« Η Πανδημία του νέου Κορωνοϊού και τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής» – Του Κώστα Πρεβέντη

0 747

Αγαπητοί μου συνδημότες,

Εν μέσω κορωνοϊού και αναγκαίων περιοριστικών μέτρων , αλλά και γενικής καθίζησης της αγοράς  και συνολικά της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, η αίσθηση που δίνει η παρουσία του δήμου Μετεώρων είναι ότι κινείται –ως προς την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνον –σε «ρηχά νερά»,τη στιγμή που το σύνολο των πολιτών περίμενε μια πιο δυναμική ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση.

Τα αργά αντανακλαστικά του Δήμου Μετεώρων  έχουν πυροδοτήσει και σχετικές παρεμβάσεις ( ίδε επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Καλ/κας , παρέμβαση της Δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» ),οι οποίες καλούν την δημοτική αρχή να πάρει άμεσα σειρά  μέτρων ανακούφισης όλων των πληγέντων.

Η νέα δημοτική αρχή έχει δείξει μια κατ’ αρχήν ευαισθησία ,έχουν γίνει κάποιες κινήσεις θα μπορούσα να πω ,όχι όμως στο βαθμό που θα περίμενε ο απλός πολίτης. Βασικά αναφέρομαι στους κανόνες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και στην απολύμανση του ευρύτερου χώρου,η οποία όμως μετά τα συμβάντα στη Λάρισα,μάλλον θα αναστείλλει την λειτουρία της,   καθώς και στη δωρεά προς το ΕΚΑΒ Καλ/κας μιας ποσότητας από γάντια και μάσκες!!! Η προσπάθεια όμως ειλικρινά σταματάει εδώ,χωρίς ούτε καν να έχει προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για την λειτουργία των δημοτικών συνεδριάσεων με το σύστημα των τηλεδιασκέψεων.(Ίδε Δήμος Τρικκαίων και μεγάλη πλειοψηφία δήμων ανά την επικράτεια!!!)

Θεωρώ –επειδη ποτέ δεν είναι αργά-  έστω και τώρα, ο Δήμος θα πρέπει να απλώσει μια συνολική «ομπρέλα» πάνω στους δοκιμαζόμενους επιχειρηματίες, καταστηματάρχες,ανέργους,αγρότες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με συγκεκριμένες απλές κινήσεις.

Είναι ευκαιρία για τη δημοτική αρχή να αποδείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των δημοτών ,βγαίνοντας μπροστά με μια συνολική δέσμη μέτρων ανακούφισης στο μέτωπο της δημοτικής φορολογίας, των δημοτικών  τελών, των αναγκαίων μειώσεων σε λογ/σμούς( ΔΕΥΑΜ) και των πάσης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων προς τον Δήμο.

Φυσικά και τίθεται ζήτημα  αντανακλαστικών της δημοτικής αρχής, όπως προείπα, τη στιγμή μάλιστα που η κεντρική κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα στους Δήμους να θεσπίσουν  μέτρα ανακούφισης με απόφασεις των δημοτικών συμβουλίων. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται άλλωστε και μέρος του προγράμματος « Αντώνης Τρίτσης»,σε αντικατάσταση του «Φιλοδήμος»,το οποίο θα ισχύσει μέχρις το 2023, ύψους 2,5 δις  και το οποίο μεταξύ άλλων αφορά και την άρση των επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού και την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης ,αναδεικνύοντας τους ΟΤΑ ως πυλώνες αυτής της προσπάθειας.

Αλήθεια, αντιστρέφοντας λίγο τον συλλογισμό μου θα ρωτούσα:  Τι κοινωνικά προγράμματα –εργαλεία, έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η δημοτική αρχή -αν έχει – και πότε θα τα θέσει σε εφαρμογή; Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου,του Κοινωνικού Φαρμακείου και του Κοινωνικού Εστιατορίου,με την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων-θεσμοί  που είναι εν λειτουργία σε πολλούς δήμους της χώρας και ήταν και στην προεκλογική της ατζέντα, δεν είναι τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία; Πως τέλος πάντων θα δείξει η δημοτική αρχή το κοινωνικό της πρόσωπο ,μόνο με τις επισκέψεις-που είχε αρχίσει, των αντιδημάρχων στα χωριά- κίνηση που τελικά εκ των πραγμάτων έχει τεθεί και αυτή  σε αναστολή, προσφέροντας τι;

Κύριε Δήμαρχε,

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού COVID-19 , επέβαλε την αναστολή λειτουργίας  καταστημάτων και δραστηριοτήτων προκειμένου να περιοριστεί η διάδοσή του και να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

Πρέπει εδώ και τώρα να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες οι οποίες θα συμβάλλουν στην άμβλυνση όλων των αρνητικών συνεπειών και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής,η οποία δυστυχώς απειλείται  άμεσα από την πανδημία του κορονοϊού.

Κλείνω με μια ευχή. Εύχομαι η υγειονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας να μην μετατραπεί στη συνέχεια σε μια απίστευτη οικονομική κρίση, όπου όλα στην κοινωνία θ΄ αλλάξουν και θα μας καταστήσουν μάρτυρες πολύ σκληρών και πρωτόγνωρων εξελίξεων .

ΓΡΑΦΕΙ

Ο ΚΩΣΤΑΣ  ΠΡΕΒΕΝΤΗΣ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.