λες «ας τα πετάξω εδώ, ποιος τα φορτώνει τώρα να τα πετάξει αλλού; Εδώ πίσω στο ρέμα».

Και τι είναι το ρέμα; Δικός σου χώρος; Ιδιοκτησία σου; Έχεις υπογράψει καμία σύμβαση με τη φύση; Σου ανήκει; Την αγόρασες; Δεν σκέφτηκες ότι αν κάποια στιγμή γίνει κατακλυσμός, θα πλημυρίσουν τα σπίτια των συγχωριανών σου; Των ανθρώπων που μένουν δίπλα σου; Απέναντι σου; Εκείνων που τους λες καλημέρα; Πώς τολμάς να τους αντικρίσεις; Δεν βλέπεις τι έπαθαν χθες; Χάθηκε η περιουσία τους, άλλος υπάλληλος έχασε όλα τα έγγραφα της υπηρεσίας του, προβατάκια, πτηνά πνίγηκαν. Ο άλλος ζει από αυτά. Κι αν έχεις κι εσύ ζώα, μπορούσαν να είναι τα δικά σου ζώα. Αλλά εσύ δεν είχες καμία καταστροφική συνέπεια από τις άνομες ενέργειες σου που πετάς ατάραχος ό,τι δεν θες μέσα στο ρέμα. Για να μην πούμε για το άλλο. Αφήστε. Τις επεμβάσεις στο ρέμα που κάνουν ορισμένοι για να κερδίσουν μερικούς πόντους στο κτήμα τους, με απόρροια το ρέμα να στενεύει ολοένα και περισσότερο και με τον πρώτο κατακλυσμό το νερό να ξεχειλίζει παντού προς όλες τις μεριές.

Από τη στιγμή που αρνηθήκαμε να δούμε το φυσικό μας περιβάλλον ως διαχειριστές του, γίναμε επιθετικοί απέναντι του. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες αλλά διαχειριστές των πραγμάτων. Η φύση δεν μας ανήκει, ανήκουμε στην όλη κτίση. Δεν είμαστε το όλον της φύσης. Είμαστε μέρος της φύσης. Δεν είμαι πιο μάγκας από τον άλλον που μαζεύει τα σκουπίδια και ό,τι άχρηστο έχει και το πετάει εκεί που πρέπει. Δεν είμαι πιο έξυπνος από τον άλλον ώστε να κόψω δρόμο και με δύο βήματα να πετάξω τα σκουπίδια στο ρέμα.

Όταν δεν σέβεσαι το σπίτι σου, το ίδιο αυτό θα πέσει να σε πλακώσει. Το να μάθω να σέβομαι τον εαυτό μου, σημαίνει ότι σέβομαι τον άλλον, ότι σέβομαι το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Όλοι ζούμε εδώ, στον ίδιο χώρο. Γύρω μας έχουμε τα ίδια δέντρα, τα ίδια δάση, τα ίδια βουνά. Είναι εκεί, σταθερά, αμετακίνητα, είναι δίπλα στο σπίτι μας, είναι το σπίτι μας, το φυσικό μας σπίτι.

Μολύνω το περιβάλλον; Μολύνω το χώρο στον οποίο ζω και κινούμαι. Ας φροντίσουν όσοι εγκλημάτησαν να δώσουν τέλος στον αργό θάνατο της φύσης. Και οι υπεύθυνοι ας προβλέψουν τι μπορεί αν γίνει αν κάποτε και όταν γίνει κατακλυσμός. Γιατί όταν τα ρέματα ξεχειλίσουν, τότε είναι αργά για παρεμβάσεις και το κακό έχει γίνει. Οι παρεμβάσεις οφείλετε να γίνονται νωρίτερα. Να καθαρίζετε τα ρέματα.

Και τελειώνω τις σκέψεις μου με την αναφορά μου στο πρόσωπο των κ.κ. Αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη και Δημάρχου Καλαμπάκας Χρήστου Σινάνη. Να είμαστε δίκαιοι και να μην ρίχνουμε πάνω στον πανικό μας τις ευθύνες όπου ναι ‘ναι. Ο Χρήστος ο Μιχαλάκης είναι super ήρωας και τρέχει μόνος και παντού. Όλα τα χρόνια. Βρίσκεται παντού και πάντα.

Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας δεν φταίει αν μπάζωσαν τα ρέματα στη Διάβα. Τι να κάνει; Να ελέγξει τι κάνει ο καθένας; Εκείνοι που φταίνε, εκείνοι να τα καθαρίσουν. Ένα ευχάριστο είναι ότι ο Χρήστος Μιχαλάκης θα στείλει την αρμόδια υπηρεσία να καθαρίσει τα ρέματα.

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες είναι σημερινές (Σάββατο 10-09-2016) και δείχνουν το ποτάμι της Διάβας, το ρέμα της Μπουντουράσας με τα σκουπίδια, τις καταστροφές στους δρόμους της Διάβας. Ευχαριστούμε την Φαίη Φίλιου για την ευγενή παραχώρηση τους.

Ηρακλής Φίλιος

IMG 20160910 135050IMG 20160910 135339IMG 20160910 135941IMG 20160910 140335IMG 20160910 140339IMG 20160910 140622IMG 20160910 140630

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.