Η μηνιαία ανασκόπηση του Δημάρχου Δήμου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου

0 923

Καλημέρα σας εύχομαι να έχετε μια όμορφη Κυριακή. Οι Άγιες Ημέρες του Πάσχα ξεκίνησαν στο Δήμο μας με την πολύ όμορφη χθεσινή συναυλία στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου ακούσαμε του Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας από τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Θανάση Βασιλόπουλο.

Πρόκειται για μια συναυλία που διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, στο πλαίσιο της ανάδειξης της μοναδικότητας του Πάσχα στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα. Όπως κατ’ επανάληψη έχω πει θέλουμε να καταστήσουμε την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα την πρωτεύουσα του ελληνικού, ορθόδοξου, κατανυκτικού Πάσχα.

Ξεκίνησα κάπως ανάποδα τη σημερινή μου ανασκόπηση όσον αφορά τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για το μήνα Απρίλιο, αλλά και αυτός ο μήνας μας επιφύλαξε πολλές ευχάριστες ειδήσεις.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα του παρουσίασα το master plan που εκπόνησε ο Δήμος για την Καλαμπάκα που περιλαμβάνει την κατασκευή κυκλικών κόμβων, την ενοποίηση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, την ενίσχυση του πρασίνου στις γειτονίες της πόλης καθώς και σημαντικά έργα οδοποιίας στο νέο Σχέδιο Πόλεως ώστε να είναι ανεμπόδιστη η κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων. Στη συγκεκριμένη συνάντηση έλαβα τη δέσμευση του κ. Κουρέτα για χρηματοδότηση των τριών κυκλικών κόμβων που η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να κατασκευάσει στην οδό Πίνδου.

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης αποδέχτηκε την πρόταση μας και δεσμεύτηκε η Περιφέρεια να προχωρήσει στην κατασκευή ενός κολυμβητηρίου – προπονητηρίου κολύμβησης στην πόλη της Καλαμπάκας. Ενώ μετά την ανακήρυξη του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης σε Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO ανακοίνωσε την πρόθεση της Περιφέρειας να δημιουργήσει την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Γεωπάρκου και να την εντάξει στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021 -2027. Μάλιστα η χρηματοδότηση της ΟΧΕ αναμένεται να φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μελέτες, έργα, δράσεις και προγράμματα ισχυροποιήσουν το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης στον Παγκόσμιο Χάρτη Γεωπάρκων της UNESCO.
Ακόμη, στο πρόγραμμα CLLD/LEADER εντάχθηκε το έργο «Ανάπλαση του κέντρου της Τοπικής Κοινότητας Βασιλικής» συνολικού προϋπολογισμού 403.000 ευρώ και το επόμενο διάστημα προχωρά η δημοπράτηση του έργου.

Στο πλαίσιο συνάντησης που είχα με τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Γκουντούφα κατέθεσα τις προτάσεις του Δήμου προκειμένου πρώτον να χρηματοδοτηθεί η αντιπυρική των περιαστικών δασών (παρυφές βράχων Μετεώρων, λόφος Προφήτη Ηλία και περιαστικό δάσος Βασιλικής). Δεύτερον, να χαρακτηριστεί το Πλατανόδασος της Διάβας ως «προστατευτικό δάσος» προκειμένου να είναι εφικτές να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που θα το μετατρέψουν σε ένα σύγχρονο χώρο αναψυχής.

Ο Δήμος Μετεώρων, η «Πράσινη Κιβωτός, σχολεία, σύλλογοι, φορείς και εθελοντές δώσαμε δυναμικό παρών στην εθελοντική εκστρατεία Let’s do it Greece καθαρίζοντας μονοπάτια και το οδικό κύκλωμα Μετεώρων.

Στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας με στόχο την ευαισθητοποίηση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο Δήμο Μετεώρων ταξίδεψε και φιλοξενήθηκε ο γνωστός Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Γιούνκερ που εργάζεται για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MDR/ARD. O κ. Γιούνκερ μέσω της εκπομπής του «Thomas Junker unterwgs – Zu den Himmlsbergen» έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου παρουσιάζοντας ιστορίες από τα άτομα που συναντά σε κάθε χώρα. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ στο Δήμο Μετεώρων ο Γερμανός σκηνοθέτης επισκέφτηκε τα Ασκηταριά του Αγίου Αντωνίου και Αγίου Νικολάου Μπάντοβα, το Ιερό Μετόχι του Τιμίου Προδρόμου, το μονύδιο του Αγίου Θεοδοσίου Γάβρου και το Αναρριχητικό Κέντρο Γάβρου. Σε αυτούς τους πρώτους τέσσερις μήνες της νέας Δημοτικής Αρχής η εξωστρέφεια και η προβολή του τόπου μας έχει ενισχυθεί κατά κοινή ομολογία σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όλους αυτούς τους μήνες έχουν γίνει πολλά βήματα για να πάμε την περιοχή μας μπροστά. Ωστόσο μπορώ σήμερα με υπερηφάνεια να πω ότι κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα που είχα θέσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του Δημάρχου και αφορά την αποκατάσταση των ζημιών στα χωριά του ορεινού όγκου που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Δώσαμε μια σκληρή μάχη μαζί με τους Προέδρους των χωριών και έχουμε καταφέρει στο μεγαλύτερο να αποκαταστήσουμε τα δίκτυα ύδρευσης δίνοντας ενόψει του Πάσχα τους κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών την πρόσβαση στο πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό.

Η ΔΕΥΑ Μετεώρων μέσα από πρωτόγνωρες διαδικασίες, σκληρή και οργανωμένη δουλειά κατάφερε να αποκατάσταση την ύδρευση σε Κρανιά, Αγία Παρασκευή Ασπροποτάμου, Αμπελοχώρι, Αηδόνα, Παλαιοχώρι, Κορυδαλλό, Αμπέλια, Κλεινοβό, Καστανιά και Αμάραντο. Κάποιοι βέβαια επέλεξαν το δρόμο της καταγγελίας και της καταψήφισης όλων αυτών των έργων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς, όμως, πιστοί στις δεσμεύσεις μας συνεχίζουμε το έργο μας γιατί θέλουμε ζωντανά χωριά.
Ξεκίνησε, παράλληλα, η τοποθέτηση ψηφιακών υδρομέτρων από τη ΔΕΥΑ Μετεώρων. Το έργο αφορά την, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, αντικατάσταση όλων των υδρομέτρων της πόλης της Καλαμπάκας και των χωριών με νέα ηλεκτρονικά υδρόμετρα που καταγράφουν άμεσα τις καταναλώσεις νερού με απόλυτη ακρίβεια και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜ προς τους καταναλωτές.

Είχα τη χαρά να υποδεχτώ στο γραφείο μου καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που φιλοξενήθηκαν από το Theodorouart studio στο Καστράκι και συμμετείχαν σε Σεμινάριο Κεραμικής. Ευχαριστώ τις κ.κ. Ζωή και Μάρω Θεοδώρου για τη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβαν και που βοηθάει στην ανάδειξη της περιοχή μας.
Μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το συντονισμό και την προετοιμασία ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ήδη, ξεκινήσαμε τη διάνοιξη δρόμων που μας ζητήθηκε από την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο. Ο Δήμος Μετεώρων συνεργάζεται και για πρώτη φορά τα χρήματα που μας δόθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση για την πυροπροστασία οδηγούνται σε ουσιαστικό έργο. Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες διάνοιξης στους δασικούς δρόμους Βιτουμάς – Κορομηλιά, Βασιλική – Άγιοι Θεόδωροι και Κακοπλεύρι – Μαλακάσι.

Υπέγραψα πριν λίγες μέρες τη σύμβαση έργου συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 203.904 ευρώ που αφορά την προμήθεια μιας νέας τσάπας και έτσι ο στόλος μηχανημάτων του Δήμου μας εξοπλίζεται με ένα νέο μηχάνημα έργου εξοπλίζεται ο στόλος μηχανημάτων του Δήμου. Ενώ ο Δήμος μας αποκτά το επόμενο διάστημα και ένα ακόμη χειριστή για τα μηχανήματα έργου που διαθέτει.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στην πολύ σημαντική δουλειά που έγινε σε συνεργασία με την Hellas Direct για τη διαγράμμιση διαβάσεων σε σχολεία της πόλης της Καλαμπάκας. Όμως, δεν μείναμε μόνο σε αυτές τις διαβάσεις καθώς συνεργεία του Δήμου αλλά και εθελοντές έχουν προχωρήσει στις διαγραμμίσεις των διαβάσεων όλης της πόλης. Γιατί για χρόνια είχαν μείνει στα αζήτητα. Εμείς όμως μέσα από τη συνεργασία και τον προγραμματισμό καταφέραμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διαγραμμίσεις σε διαβάσεις όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή πόλη.

Μετά από πολλά χρόνια στην πόλη μας έπεσε άσφαλτος. Σε συνεργασία με τη ΤΕΡΝΑ ασφαλτοστρώθηκαν τμήματα της οδού Πίνδου μπροστά από το Διβάνη και το χώρο αναψυχής «Ξενία», καθώς και ο κυκλικός κόμβος έμπροσθεν του Δημαρχείου.

Η Καλαμπάκα φόρεσε τα γιορτινά της και υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα. Παρουσία πλήθους κόσμου και μέσα από μια λαμπρή τελετή η πόλη μας έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ζωντάνιας και εξωστρέφειας σε όλο τον κόσμο συμμετέχοντας σε αυτή την μεγάλη παγκόσμια διοργάνωση.
Θα κλείσω σήμερα την μηνιαία ανασκόπηση με το μεγαλύτερο έργο που είδε η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για τον αυτοκινητόδρομο Ε -65 και το τμήμα του Λαμία – Καλαμπάκα που δόθηκε στην κυκλοφορία. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατασκευή του έργου αλλά και για την επίσκεψη του στην περιοχή μας. Όπου στη συνάντηση που είχαμε όχι μόνο μίλησε για την μεγάλη αξία αυτού του μεγάλου οδικού έργου που βγάζει τα Μετέωρα και την πόλη μας από την οδική απομόνωση αλλά παράλληλα απεύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να ταξιδέψει και να επισκεφτεί το Πάσχα τα Μετέωρα για να ζήσει το μοναδικό ελληνικό και ορθόδοξο Πάσχα.

Όμως, στο πλαίσιο του έργου αυτού αλλάζουν και πολλά δεδομένα για την πόλη μας. Έτσι πήραμε την απόφαση ως Δημοτική Αρχή να καθαρίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο του Ξενία όπου για χρόνια ήταν μια εστία μόλυνσης για την περιοχή. Ακόμη, φωτίσαμε το πέτρινο τείχος έμπροσθεν του Ξενία ενώ αναδείξαμε και το πάρκο που δημιουργήθηκε επί Δημαρχίας Δημήτρη Σακελλαρίου. Είχα την ευκαιρία μέσα από μια λιτή και όμορφη τελετή να τιμήσω τον Δημήτρη Σακελλαρίου για την προσφορά του στον τόπο μας και παράλληλα να παρουσιάσω το σχέδιο «ΦΩΣ ΠΑΝΤΟΥ».

Ένα σχέδιο που έχει στόχο να γεμίσει την πόλη μας με φως, καθώς πέρα από τη φωταγώγηση του πέτρινου τείχους έμπροσθεν του Ξενία ακολουθεί η φωταγώγηση του Δημαρχείου, του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Βησσαρίωνος, η πλατεία Ρήγα Φεραίου κλπ. Εμείς πιστεύουμε στο φως γιατί το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι. Ελπίζω η σημερινή μου ανασκόπηση να σας φάνηκε ενδιαφέρουσα και να σας γέμισε με ικανοποίηση και χαρά από τη δημιουργική και άκρως παραγωγική πορεία στην οποία έχουμε βάλει για τα καλά τον Δήμο μας.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή Μεγάλη Εβδομάδα, καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr