Η ψυχολογία του ανώριμου φιλάθλου – Γράφει ο Κώστας Φαμίσης

« Ο αθλητισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αθλείται, χωρίς να υφίσταται διακρίσεις….. με βάση το Ολυμπιακό πνεύμα.

0 464

« Ο αθλητισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αθλείται, χωρίς να υφίσταται διακρίσεις….. με βάση το Ολυμπιακό πνεύμα.

« Ο αθλητισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αθλείται, χωρίς να υφίσταται διακρίσεις….. με βάση το Ολυμπιακό πνεύμα. Απαιτείται παράλληλα αμοιβαία κατανόηση στο φρόνημα της φιλίας, από τα μέλη των Δ.Σ. και των Γ.Σ από τους φιλάθλους και τους οπαδούς των ομάδων που το υπηρετούν….».

Το ποδόσφαιρο ως άθλημα έχει πολλές διαστάσεις, ίσως γι’ αυτό και η γοητεία του είναι ατελείωτη. Αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη πνευματική τροφή και λειτουργεί σαν ένα οικουμενικό πνεύμα φιλίας και αδελφοποίησης.

Δυστυχώς, σήμερα υπάρχουν φίλαθλοι ή οπαδοί ομάδων, που με τις συμπεριφορές τους επιδιώκουν την βία με βάναυσο τρόπο. Αυτοί είναι «ανώριμοι φίλαθλοι»… είναι « χαμηλού πνευματικού – αθλητικού επιπέδου »…. Που δεν έχουν μάθει να διασκεδάζουν με το καλό παιχνίδι, ανεξάρτητα εάν η ομάδα τους έχασε ή κέρδισε.

Οι τύποι αυτοί συνήθως « όλα τα ξέρουν », έχουν « ύφος », είναι…… « προπονητές » κ.λ.π. Άλλοι είναι κακοί «παράγοντες » ή κακοί «φίλαθλοι» , « αλεξιπτωτιστές » στο χώρο του ποδοσφαίρου και πρόξενοι πολλών κακών, αφενός λόγω άγνοιας τους, αφετέρου δε της ανοχής που δείχνουν οι περίγυροι του.
Άλλοι φίλαθλοι έμαθαν να ζουν στα παρασκήνια, παρότι λένε ότι έπαιξαν ποδόσφαιρο, χωρίς να τολμούν να αναλάβουν ενεργό διοικητικό ρόλο, μένουν στις κουβέντες και σιγά – σιγά χρήζονται από μόνοι τους « παράγοντες ».

Τέλος οι «κυκλοθυμικοί» φίλαθλοι, όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, την κάνουν « ψώνιο » με τους παίχτες. Μπερδεύονται στις κερκίδες ή ακόμη στα αποδυτήρια δίνουν τεχνικές συμβουλές σαν …. « ταύροι σε υαλοπωλείο » με μοναδικό σκοπό να αποκτήσουν πλατύ λαϊκό έρεισμα από το …. «ποδόσφαιρο» … ‘η από τον κρυφό « παραγοντισμό» τους.

Σίγουρα, όλοι μας καταδικάζουμε αυτές τις συμπεριφορές . Αυτοί οι φίλαθλοι, ακόμη και με τις φραστικές επιθέσεις τους , μπορούν να καταστρέφουν μέσα σε μια στιγμή όλα όσα έχει καταφέρει η ομάδα τους.

Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι το ανώτατο όργανο, κάθε ποδοσφαιρικής ομάδος που δίδει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθε στα (οικονομικώς τακτοποιημένα) μέλη του.
Είναι η κορυφαία αθλητική εκδήλωση, είναι μία συνάντηση, χαράς, αγάπης, συμπάθειας , συμπαράστασης και ανταλλαγής απόψεων. Η προσπάθεια αυτή των φιλάθλων είναι συλλογική και έχει κοινό σκοπό.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα λαϊκό άθλημα και η ύπαρξη του συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνίας ως μία διάσταση της Κουλτούρας. Είναι ενσωματωμένο με την καθημερινή ζωή των φιλάθλων, χωρίς να το θέλουν, είναι βιολογική ανάγκη των περισσοτέρων και τους ψυχαγωγεί σαν θέαμα. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, είναι μία διέξοδος δραστηριοποίησης του ελεύθερου χρόνου στην σύγχρονη ηλεκτρονική κοινωνία.

ΤΕΛΟΣ ; Η ανεπιθύμητη μειονότητα των ΑΝΟΡΙΜΩΝ φιλάθλων που δυσφημεί το ποδόσφαιρο πρέπει να διωχθεί από τους κόλπους των υγειών ομάδων.

Κωνσταντίνος Φαμίσης – Επίκουρος Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ( ΤΕΦΑΑ) Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο Γνωστικό αντικείμενο « προπονητική ποδοσφαίρου » . – Διετέλεσε Μέλος της FIFA (Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου) από το έτος 2002 έως το 2005 ως Εξωτερικός – Επιστημονικός Συνεργάτης και Ειδικός Σύμβουλος του κ. JULIAN STANGULESCU, Υπεύθυνου Διοργάνωσης Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Νέων κάτω των 17 ετών.

famisifamisi1famisi2famisi3famisi4famisi5famisi6famisi7famisi8famisi9famisi10

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr