Η εύρεση της κατάλληλης εργασίας μέσω της προσωπικής αξιολόγησης

0 959

Η εύρεση της κατάλληλης εργασίας —ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε– απαιτεί ευελιξία, υπομονή, επιμονή και δημιουργικότητα. Πριν όμως ξεκινήσουμε την έρευνα μέσω οποιουδήποτε σχήματος και μορφής εύρεσής της, θα ήταν επωφελής η διαδικασία αξιολόγησης του εαυτού μας προσδιορίζοντας έτσι ποιες θέσεις εργασίας είναι κατάλληλες για εμάς, τοποθετώντας τον εαυτό μας στα σωστά πλαίσια του εργασιακού μας γίγνεσθαι.

Η κατάλληλη σε κάθε περίπτωση θέση εργασίας εξαρτάται κατά βάση από την προσωπική μας αξιολόγηση, η οποία μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ενός πιο σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού, οδηγώντας στο προσδοκώμενο για εμάς αποτέλεσμα.

Αξιολόγηση προσωπικών χαρακτηριστικών

Το αρχικό στάδιο περιλαμβάνει την αξιολόγηση των προσωπικών μας χαρακτηριστικών, των δυνατοτήτων, των τάσεων, των φυσικών ικανοτήτων και των ταλέντων που διαθέτουμε. Εκτός από μια απλή καταγραφή, θα ήταν ίσως σκόπιμο να προβούμε στη διενέργεια κάποιων τεστ προσωπικότητας (personality test, όπως τοRIASEC/Holland Interest Scale ή το the Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)) που διατίθενται σε σελίδες στο Internet. Μέσω αυτών μπορούμε να διαγνώσουμε αν είμαστε κοινωνικοί, εσωστρεφείς, αν έχουμε την επιχειρηματικότητα στο «αίμα» μας, αν διαθέτουμε καλλιτεχνικές τάσεις κ.α.

 

Αναφορικά με τον εντοπισμό των προσωπικών ταλέντων, θα πρέπει να σημειωθεί πως υφίσταται ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI) που αποτελεί προϊόν συνεργασίας, κυβερνητικών επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών φορέων -INSEAD, Human Capital Leadership Institute of Singapore (HCLI) και Adecco Group, ο οποίος μετρά την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας με βάση την ποιότητα του ταλέντου που μπορεί αυτή, να προσελκύσει,να αναδείξει και να διατηρήσει. Όπως υποδεικνύει η ετήσια διεθνής έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2018, 6 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας.

 

Κατά τη συγκεκριμένη αξιολόγηση μέσω της ενδελεχούς εξερεύνησης του εαυτού μας μπορούμε να διακρίνουμε σε μια εργασία τι μας αρέσει πραγματικά και τι μας κάνει ευτυχισμένους. Η παραγωγικότητα και η διάθεση για εργασία αυξάνονται κατακόρυφα αν εργαζόμαστε για κάτι που μας εκφράζει. Το 2005 ο Steve Jobs στην κατάμεστη αίθουσα των τελειόφοιτων του Stanford δήλωσε πως «αν θέλεις να γίνεις ο καλύτερος στη δουλειά σου πρέπει να την αγαπάς». Αν θεωρούμε πως δεν μπορούμε να διενεργήσουμε από μόνοι μας την αξιολόγηση αυτή, μπορούμε να αναζητήσουμε τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων (life-coachers), οι οποίοι μπορούν να μας καθοδηγήσουν στην προσπάθεια για την αυτογνωσία μας.

 

Aξιολόγηση των αναγκών

Ακολουθεί η αξιολόγηση των αναγκών και του τον τρόπου ζωής που έχουμε, μέσω των οποίων μπορούμε προσδιορίσουμε πόσο σημαντική είναι η ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής. Επιθυμούμε μια απλή ζωή ή μια άνετη και πολυτελή; Είμαστε έτοιμοι για τακτικές υπερωρίες σε βάρος του προσωπικού μας χρόνου αν μας ζητηθεί; Σύμφωνα με τον Maslow οι άνθρωποι εργάζονται με σκοπό να ικανοποιήσουν ορισμένες ανάγκες τους και στο βαθμό που αυτές ικανοποιούνται, έχουν τη διάθεση να προσφέρουν περισσότερη και ποιοτικότερη εργασία.

 

Κατά την αξιολόγηση των κινήτρων μας, αν είμαστε δημιουργικοί, παρορμητικοί και επιθυμούμε διαρκώς να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, μπορούμε για παράδειγμα να εργαστούμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες και σε τομείς με ταχεία εξέλιξη όπως η τεχνολογία, ενώ αν δείχνουμε προτίμηση στο λεπτομερή προγραμματισμό καλό θα ήταν να επιλέξουμε μια εργασία με καθορισμένες ώρες σε τομείς όπως ο νόμος.

 

Σημαντικό ρόλο παίζει και η αξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων στόχων μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια λίστα με επιμέρους στόχους, που θα μας οδηγήσουν στην εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχου με χρονικό «ορίζοντα» τα 10 χρόνια.

 

Ακολουθεί η καταγραφή της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας παράλληλα αποτιμώντας την. Το ίδιο μπορούμε να εφαρμόσουμε και για την εκπαίδευσή μας, η οποία αν θεωρούμε πως δεν είναι επαρκής, μπορούμε να αναζητήσουμε ευκαιρίες για να αποκτήσουμε περισσότερες δεξιότητες διευρύνοντας τα γνωστικό μας πεδίο, μαθαίνοντας για παράδειγμα μια νέα ξένη γλώσσα.

 

Η δυσχέρεια εύρεσης εργασίας «στα μέτρα μας» και η παρούσα οικονομική μας κατάσταση, πιθανά να μας οδηγεί στην αναζήτηση μιας ευκαιριακής εργασίας συμβιβαζόμενοι απλά σε οτιδήποτε μας προσφέρει μια βασική χρηματική απολαβή. Η επίγνωση του εαυτού μας μέσω της προσωπικής αξιολόγησης μπορεί μας διατηρεί εστιασμένους στο στόχο μας, ώστε όταν βρεθεί η ανάλογη ευκαιρία να την αδράξουμε.

 

Οι επιδόσεις μας ως εργαζόμενοι μπορούν να «σκαρφαλώσουν» στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με έργα που μας εμπνέουν και επιλογές σταδιοδρομίας που αποτελούν πρόκληση για την καριέρα μας. Η διαφορετικότητά μας σε συνδυασμό με τις γνώσεις και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει συνθέτουν την επιθυμητή επαγγελματική προσωπικότητα για την εύρεση της κατάλληλης εργασίας. Τέλος, μετά την προσωπική αξιολόγηση, κλειδί για την επιτυχία αποτελεί και η έρευνα μέσω πετυχημένων πηγών εύρεσης του επιθυμητού εργασιακού πόστου. Μια από αυτές αποτελεί το www.ergzomenos.gr!

https://ergazomenos.gr/

https://mikres-aggelies-ergasias.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr