Η εισήγηση της Παναγιώτας Δριτσέλη για το αθλητικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής

Εισήγηση Παναγιώτας Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις»

0 381

Εισήγηση Παναγιώτας Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις»

Εισήγηση Παναγιώτας Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις»

«Με «φύλλο συκής» την ιδέα της αυτοοργάνωσης του αθλητικού κινήματος, οργανωμένα συμφέροντα λυμαίνονται τον επαγγελματικό αθλητισμό»

Στην εισήγησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, η Παναγιώτα Δριτσέλη τόνισε ότι με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό επιχειρείται μια πρώτη μεγάλη παρέμβαση στα κακώς κείμενα του επαγγελματικού αθλητισμού στη χώρα μας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού από την βία και το οπαδικό μίσος, ενώ σημείωσε ότι στην συγκεκριμένη προσπάθεια η Κυβέρνηση έχει συμμάχους της τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο :

– Εξοπλίζεται θεσμικά η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.
– Θωρακίζεται η αθλητική δικαιοσύνη.
– Οριοθετούνται οι υποχρεώσεις των αθλητικών ανώνυμων εταιριών.
– Εξορθολογίζεται η λειτουργία της ΕΠΟ, μέσω της διασφάλισης του αυτοδιοικήτου της, στα πλαίσια του Συντάγματος, των νόμων και του διεθνούς ποδοσφαιρικού καταστατικού πλαισίου.
– Ισχυροποιείται η υγιής δημοσιογραφία.
– Ενισχύονται τα δικαιώματα των αθλητών και προωθείται ο αθλητισμός ΑΜΕΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας :

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πριν μπω στο νομοσχέδιο, επιτρέψτε μου ένα μικρό σχόλιο, διότι θεωρώ πολύ άστοχη –είναι προσωπική μου άποψη- την παρέμβαση του κ. Βρούτση. Δεν νομίζω ότι αντιστοιχεί ούτε στο πνεύμα ούτε στο ζήτημα το οποίο προσεγγίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά ούτε και στις προσπάθειες, κύριε Βρούτση, και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, αλλά και όλων των κομμάτων, που στην αρμόδια Επιτροπή με πολύ μεγάλη προσοχή εισακούστηκαν και πολλά πράγματα από αυτά που ειπώθηκαν έχουν μπει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Από την άλλη, είναι κρίμα ένα τόσο σημαντικό θέμα να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, για «περί όνου σκιάς» ζητήματα να τορπιλίζεται μια συζήτηση. Παρόλα αυτά είναι επιλογή σας. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο-τομή για τον ελληνικό αθλητισμό, ένα νομοσχέδιο που αλλάζει σελίδα στα αθλητικά δρώμενα της χώρας, αλλά συνάμα κάνει πράξη και τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση, διαφάνεια, αξιοπιστία και δικαιοσύνη.

Έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά το τελευταίο διάστημα σχετικά με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να αλλάξει την εικόνα που επικρατεί στον επαγγελματικό αθλητισμό. Είναι γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια αρχικά επιχειρήθηκε να αποδομηθεί, έπειτα δαιμονοποιήθηκε και στο τέλος λοιδορήθηκε. Όλες, όμως, οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό και καμία δεν ευοδώθηκε, ακριβώς γιατί η αναγκαιότητα αυτής της παρέμβασης επιβεβαιώνεται κάθε μέρα από την ίδια την αθλητική επικαιρότητα.

Χρειάζεται μια δραστική απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο όλοι ομολογούμε ότι τροφοδοτεί μίσος, βία και ρατσιστικές συμπεριφορές. Η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με αίσθημα ευθύνης, με συντονισμένες προσπάθειες, με συνεχή ουσιαστικό διάλογο και πνεύμα συνεργασίας κατάφερε να άρει κάθε σκιά καχυποψίας σχετικά με τις πραγματικές της προθέσεις. Εξάλλου, εξ αρχής το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ήταν σαφές και καθαρό: συνεργασία κατά της διαφθοράς, σεβασμός στους νόμους, αποφασιστικότητα για σύγκρουση με όλο το παθογενές σύστημα. Αυτό, άλλωστε, απαιτεί η ίδια η κοινωνία, η οποία έχει απαξιώσει πλήρως το θέαμα που παρουσιάζει σήμερα ο επαγγελματικός αθλητισμός.

Όλο και πιο συχνά στις αθλητικές αναμετρήσεις, στα ελληνικά γήπεδα η βία επισκιάζει το θέαμα. Τα σκάνδαλα κουρελιάζουν τις αθλητικές αξίες και ο νικητής τις περισσότερες φορές φαίνεται να είναι η ανομία και το οπαδικό μίσος. Μέσα σε αυτό το κλίμα ακούγεται από διάφορες πλευρές ότι η Πολιτεία επιχειρεί να παραβιάσει με αυτό το νομοσχέδιο τα δικαιώματα των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, αναγκάζοντάς τες, για παράδειγμα, να λογοδοτούν στον αρμόδιο για τα ζητήματα του αθλητισμού Υπουργό ή σε πειθαρχικά όργανα στα οποία συμμετέχουν τακτικοί δικαστικοί λειτουργοί. Εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω επί της αρχής ότι με πρόσχημα, με «φύλλο συκής» την ιδέα της αυτοοργάνωσης του αθλητικού κινήματος –η οποία ομολογουμένως είναι μία επαναστατική ιδέα- οργανωμένα συμφέροντα λυμαίνονται τον επαγγελματικό αθλητισμό και επιχειρούν να διατηρήσουν το καθεστώς ατιμωρησίας στο οποίο έχουν μάθει να κινούνται. Αυτά τα συμφέροντα, όμως, δεν πρόκειται να σταματήσουν την Κυβέρνηση. Οι νόμοι θα εφαρμοστούν και οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις για τη δημοκρατική και ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του ελληνικού αθλητισμού θα προχωρήσουν.

Με το παρόν νομοσχέδιο, λοιπόν, η ελληνική Κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει μία πρώτη δέσμη μέτρων για την απαλλαγή του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού από τα φαινόμενα βίας που τον ταλαιπωρούν τόσα χρόνια. Πόσες φορές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τελευταία χρόνια έχουμε καταδικάσει ραντεβού θανάτου; Πόσες φορές ζωές έχουν κινδυνεύσει, πόσες περιουσίες έχουν καταστραφεί και βέβαια, πόσες φορές έχουμε ντραπεί από τη βία των λεκτικών ή των ρατσιστικών επιθέσεων στους αθλητικούς χώρους; Σε πόσες περιπτώσεις ο οπαδικός Τύπος έχει παρακινήσει το μίσος, καλώντας σε πόλεμο τις οργανωμένες στρατιές οπαδών;

Και επειδή οι διαπιστώσεις αυτές δεν είναι θεωρητικές, επιτρέψτε μου να καταθέσω στα πρακτικά ορισμένα πρόσφατα πρωτοσέλιδα οπαδικών εφημερίδων, διαφόρων αποχρώσεων, τα οποία φέρουν τίτλους μίσους όχι μόνο μετά από ντέρμπι στο εσωτερικό, αλλά και στα πλαίσια μεγάλων αναμετρήσεων ελληνικών ομάδων ή ακόμη και της Εθνικής Ελλάδος. Είναι τίτλοι που κυριολεκτικά ντρέπεται κανείς ακόμη και να διαβάσει. «Σκυλιά του πολέμου», διαβάζουμε κάπου, μετά από νίκη ελληνικής ομάδας στο μπάσκετ. Δεν τολμώ καν να αναφέρω τον υπότιτλο. «Πόλεμος στη Μόσχα» είναι ο τίτλος άλλης εφημερίδας πριν από αγώνα ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη. «Το νου σας» είναι ο τρίτος τίτλος οπαδικής εφημερίδας, δείχνοντας οπαδούς να επιτίθενται με ρόπαλα και καπνογόνα και τέλος, το πιο εντυπωσιακό, πριν από το παιχνίδι της εθνικής ομάδας με την Ουγγαρία, ο τίτλος αθλητικής εφημερίδας σοκάρει: «Πνίξτε τους». Τα καταθέτω στα Πρακτικά.

Αυτήν την εικόνα, λοιπόν, στον επαγγελματικό αθλητισμό της χώρας συμπληρώνουν και οι δικαστικές έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων στο ποδόσφαιρο. Ογκώδεις δικογραφίες χιλιάδων σελίδων, εμπλοκή ποδοσφαιρικών παραγόντων, στημένοι αγώνες και κάθε παθογένεια που μπορεί κανείς να σκεφτεί.

Και μετά απ’ όλα αυτά, τίθεται ένα κραυγαλέο ερώτημα: δικαιούται η πολιτεία να σιωπά και να μένει άπρακτη; Πώς πρέπει να απαντήσει σε όλα αυτά η Κυβέρνηση, για να προστατεύσει κυρίως τον αθλητισμό, αλλά και την ίδια την κοινωνία απ’ αυτήν την κατάσταση; Σ’ αυτό το ερώτημα καλούμαστε να απαντήσουμε όλοι, όπως ακριβώς επιχειρεί να απαντήσει και το παρόν νομοσχέδιο. Μάλιστα, επειδή κάποιοι έχουν σπεύσει να διαρρήξουν τα ιμάτιά τους με την υποτιθέμενη κατ’ εκείνους παραβίαση του αυτοδιοίκητου, κραυγάζοντας και κινδυνολογώντας για «ποδοσφαιρικό GREXIT», καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι η ίδια η UEFA έχει δηλώσει αποφασισμένη να βοηθήσει την πολιτεία να καθαρίσει μια για πάντα απ’ αυτό το απόστημα.

Ο κ. Ινφαντίνο, ο οποίος επισκέφθηκε και τη χώρα μας και με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία όλα τα κόμματα να συναντηθούμε, δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι στο πλευρό της ελληνικής πολιτείας, για να παταχθεί άμεσα η ανομία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι διεθνείς πρακτικές, όπως είναι ο Κώδικας Ηθικής της FIFA για παράδειγμα, οφείλουν να εφαρμοστούν και στη χώρα μας και να αποκλείονται άμεσα από το ποδόσφαιρο παράγοντες που εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Μ’ αυτά ακριβώς καλεί και ο κ. Ινφαντίνο τη χώρα μας και τους φορείς του ποδοσφαίρου να συμπορευτούν, όσο και αν αυτά ενοχλούν, όσο και αν αυτά δεν βολεύουν.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε επιχειρεί να εξοπλίσει την Πολιτεία, αλλά και την κοινωνία, με μια πρώτη δέσμη απαντήσεων στο ζήτημα της βίας και της ανομίας στον επαγγελματικό αθλητισμό. Σαφώς και το θέμα της βίας είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι δράσεις της Κυβέρνησης δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Ωστόσο, άμεσα μ’ αυτό το νομοσχέδιο παρέχονται συγκεκριμένες δυνατότητες δράσης στον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό, ενώ εξοπλίζεται και η δικαιοσύνη με όλο το απαραίτητο θεσμικό οπλοστάσιο, για να μπορεί να απαντά αποτελεσματικά στα υπάρχοντα προβλήματα.

Η πρώτη δέσμη μέτρων του νομοσχεδίου αφορά τη δυνατότητα του Υπουργού να παρεμβαίνει πειθαρχικά σε περίπτωση που αθλητικές ανώνυμες εταιρείες δεν συνεργάζονται με την πολιτεία για την αντιμετώπιση της οπαδικής ή της ρατσιστικής βίας. Επειδή πανευρωπαϊκά υπάρχει σε σχέση μ’ αυτό το θέμα μια μεγάλη συζήτηση, δηλαδή αν η ευθύνη των επεισοδίων είναι του ατόμου που τα διαπράττει ή αν υπάρχει και συλλογική ευθύνη εκείνου που ενδεχομένως τα ανέχεται ή τα παρακινεί, το νομοσχέδιο εισάγει συγκεκριμένες πρόνοιες και για τις δύο περιπτώσεις.

Σε περίπτωση που οι ομάδες δεν συνεργάζονται με την Πολιτεία, τότε οι διοικητικές ποινές προβλέπουν πρόστιμα και αποκλεισμούς από αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες κλιμακώνονται με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Σε ό,τι αφορά την ποινική αντιμετώπιση των δραστών βίαιων επεισοδίων, εισάγονται επιβαρυντικές περιπτώσεις στα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, τα οποία αφορούν ιδιαίτερα βίαιες και ρατσιστικές συμπεριφορές. Στο ίδιο επίπεδο, για αδικήματα που δεν επιφέρουν την ποινή της φυλάκισης, προβλέπεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να επιβάλει στον καταδικασθέντα να παραμένει στην οικία του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της ποινής.
Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η ευθύνη του οπαδικού Τύπου. Η πολιτεία εξοπλίζεται με τα κατάλληλα νομικά εργαλεία, ώστε να σταματήσει η υποκίνηση του οπαδικού ή του ρατσιστικού μίσους από τα οπαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Προφανώς και δεν τίθεται θέμα χειραγώγησης της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά γι’ αυτό το λόγο το νομοσχέδιο καθιστά υπεύθυνους τους ιδιοκτήτες ή τους υπεύθυνους των Μέσων στη διαδικασία γνωμοδότησης για τη λήψη πειθαρχικών αποφάσεων, ενώ ταυτόχρονα ισχυροποιεί τη θέση των λειτουργών της ενημέρωσης. Έχουμε καταθέσει και μία τροπολογία για την ελεύθερη είσοδο των φωτορεπόρτερ στους αγωνιστικούς χώρους, για την κάλυψη αθλητικών γεγονότων. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την αδέσμευτη και υγιή δημοσιογραφία και θεωρώ ότι η Κυβέρνηση σύσσωμη προωθεί το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης Την τροπολογία αυτή νομίζουμε ότι το Υπουργείο θα δει θετικά.

Σε ό,τι αφορά τα στάδια, από το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι δεν θα επιτρέπεται η διεξαγωγή επαγγελματικών αγώνων στα γήπεδα που δεν έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των μέσων ηλεκτρονικής εποπτείας. Με τον τρόπο αυτόν εισάγεται ένα σαφές πλαίσιο αποτροπής της βίας, αλλά και της φοροδιαφυγής και της οικονομικής απάτης. Παρά τις αντιδράσεις –για ακατανόητους λόγους- το μέτρο θα εφαρμοστεί, με την εναλλακτική δυνατότητα για όσες ομάδες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν για την επόμενη χρονιά, να αγωνίζονται κεκλεισμένων των θυρών. Η Πολιτεία είναι κάθετη στο θέμα αυτό. Τα συστήματα αυτά έχουν κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ και επιτέλους θα πρέπει να λειτουργήσουν.

Τρίτο ζήτημα είναι η λειτουργία των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών. Με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται διορία τριών μηνών σε όλες τις λέσχες φιλάθλων να λειτουργήσουν νόμιμα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται εισιτήρια ούτε να μισθώνουν χώρους για τη στέγασή τους. Οι παραβάσεις αυτών των απαγορεύσεων θα επισύρουν σοβαρότατες ποινές.

Τέταρτο θέμα είναι η πάταξη της οικονομικής απάτης στον επαγγελματικό αθλητισμό. Δίδεται η δυνατότητα ο Υπουργός να διενεργεί ελέγχους πόθεν έσχες σε διαιτητές, βοηθούς διαιτητών και παρατηρητές διαιτησίας, ενώ ταυτόχρονα η Πολιτεία εξοπλίζεται με σύγχρονο νομικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων και της στοιχηματικής απάτης.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η συγκρότηση των πειθαρχικών οργάνων του επαγγελματικού αθλητισμού. Προβλέπεται η συγκρότηση των οργάνων αυτών με τακτικούς δικαστές και εισαγγελείς. Έχουν γραφτεί πολλά σε σχέση με αυτό το θέμα. Αναφέρθηκε και ο κύριος Υπουργός. Θα ήταν χρήσιμο να τονιστεί, όμως, ότι η ίδια η αθλητική πραγματικότητα επιβάλει την αναγκαιότητα αυτής της ρύθμισης. Η ατιμωρησία που επικρατεί τόσα χρόνια στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού οφείλεται κυρίως στην κατάχρηση της αυτονομίας που προβλεπόταν με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Και έχει ενδιαφέρον να δούμε και την ευρωπαϊκή εμπειρία στο θέμα αυτό, όπου τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: Γιατί σε άλλες χώρες η αθλητική δικαιοσύνη λειτουργεί και μάλιστα άμεσα; Γιατί στην Ιταλία, για παράδειγμα, η αθλητική δικαιοσύνη εξαρθρώνει σκάνδαλα και τιμωρεί ομάδες, όσο δημοφιλείς και αν είναι αυτές; Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Από την άλλη, τακτοποιούνται οι οικονομικές εκκρεμότητες των αθλητικών ομώνυμων εταιρειών που μισθώνουν αθλητικούς χώρους. Οι εταιρείες καλούνται να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα. Με αυτό το νομοσχέδιο η ανοχή σε συμπεριφορές ασυνέπειας τερματίζεται και όλοι καλούνται να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους.

Το παρόν, όμως, νομοσχέδιο αναβαθμίζει και τη θέση των αθλητών. Με τις διατάξεις του θεσπίζεται η αμοιβαιότητα ανάμεσα στις υποχρεώσεις των συλλόγων και των αθλητών, διασφαλίζοντας έτσι και τυπικά τα δικαιώματα των τελευταίων. Στο ίδιο επίπεδο θεσπίζονται μια σειρά από διατάξεις που αναβαθμίζουν τον αθλητισμό ΑΜΕΑ. Συγκεκριμένα θεσπίζεται η δυνατότητα άδειας με αποδοχές στους αθλητές, στους προπονητές και στους φορείς του αθλητισμού ΑΜΕΑ για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ζητήσω να συμπεριληφθεί, κύριε Υπουργέ στις σχετικές διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 11 και τους αθλητές των προεθνικών ομάδων, αλλά και τους αθλητές που συμμετέχουν στο Champions League κωφών. Πρόκειται για μια διοργάνωση επισήμως αναγνωρισμένη από την UEFA, στην οποία όχι μόνο συμμετέχει ελληνική ομάδα, αλλά κατακτά επί δύο έτη και την πρώτη θέση. Το έχουμε ξαναπεί. Είναι σημαντικό, γιατί οι αθλητές αυτοί που συμμετέχουν στο Champions League κωφών, συμμετέχουν σε μία διοργάνωση η οποία επισήμως είναι αναγνωρισμένη από την UEFA και στην οποία συμμετέχει μόνο η ελληνική ομάδα και κατακτά και την πρώτη θέση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί να απαντήσει άμεσα σε μια κατάσταση που όλοι μας αναγνωρίζουμε ως προβληματική, αλλά που επί χρόνια δεν έχουμε αντιμετωπίσει ουσιαστικά. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε σύμμαχό μας την ίδια την αθλητική κοινότητα, την ελληνική κοινωνία, αλλά και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αθλητικές Αρχές.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούμε τη συναίνεση όλων των δημοκρατικών πολιτικών πτερύγων, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην απαλλαγή του ελληνικού αθλητισμού από τις παθογένειές που τον ταλαιπωρούν διαχρονικά. Με αυτή την επιδίωξη συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς και από τη θέση της Κυβέρνησης συντονίζουμε τις προσπάθειές μας, ώστε το κλίμα στον ελληνικό αθλητισμό να αλλάξει και η χαρά του παιχνιδιού να κερδίσει επιτέλους το μαύρο της βίας και της ανομίας.

Τέλος, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού και της ελληνικής Κυβέρνησης, που διεξήγαγε και με την ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, πραγματικά θα πρέπει να επιχαίρουμε όλοι και όλη η ελληνική κοινωνία, γιατί η Πολιτεία κατάφερε να κάνει κατανοητές τις θέσεις της και να ολοκληρώσει μια προσπάθεια στην οποία οι διεθνείς αρχές τελικά στάθηκαν στο πλευρό μας.

Αυτή αποτελεί άλλωστε και την καλύτερη απάντηση σε όλες αυτές τις κινδυνολογίες ορισμένων οι οποίοι ατυχώς επένδυσαν πολιτικά στο ποδοσφαιρικό GREXIT.

Ευχαριστώ πολύ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr