Το Γυμνάσιο Οξύνειας στο ΚΠΕ Περτουλίου – Τρικκαίων

0 606

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 επισκεφθήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)  Περτουλίου – Τρικκαίων και ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα «Βαρούσι, η παραδοσιακή συνοικία κάτω από το κάστρο».

Περπατήσαμε στα στενά δρομάκια της γραφικής συνοικίας του Βαρουσίου, όπου θαυμάσαμε τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά και ενημερωθήκαμε για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους.  Τα σπίτια του Βαρουσίου είναι ομοιόμορφα, και τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα ξεχωρίζουν για την ομορφιά, την αρχοντιά και τη γραφικότητά τους. Είναι συνήθως διώροφα με τον κάτω όροφο δομημένο με πέτρα χωρίς ανοίγματα και τον επάνω όροφο δομημένο με πιο ελαφρά υλικά και παράθυρα που βλέπουν προς το δρόμο. Επίσης, τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν ευρύχωρη εσωτερική αυλή, ενώ σπάνια η αυλή τους βρίσκεται στην πρόσοψη.

Κατά την περιήγησή μας στη συνοικία του Βαρουσίου εντυπωσιαστήκαμε από τις εννιά εκκλησίες οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στον οικισμό. Οι εκκλησίες αυτές χτίστηκαν γύρω στα 1600 αλλά οι περισσότερες ανοικοδομήθηκαν το 19ο αιώνα. Μάλιστα πληροφορηθήκαμε ότι η κοινωνική διαστρωμάτωση της εποχής αντικατοπτριζόταν και στον εκκλησιασμό των πιστών της συνοικίας, καθώς οι πιο πλούσιοι εκκλησιάζονταν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ οι φτωχοί στην πιο απλή από άποψη αρχιτεκτονικής κατασκευής εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

Μέσα από τη βιωματική αυτή δράση μάθαμε να σεβόμαστε, να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε την παραδοσιακή μας κληρονομιά.

Ευχαριστούμε την κ. Τζέλιου Ευτυχία μέλος του ΚΠΕ Περτουλίου – Τρικκαίων για την ξενάγηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.