Η ΔΕΕΠ Ν.Δ Τρικάλων για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ισπανική Κυβέρνηση τα οποία επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ

0 477

 
Η Ισπανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση Φ.Π.Α. 4% έως 5% για συγκεκριμένα είδη διατροφής. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μείωση του Φ.Π.Α. κατά 7% σε όλα τα είδη διατροφής και μείωση του Ε.Φ.Κ. καυσίμων στα κατώτατα όρια. Μέτρα με δημοσιονομικό κόστος 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, που οδηγούν σε απευθείας χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά 1,5% του Α.Ε.Π. και επαναφορά της χώρας σε πρωτογενή ελλείμματα. Την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά αμφίβολο η μείωση του Φ.Π.Α. να περάσει στο σύνολό της στις τιμές που βρίσκουν οι καταναλωτές στο ράφι.
 
Αντίθετα, το μέτρο ενίσχυσης που ανακοίνωσε η Ελληνική Κυβέρνηση για κάλυψη 10% επί των δαπανών νοικοκυριών σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων θα ωφελήσει κατά 100% τον καταναλωτή, καλύπτει το σύνολο των αγορών του καταναλωτή σε αυτά τα καταστήματα και όχι μόνο μια συγκεκριμένη γκάμα, και παράλληλα δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς χρηματοδοτείται από την έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται στις εταιρίες διύλισης. Για μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά και μηνιαία δαπάνη σούπερ μάρκετ ίση με 520 ευρώ το μέτρο εξοικονομεί 52 ευρώ μηνιαίως. Αντίθετα με την ίδια μηνιαία δαπάνη η ωφέλεια από τη μείωση του Φ.Π.Α. κατά 7% θα ανερχόταν κατά μέγιστο σε μόλις 36 ευρώ το μήνα, ενώ με μείωση του Φ.Π.Α. 4% σε 21 ευρώ το μήνα, και αυτά στην υποθετική περίπτωση που θα μείωναν τις τιμές τα καταστήματα τροφίμων, κάτι ιδιαίτερα αμφίβολο από τη στιγμή που αυτή η μείωση είναι οικειοθελής.
 
Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα και για τη συγκράτηση των τιμών των βασικών προϊόντων, μέσα τόσο από την ισχυρή και συνεχή επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος που αποτελεί βασικό στοιχείο του κόστους παραγωγής, όσο και μέσα από το καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ήδη παρουσιάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει μειώσει άμεσα τις τιμές σε βασικά είδη κατανάλωσης και έχει επηρεάσει προς τα κάτω και τιμές άλλων ειδών.
 
Συμπερασματικά, σε ό,τι αφορά την δαπάνη για είδη διατροφής, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα που και τις τιμές ειδών σούπερ μάρκετ μειώνει (καλάθι του νοικοκυριού) και αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή (έκπτωση 10%). Σε σχέση με το ισπανικό πακέτο, ο συνδυασμός των μέτρων που εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση και πιο αποτελεσματικός είναι στη στήριξη των νοικοκυριών (κυρίως των πιο ευάλωτων), και πιο διευρυμένος, και διασφαλίζει τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών.
 
Όσον αφορά δε την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος 200 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά, να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα αυτό τον μήνα (Δεκέμβριος 2022) καταβλήθηκε εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας (συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 800 ευρώ, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι επιδομάτων ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και μακροχρόνια άνεργοι). Αντίστοιχη ενίσχυση είχε καταβληθεί και τον Απρίλιο. Παράλληλα, δόθηκε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ τον Απρίλιο 2022 και τον Δεκέμβριο 2022 σε 800.000 δικαιούχους.
 
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, το 2022 η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στηρίξει περισσότερο (σε όρους Α.Ε.Π.) τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μέσω διαφόρων σχημάτων. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της στήριξης ήταν δημοσιονομικά ουδέτερο, γιατί στηρίχθηκε σε φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας. Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση στήριξε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χωρίς να επιβαρύνει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr