Ιδεολογικός προβληματισμός – Γράφει ο Βασίλης Αγγέλης

0 136

Πρόσφατα είχαμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ειδικά στις Περιφερειακές εκλογές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε πολιτική χροιά ,που τελικά αποδείχθηκε ένα μεγάλο πείραμα για το ποιες πολιτικές δυνάμεις επικρατούν σε τοπικά επίπεδα μέσα στο κόμμα .

Κινητοποιήθηκε ο κομματικός μηχανισμός της , που ιδεολογικά ανήκει στην κεντροδεξιά σύμφωνα με όσα διακηρύττει το Μαξίμου.

Δηλαδή σύνθεση προσώπων , ιδεών και πολιτικών κέντρου και δεξιάς .

Όμως κάτι τέτοιο δεν είδαμε σε τοπικά επίπεδα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδίως στη Θεσσαλία .

Οι κατά τόπους κομματικοί μηχανισμοί ανέδειξαν σε πρόσωπα , την υπεροχή αλλά και την δυναμική του δεξιού χώρου σε αντίθεση με τον κεντρώο χώρο της Νέας Δημοκρατίας που ήταν εξοστρακισμένος , αν όχι εξαφανισμένος .

Το οξύμωρο όμως αυτής της κατάστασης είναι ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει με την Νέα Δημοκρατία του Μαξίμου , αλλά και την μέχρι σήμερα Κυβερνητική πολιτική .

Θα μου πείτε μήπως τελικά μας κυβερνάει η δεξιά ; ή έχει και κεντρώα ιδεολογικά ερείσματα που εκφράζει άλλωστε και ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων της, γιατί δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η Νέα Δημοκρατία ξαναπήρε τις εκλογές με ψήφους του κέντρου εξανεμίζοντας την κεντροαριστερά. Τελικά τι ισχύει μέσα στην Νέα Δημοκρατία; Είναι κεντροδεξιό κόμμα με κεντροδεξιά πολιτική ; Είναι κεντρώο; Είναι δεξιό με κεντρώο Πρωθυπουργό; ή τελικά είναι δεξιό, με δεξιό Πρωθυπουργό που φαίνεται κεντρώος;. Προσωπικά μπερδεύτηκα. Θέλοντας σε ιδεολογικό επίπεδο να δω τι ισχύει, δεν μπόρεσα να καταλήξω σε ασφαλή συμπεράσματα. Άλλα βλέπω σε κεντρικό επίπεδο και άλλα βλέπω σε τοπικό . Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι σε τοπικά επίπεδα υπάρχει μόνο η δεξιά .

Μια δεξιά που δεν θέλει τους κεντρώους και ο χώρος του κέντρου μάλλον είναι χρήσιμος μόνον για τους ψήφους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Συμπόρευση και σύνθεση ιδεών και πολιτικών , με ίσους όρους κεντρώων και δεξιών συνθέτοντας και υλοποιώντας σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο αυτό που μετά την μεταπολίτευση ονομάστηκε ως «κεντροδεξιά » δε φαίνεται ότι μπορεί να γίνει. Υπάρχει διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων .

Τουλάχιστον αυτό ανέδειξε στην πράξη , το πείραμα της πολιτικής χροιάς που δόθηκε στις περιφερειακές εκλογές. Και εάν υπάρχει συμπόρευση, αυτήν είναι πλασματική και όχι πραγματική.

Και εδώ γεννούνται πολλά ερωτήματα:

Μπορεί να συνεχιστεί αυτήν η κατάσταση; ή είναι αναγκαία η κάθαρση της Νέας Δημοκρατίας από τους σκληροπυρηνικούς δεξιούς που δεν θέλουν να έχουν σχέση με το κέντρο; ή οι κεντρώοι θα στραφούν στο μέλλον προς την κεντροαριστερά και θα έχουμε και εκεί ψευδεπίγραφα μια κεντροαριστερή Κυβέρνηση που δεν θα έχει καμία σχέση με το ιδεολογικό και πολιτικό κέντρο; ή μήπως είναι αναγκαία η δημιουργία ενός κεντρώου κόμματος που θα επαναπροσδιορίσει ιδεολογικά και πολιτικά την σημερινή κεντροδεξιά σε δεξιά και την κεντροαριστερά σε αριστερά, βάζοντας σε τάξη στο ιδεολογικό και πολιτικό μέρος των κομμάτων; Ερωτήματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν απάντηση. Ερωτήματα που γεννούν μόνο ιδεολογικούς προβληματισμούς για το πολιτικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα.

Με εκτίμηση

Βασίλης Αγγέλης

Δικηγόρος – Ιστορικός

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr