“Γύφτος και αριστερός δεν υπάρχει” – Γράφει ο Δημήτρης Γκανούλης

0 578

Οι άνθρωποι γενικά κρίνουν από τα φαινόμενα παρά από την πραγματικότητα, γιατί η όραση ανήκει σε όλους, η αντίληψη όμως σε λίγους!

Χωρίς λοιπόν καμία αίσθηση ρατσισμού, τα παρακάτω.

Πώς προέκυψε “γύφτος και αριστερός δεν υπάρχει” .

Με την προσέγγιση της σουλτάνας από τους γύφτους πείστηκε ο σουλτάνος να τους απαλλάξει από το χαράτσι, όπως πλήρωναν οι ραγιάδες.

 Ο σουλτάνος έκρινε πως ήταν σωστό να μην πληρώνουν χαράτσι επειδή ήταν μουσουλμάνοι. Διέταξε τον βεζίρη να τους απαλλάξει από τους φόρους.

Ο βεζίρης είπε πως ο νόμος ήταν καλός να πληρώνουν αλλά αφού είδε πως επέμεινε ο σουλτάνος τον παρακάλεσε να του δώσει ένα εικοσιτετράωρο διορία να του το αποδείξει.

Έβγαλε λοιπόν προκήρυξη να μαζευτούν χωρίς άλλο την άλλη μέρα το πρωί μπροστά στην πλατεία από το σαράι.

Και άμα μαζεύτηκαν είπε στον σουλτάνο να πάει να δει τι θα συμβεί. Τότε ο βεζίρης τους λέει “όσοι γύφτοι είναι μουσουλμάνοι να βγουν αριστερά οι υπόλοιποι δεξιά”.  Χώρισαν οι μουσουλμάνοι γύφτοι και στάθηκαν αριστερά.

Λέει λοιπόν ο βεζίρης “ή προσταγή του σουλτάνου είναι, οι μουσουλμάνοι γύφτοι να πληρώνουν το διπλό χαράτσι από τους άλλους”.

Με το που άκουσαν αυτό οι μουσουλμάνοι γύφτοι έτρεξαν και ανακατεύτηκαν με τους άλλους δεξιά και φώναζαν “όλοι εμείς γύφτοι είμαστε, όλοι μία γενιά”.

Το είδε το πράγμα ο σουλτάνος και λέει στον βεζίρη:  Δίκιο έχεις, όλοι οι γύφτοι μία γενιά –  Όλοι οι γύφτοι δεξιά σου λέω εγώ!

Δημήτρης Γκανούλης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.