Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Τρικάλων για την φονική χιονοστιβάδα στον Όλυμπο

0 4.392

Στις 28 Ιανουαρίου το μεσημέρι, χιονοστιβάδα χτύπησε ομάδα τριών ορειβατών από τη Λάρισα οι οποίοι έκαναν ορειβατικό σκι, στην τοποθεσία Ξερολάκι Ολύμπου, με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τους δύο.

Ο τρίτος ενημέρωσε για το συμβάν την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), μέσω ασυρμάτου, καθώς σε εκείνο το σημείο δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας. Η ΕΟΔ ενημέρωσε με τη σειρά της την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλους ορειβάτες και ξεκίνησε οργανωμένη προσπάθεια για τον εντοπισμό τους, με τη συμμετοχή ελικοπτέρου Super Puma.

Οι διασωστικές ομάδες που έφτασαν στον τόπο του συμβάντος κατάφεραν να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν τους δύο ορειβάτες σχετικά γρήγορα, χάρη στους ειδικούς πομποδέκτες που έφεραν πάνω τους οι αγνοούμενοι. Δυστυχώς όμως δεν βρισκόταν πλέον εν ζωή. Πιθανότερα αίτια θανάτου τους είναι η υποθερμία και η ασφυξία.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται το σημείο της πλαγιάς από το οποίο αποκολλήθηκε η μεγάλη χιονοστιβάδα και στη δεύτερη η χιονοστιβάδα στην πλήρη έκτασή της. Κάτω από τα κομμάτια χιονιού, σε σχήμα βράχων, θάφτηκαν οι δύο ορειβάτες που παρασύρθηκαν για εκατοντάδες μέτρα.

Στις 24 Ιανουαρίου, χιονοστιβάδα παρέσυρε 27χρονο από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος έκανε σκι εκτός πίστας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Ο νεαρός απεγκλωβίστηκε άμεσα, χάρη στην επέμβαση των φίλων του και των ανθρώπων του χιονοδρομικού κέντρου, έχοντας μόνο κάποια τραύματα.

Οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους και τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, καθιστούν υψηλό το βαθμό επικινδυνότητας για χιονοστιβάδα σε υψόμετρα άνω των 1500 μέτρων.

Γι’ αυτό το λόγο, προτείνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε όσους κινούνται σε χιονοσκεπείς περιοχές μεγάλου υψομέτρου ενώ, σε όσους εκτελούν χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες συστήνουμε να φέρουν μαζί τους ειδικό πομποδέκτη εντοπισμού.

Συχνότητα ανάγκης ΕΟΔ: 146.500 MHz VHF

Τηλέφωνα ανάγκης: 6972603585, 6939004490

www.eodtrikalon.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr