Η συνέντευξη των εκατό ημερών

“Θα αναλάβουμε την ευθύνη να βγούμε από την πρωτοφανή οικονομική κρίση”, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

0 221

“Θα αναλάβουμε την ευθύνη να βγούμε από την πρωτοφανή οικονομική κρίση”, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

“Θα αναλάβουμε την ευθύνη να βγούμε από την πρωτοφανή οικονομική κρίση”, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.  Ο πρωθυπουργός, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα λοιδωρείται σχεδόν καθημερινά από ξένους οίκους και δημοσιεύματα, γεγονός που κανέναν δεν χαροποιεί.

Αναφερόμενος στο έργο των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης, είπε πως “όλοι σήκωσαν τα μανίκια από την πρώτη στιγμή και ήδη υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις. Έγιναν και λάθη στις πρώτες 100 μέρες, όμως μόνον όσοι δεν κάνουν τίποτα είναι αλάνθαστοι”.

Οι κινήσεις των επόμενων μηνών
Με την χιουμοριστική παρατήρηση “θα κινηθούμε με ορθοπεταλιά”, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κινήσεις στις οποίες θα προβεί η Κυβέρνηση, μέσα στους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα:

1. Το νέο φορολογικό σύστημα

2. Τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

3. Το νέο εκλογικό σύστημα

4. Τα ζητήματα της ευρύτερης λειτουργίας του κράτους («Καλλικράτης»)

5. Το νομοσχέδιο για τους μετανάστες

“Είμαστε προετοιμασμένοι να δεχτούμε αντιδράσεις και αντιστάσεις. Οι πολίτες είναι ώριμοι πλέον να δεχθούν τις ανατροπές που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας” τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Τα ερωτήματα των δημοσιογράφων
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τελικά «υπάρχουν λεφτά», όπως έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλούτος παράγεται στη χώρα, αλλά πήγαινε σε λάθος κατεύθυνση. “Ο ρόλος της Βουλής είναι νομοθετικός αλλά και ελεγκτικός” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, υπερασπίστηκε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι κάνει καλά τη δουλειά του με δεδομένο το δύσκολο έργο που έχει να φέρει εις πέρας. Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ ή προσφυγής στο ΔΝΤ. Για τις αυξήσεις στο Δημόσιο Τομέα επανέλαβε ότι ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως και το πλαφόν για το «πάγωμα» των αυξήσεων.

“Η κατάσταση που βρήκαμε είναι για κλάματα”
Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι υπάρχει η ανάγκη, λόγω της κατάστασης που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, για έκτακτα εισπρακτικά μέτρα (αυξήσεις σε ποτά-τσιγάρα και τις γονικές παροχές), όμως το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα είναι μια άλλη πολιτική που θα φέρει ανάπτυξη και όχι την ανάγκη για τη

λήψη έκτακτων μέτρων και τα επόμενα χρόνια. “Η κατάσταση που βρήκαμε είναι ‘για κλάματα” είπε, αλλά επανέλαβε την ανάγκη να μην δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν είναι δυνατόν η χώρα να πετύχει τους στόχους της. Για το θέμα του ΦΠΑ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι θα αυξήσει ούτε έχει πάρει κάποια τέτοια εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών.

“Η ΝΔ φταίει για το πρόβλημα των μεταναστών”
Για το νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τη νομιμοποίηση των μεταναστών ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την ΝΔ ότι άνοιξε τα σύνορα το 1992 χωρίς έλεγχο και προϋποθέσεις, υπενθυμίζοντας ότι οι πρώτες πρωτοβουλίες για τη νομιμοποίηση έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.Κατηγόρησε

μάλιστα την κυβέρνηση Καραμανλή ότι δεν προώθησε τη συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, την οποία ο ίδιος (ο κ. Παπανδρέου) είχε υπογράψει με τον τότε Τούρκο ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τζεμ

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νέου νομοσχεδίου, λέγοντας ότι θέτει κανόνες και σαφείς προϋποθέσεις για το πώς μπορούν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια όσοι επέλεξαν την Ελλάδα για πατρίδα τους. Όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, παρά τις διαφορές και τις προκλητικές θέσεις που κατά καιρούς υιοθετεί η Αγκυρα.

Για τον εκλογικό νόμο
Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι στόχος του νέου νόμου είναι “στο μέτρο του δυνατού αναλογικό, αλλά να δίνει και βιώσιμες κυβερνήσεις”. Υπάρχει ανάγκη να αλλάξει το παρόν σύστημα που ενισχύει τις πελατειακές σχέσεις, τη διακίνηση “μαύρου» χρήματος και τα αρχηγοκεντρικά κόμματα”, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr