Η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα στους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο το 2023

0 1.202

Το 2023, οι ταξιδιώτες πρόκειται να βγουν στον κόσμο και να τον εξερευνήσουν όσο ποτέ άλλοτε. Αυτή είναι η κύρια διαπίστωση της εκτενούς έρευνας που διεξήγαγε η Booking.com ώστε να αποκαλύψει τις ταξιδιωτικές τάσεις του 2023, όπως για παράδειγμα το πού θέλουν να πάνε οι ταξιδιώτες, τις εμπνεύσεις τους για ταξίδια και τι ρόλο παίζει ο προϋπολογισμός στα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Το 2023 θα είναι η χρονιά του επανασχεδιασμού των ταξιδιών

Καθώς ο κόσμος προσαρμόζεται σε μια νέα κανονικότητα μετά από μια μακρά περίοδο περιορισμένων διεθνών ταξιδιών και εθνικών lockdown, οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στις πιο κρυφές γωνιές του, περισσότερο από ποτέ.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα τεστ κορωνοϊού αποτελούν πια παρελθόν, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 73% των ανθρώπων είναι πιο αισιόδοξοι για τα ταξίδια από ό,τι ήταν το 2022. Ενώ το 2023 καταφθάνει εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, σχεδόν τα 3 /4 (72%) δήλωσαν ότι το ταξίδι αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Για πολλούς ταξιδιώτες, η αλλαγή παραστάσεων και ο καλοκαιρινός ήλιος αρκούν ως κίνητρα διακοπών. Ωστόσο, το 2023 είναι πιθανό να σημειωθεί αλλαγή στους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι θέλουν να ξεφύγουν, καθώς και στους τύπους των διακοπών που θα πραγματοποιήσουν.

Οι διακοπές είναι ένας εξαιρετικός τρόπος χαλάρωσης, αλλά το 2023 πολλοί ταξιδιώτες θέλουν να κάνουν ένα επιπλέον βήμα και να χρησιμοποιήσουν τις περιπέτειές τους για να αναζωογονήσουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή τους. Το 42% των ταξιδιωτών θέλει να κάνει ένα διάλειμμα που να επικεντρώνεται στην ψυχική και σωματική υγεία του, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων για την εξομάλυνση των διαδικασιών της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Σχεδόν οι μισοί (44%) θέλουν να κάνουν διαλογισμό ή να ακολουθήσουν διαδικασίες ενσυνειδητότητας.

Εικονική πραγματικότητα που εμπνέει ταξιδιωτικές επιλογές

Παρόλο που ο κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος να αγκαλιάσει τα ταξίδια σαν να γίνονται μέσα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, η εικονική πραγματικότητα τους δίνει μια γεύση του τι μπορούν να περιμένουν από έναν άγνωστο προορισμό. Το 43% θα χρησιμοποιήσει την εικονική πραγματικότητα για να εξερευνήσει τις επιλογές του, ενώ το 46% δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό να ταξιδέψει κάπου που διαφορετικά δεν θα το έκανε, αν μπορούσε πρώτα να το βιώσει εικονικά.

Ωστόσο, ορισμένοι ταξιδιώτες θέλουν να περάσουν πολλές ημέρες στο Metaverse, με πάνω από το 1 /3 (35%) να αποκαλύπτει ότι θα απολάμβανε μια πολυήμερη ταξιδιωτική εμπειρία AR ή VR. Καθώς η τεχνολογία απτικής ανάδρασης προχωρά, οι εικονικοί ταξιδιώτες θα μπορούν σύντομα να αισθάνονται την άμμο στα πόδια τους και τον ήλιο στο δέρμα τους χωρίς καν να χρειάζεται να βγουν έξω.

Αν και αυτό ακούγεται συναρπαστικό, δεν αρκεί για να αποτρέψει την πλειοψηφία (60%) των ταξιδιωτών, οι οποίοι συμφωνούν ότι τα εικονικά ταξίδια δεν είναι τόσο ικανοποιητικά όσο η φυσική παρουσία στον τόπο των διακοπών τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιωτικές προβλέψεις για το 2023 δεν περιλαμβάνουν ταξιδιώτες που θα ταξιδέψουν εικονικά.

Ταξίδια χωρίς διαδίκτυο

Μετά από τα διεθνή lockdown στα οποία οι άνθρωποι δεν επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πόσο μάλλον να ταξιδέψουν, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην ψυχαγωγία μέσα από την τεχνολογία. Τώρα που έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί, οι ταξιδιώτες επιθυμούν να αποσυνδεθούν, με το 55% να θέλει να περάσει τις διακοπές του χωρίς να είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.\

Ταξίδια επιβίωσης

Όμως η επιθυμία αποσύνδεσης δεν αφορά μόνο στην τεχνολογία: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι λαχταρούν μια εμπειρία επιστροφής στις ρίζες, ενώ πολλοί ταξιδιώτες εκφράζουν την επιθυμία να χρησιμοποιήσουν τις διακοπές του 2023 ως ευκαιρία για να μάθουν δεξιότητες επιβίωσης (58%). Αυτό περιλαμβάνει την εκμάθηση αναζήτησης καθαρού νερού (53%), ανάμματος φωτιάς από το μηδέν (42%), αναζήτηση τροφής στη φύση (39%) ακόμη και προετοιμασία για φυσικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας (39%).

Σύνδεση με τη φύση

Η ιδέα των περισσότερων ταξιδιωτών για την ευτυχία, είναι να κάθονται μπροστά από το τζάκι, κάπου βαθιά μέσα στο δάσος και χιλιόμετρα μακριά από το πλησιέστερο μικροτσίπ.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί (48%) θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να βγουν εκτός δικτύου μόνο αν αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να έχουν άλλες πολυτέλειες και απολαύσεις και το 53% αποκάλυψε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε το τηλέφωνό του και καλή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Αναζητώντας πολιτισμική διαφορετικότητα

Πολλοί ταξιδιώτες ακολουθούν μια συγκεκριμένη ρουτίνα, ακόμη και στις διακοπές τους. Ωστόσο, αναζητούν ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα τους και το 50% θέλει το 2023 να βιώσει έναν πολύ διαφορετικό πολιτισμό.

Αγκαλιάζοντας το άγνωστο

Το 2023 οι ταξιδιώτες σκοπεύουν να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) θέλουν να ζήσουν ταξίδια τα οποία ίσως να μην έκαναν ποτέ στο παρελθόν, ενώ το 30% να θέλει να εξερευνήσει λιγότερο γνωστές πόλεις και περιοχές. Επιπλέον, το 47% των ταξιδιωτών ενδιαφέρεται να εξερευνήσει ακραίες, εξωτικές λιχουδιές.

Ταξίδια με γνώμονα τον προϋπολογισμό

Καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν δείχνει άμεσα σημάδια βελτίωσης καθώς ο κόσμος οδεύει στο 2023, οι ταξιδιώτες γίνονται πιο προσεκτικοί με τα οικονομικά τους, με το 68% να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο πόσα που ξοδεύει για τις περιπέτειές του. Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις, οι μισοί (50%) απαντούν ότι η επένδυση σε διακοπές εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Προτεραιότητα ταξιδιωτικών δαπανών

Μετά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς το 2020 και το 2021, πολλοί ταξιδιώτες μπόρεσαν να εξοικονομήσουν χρήματα που διαφορετικά θα ξόδευαν για διακοπές. Ως αποτέλεσμα, οι μισοί (49%) θα το αναπληρώσουν ξοδεύοντας περισσότερα κατά τη διάρκεια των περιπετειών του 2023, ενώ το 43% σχεδιάζει να απολαύσει τα χρήματα, για να μεγιστοποιήσει την εμπειρία του. Ένα τρίτο (33%) αποκάλυψε ότι του αρέσει στις διακοπές να ψωνίζει πράγματα που δεν είναι διαθέσιμα στη χώρα του.

Πώς εξοικονομούν χρήματα οι ταξιδιώτες όταν κάνουν κράτηση για διακοπές;

Αν και αρκετοί ταξιδιώτες σκοπεύουν να ζήσουν ό,τι καλύτερο, άρα και να ξοδέψουν αρκετά χρήματα ενώ βρίσκονται σε διακοπές, αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων όταν προβαίνουν σε κρατήσεις εισιτηρίων και ξενοδοχείων.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) θα παρακολουθούν στενά τις προσφορές, με περισσότερους από τους μισούς (53%) να είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν εκτός εποχής ή να διαλέξουν την πιο χρονοβόρα διαδρομή. Αυτό σημαίνει ότι οι λιγότερο τουριστικές σεζόν του 2023 μπορεί να είναι λίγο πιο πολυσύχναστες από το 2022, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να είναι κάπως πιο ήσυχο από το συνηθισμένο.

Το 61% των ανθρώπων σκοπεύει επίσης να προγραμματίσει τις διακοπές του εκ των προτέρων, επομένως το 2023 αναμένονται λιγότεροι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής.

Αγκαλιάζοντας τα φυσικά ταξίδια εργασίας

Η πανδημία επέτρεψε στις επιχειρήσεις να δουν τον θετικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η εξ’ αποστάσεως εργασία, γεγονός που οδήγησε πολλούς εργοδότες να υιοθετήσουν μια νοοτροπία «εργασία από οπουδήποτε». Ενώ οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν να βγαίνουν στην παραλία κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους ή να εργάζονται με τους φορητούς υπολογιστές τους δίπλα στην πισίνα, οι τάσεις εργασίας, όταν ταξιδεύουν πρόκειται να αλλάξουν το 2023.

Το 2023, τα 2/3 (66%) των ανθρώπων θέλουν τα ταξίδια τους να γίνονται αυστηρά χωρίς εργασία, παρά του ότι το 51% των ανθρώπων θέλουν ο εργοδότης τους να χρησιμοποιεί τα χρήματα που εξοικονομεί από την εξ αποστάσεως εργασία για να χρηματοδοτεί εταιρικά ταξίδια ή καταφύγια.

Ίσως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουν οι επιχειρήσεις, καθώς το 59% πιστεύει ότι η εξερεύνηση ενός νέου τόπου θα τους εμπνεύσει να είναι πιο παραγωγικοί στη δουλειά τους και το 44% πιστεύει ότι τα φυσικά ταξίδια εργασίας βοηθούν τους ανθρώπους να έρθουν κοντά.

Νοσταλγικές αποδράσεις

Τα τελευταία δύο χρόνια, η λαϊκή κουλτούρα έχει δει μια αναζωπύρωση της νοσταλγίας, με τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 να επιστρέφουν στη μόδα. Φαίνεται ότι το ίδιο θα συμβεί με τα ταξίδια το 2023, με σχεδόν 9 στους 10 (88%) να θέλουν να κάνουν μια νοσταλγική απόδραση. Επίσης, το 23% των ταξιδιωτών θέλει να ξεφύγει σε απλούστερους καιρούς, χωρίς άγχη και τεχνολογία.

Κορυφαίοι δημοφιλείς προορισμοί για το 2023

Για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τους απόλυτους προορισμούς που πρέπει να έχουν στο ραντάρ τους το 2023, η Booking.com έχει εμβαθύνει στις παγκόσμιες τάσεις κρατήσεων για να μοιραστεί με τους ταξιδιώτες τους κορυφαίους ανερχόμενους προορισμούς.

Σάο Πάολο, Βραζιλία

450 χιλιόμετρα δυτικά του Ρίο ντε Τζανέιρο βρίσκεται η υπέροχη πόλη του Σάο Πάολο, η οποία φιλοξενεί μερικούς από τους ψηλότερους ουρανοξύστες της χώρας. Είναι επίσης γεμάτη πολιτισμό και φιλοξενεί το Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο, το Μουσείο Ipiranga, το Μουσείο Ποδοσφαίρου και το Μουσείο Πορτογαλικής Γλώσσας.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά παραλιακά ξενοδοχεία στο Σάο Πάολο για όσους θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο, μαζί με τον πολιτισμό.

Μπούντβα, Μαυροβούνιο

Η Μπούντβα μπορεί να είναι μια μικρή πόλη του Μαυροβουνίου στην ακτή της Αδριατικής, αλλά με υπέροχη θέα και όμορφες αμμώδεις παραλίες, προσφέρει την ευκαιρία να χαλάρωσης την ημέρα και απόλαυσης της έντονης διασκέδασης τη νύχτα.

Pondicherry, Ινδία

Στη νοτιοανατολική ακτή της Ινδίας, το Pondicherry είναι μια υπέροχη, χαλαρή πόλη με πλούσια γαλλική ιστορία. Με άφθονο πολιτισμό και ευκαιρίες για χαλάρωση, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για τους περιπετειώδεις τουρίστες.

Το Pondicherry διαθέτει μια μεγάλη γκάμα ανεξάρτητων καταστημάτων για το 25% των ταξιδιωτών που θέλουν να ενσωματώσουν τοπικά αξεσουάρ στο στυλ τους.

Κερέταρο, Μεξικό

Στο κεντρικό Μεξικό, το Querétaro μπορεί να μην έχει παραλίες, αλλά αναπληρώνει αυτή την έλλειψη με μια ποικιλία οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών δασών, των βουνών και των ερήμων.

Μπολτσάνο, Ιταλία

Στους πρόποδες των ιταλικών Άλπεων και μόλις 85 χιλιόμετρα από τα αυστριακά σύνορα, το Bolzano είναι μια ιταλική μεσαιωνική πόλη που προσφέρεται για σκι, ιστορία και έντονη νυχτερινή ζωή. Για το 33% των ταξιδιωτών που θα ταξιδέψουν με φίλους το 2023, το Bolzano έχει πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες όλη την ημέρα.

Kota Kinabalu, Μαλαισία

Στη βορειοδυτική ακτή του νησιού Βόρνεο, το Kota Kinabalu, που συχνά αναφέρεται τοπικά ως KK, προσφέρει μίλια εξερεύνησης. Από το Εθνικό Πάρκο Kinabalu μέχρι το όρος Kinabalu, οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν περιηγήσεις με τα πόδια για να δουν ουρακοτάγκους στην άγρια φύση.

Για εκείνες τις λιγότερο περιπετειώδεις μέρες, υπάρχουν πολλές παραλίες με λευκή άμμο που προσφέρουν θέα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το Kota Kinabalu είναι ιδανικό για το 21% των ταξιδιωτών που δήλωσαν ότι θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους το 2023 χαλαρώνοντας σε μια παραλία.

Καλαμπάκα, Ελλάδα

Φωλιασμένη στους πρόποδες βραχωδών βουνών, η Καλαμπάκα είναι ένας ελληνικός προορισμός με θρησκευτική ιστορία και πολιτισμό. Τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι αξιοθέατα που πρέπει να τα δει κανείς για να τα πιστέψει, χτισμένα τον 11ο αιώνα στην κορυφή των πανύψηλων βράχων.

Υπάρχουν επίσης πολλά μουσεία για να επισκεφθείτε για να τροφοδοτήσετε τα περίεργα μυαλά, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών και το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού.

Σάντα Φε, Ηνωμένες Πολιτείες

Από το σκι κατά τους χειμερινούς μήνες μέχρι την εξερεύνηση μερικών από τα 1,6 εκατομμύρια στρέμματα που αποτελούν τον Εθνικό Δρυμό Σάντα Φε την άνοιξη και το καλοκαίρι, υπάρχουν τόσα πολλά να βιώσει ο ταξιδιώτης.

Φημισμένη ως πόλη τέχνης, διαθέτει επίσης μια ποικιλία από γκαλερί και μουσεία, από υφάσματα και λαϊκή τέχνη στο Μουσείο Διεθνούς Λαϊκής Τέχνης μέχρι το εμπνευσμένο έργο της Τζόρτζια Ο’Κιφ στο Μουσείο Τζόρτζια Ο’Κιφ.

Όλομουτς, Δημοκρατία της Τσεχίας

Πολλοί ταξιδιώτες κατευθύνονται στην Τσεχία για συναρπαστική νυχτερινή ζωή σε πόλεις όπως η Πράγα. Ωστόσο, 235 μίλια μακριά, η πόλη Ολομουτς είναι γεμάτη με απίστευτη αρχιτεκτονική και γραφικούς δρόμους με εστιατόρια και καφέ. Υπάρχει επίσης ιστορία και πολιτισμός, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και ο καθεδρικός ναός St. Wenceslas του 12ου αιώνα.

Χόμπαρτ, Αυστραλία

Το Χόμπαρτ είναι μια πόλη στη νότια Τασμανία στις όχθες του ποταμού Derwent. Στα δυτικά βρίσκεται το όρος Wellington, ένα βουνό 4.170 ποδιών που προσφέρει εκπληκτική θέα στο πάρκο Wellington και στις γύρω περιοχές.

Η πόλη έχει επίσης μια έντονη νυχτερινή ζωή, με μια τεράστια γκάμα από μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια, γεγονός που καθιστά το Χόμπαρτ την ιδανική τοποθεσία για το 72% των ταξιδιωτών που αναζητούν διακοπές με επίκεντρο τη νυχτερινή ζωή.

Μεθοδολογία έρευνας

Η έρευνα Travel Predictions 2023 ανατέθηκε από την Booking.com και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ενηλίκων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή τους επόμενους 12-24 μήνες. Συνολικά, ερωτήθηκαν 24.179 άνθρωποι σε 32 χώρες και εδάφη (συμπεριλαμβανομένων 1.014 από την Αργεντινή, 1.006 από την Αυστραλία, 505 από την Αυστρία, 504 από το Βέλγιο, 1.009 από τη Βραζιλία, 503 από τον Καναδά, 1.009 από την Κίνα, 1.010 από την Κροατία, 505 από τη Δανία, 1.010 από τη Γαλλία, 1.001 από τη Γερμανία, 500 από το Χονγκ Κονγκ, 1.005 από την Ινδία, 504 από την Ιρλανδία, 504 από το Ισραήλ, 1.008 από την Ιταλία, 1.003 από την Ιαπωνία, 504 από το Μεξικό, 502 από την Ολλανδία, 1.009 από την Πορτογαλία, 507 από τη Σιγκαπούρη, 1.008 από τη Νότια Κορέα, 1.001 από την Ισπανία, 505 από τη Σουηδία, 508 από την Ελβετία, 500 από την Ταϊβάν, 504 από την Ταϊλάνδη, 1.006 από το Ηνωμένο Βασίλειο, 1.009 από τις ΗΠΑ και 504 από το Βιετνάμ.

 

travel.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr