Ηλιακές εκρήξεις σήμερα Παρασκευή και 13 Ιουνίου – Τι λένε οι επιστήμονες

Οι προληπτικοί, ανά τον κόσμο, θα έχουν φέτος έναν λόγο παραπάνω να ανησυχούν σήμερα, Παρασκευή και 13,

0 83

Οι προληπτικοί, ανά τον κόσμο, θα έχουν φέτος έναν λόγο παραπάνω να ανησυχούν σήμερα, Παρασκευή και 13,

Οι προληπτικοί, ανά τον κόσμο, θα έχουν φέτος έναν λόγο παραπάνω να ανησυχούν σήμερα, Παρασκευή και 13, καθώς -σύμφωνα με τους επιστήμονες- τρεις αλλεπάλληλες ηλιακές εκρήξεις απειλούν να χτυπήσουν τη Γη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το φαινόμενο ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, ακόμα και blackout, όπως ακριβώς συνέβη σε παρόμοιο ηλιακό συμβάν που παρατηρήθηκε την περασμένη Τρίτη.

“Οι επιπτώσεις από αυτή τη δραστηριότητα που σημεώθηκε την Τρίτη ήταν οι επικοινωνίες να επηρεαστούν κατά τη στιγμή της έκρηξης”, τόνισε σε σχετική ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας της Αμερικής (NOAA).

Ο Μαρκ Πακέτ, μετεωρολόγος, εξηγεί για το φαινόμενο ότι: “οι ηλιακές εκλάμψεις απελευθερώνουν ένα ρεύμα σωματιδίων που έρχεται μακριά από την επιφάνεια του ήλιο και τα το θέτει σε κίνηση”.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως μία τέτοια έκρηξη στον Ήλιο απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ύλης και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να απειλούνται τα συστήματα επικοινωνίας υψηλής συχνότητας που χρησιμοποιούνται από μετεωρολογικούς σταθμούς, χειριστές αεροπλάνων και διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που εκπέμπουν σε βραχέα κύματα. Η NASA, δε, τονίζει ότι τα συστήματα GPS ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν.

Ωστόσο, από την έκρηξη στον Ήλιο δεν περνάει επιβλαβής ακτινοβολία μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, ούτε επηρεάζει σωματικά τον άνθρωπο στο έδαφος.

Οι ηλιακές εκρήξεις -που προκαλούνται από τη συσσώρευση μαγνητικής ενέργειας στην ατμόσφαιρα του Hλιου- πιστεύεται ότι είναι από τα πιο ισχυρά φαινόμενα του τρέχοντος ηλιακού κύκλου.

Η NOAA έχει προειδοποιήσει για “πιθανές συνεχιζόμενες εκρήξεις στον Ήλιο στο εγγύς μέλλον – μερικές από τις οποίες θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ισχυρές”.

Newsit.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.