Γρηγόρης Σταγέας – Πέτρινη Πολιτεία

Aκόμη ένα βιβλίο κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό ο συμπολίτης μας κ. Γρηγόρης Σταγέας, με τον τίτλο «Πέτρινη Πολιτεία» από τις εκδόσεις “γένεσις”.

0 249

Aκόμη ένα βιβλίο κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό ο συμπολίτης μας κ. Γρηγόρης Σταγέας, με τον τίτλο «Πέτρινη Πολιτεία» από τις εκδόσεις “γένεσις”. Aκόμη ένα βιβλίο κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό ο συμπολίτης μας κ. Γρηγόρης Σταγέας, με τον τίτλο «Πέτρινη Πολιτεία» από τις εκδόσεις “γένεσις”. Το νέο σύγγραμμα του κ. Γρηγόρη Σταγέα αποτελείται από μια σειρά διηγημάτων εμπνευσμένα από το Έπος του ’40, την Ιταλογερμανική κατοχή, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, τον αδερφοκτόνο σπαραγμό από προσωπικά βιώματα. Ο κ. Γρηγόρης Σταγέας στο σημείωμα του συγγραφέα αναφέρει ότι όλα τα διηγήματα του βιβλίου είναι εμπνευσμένα από αληθινά γεγονότα, όμως τον κυρίαρχο λόγο τον κατέχει η μυθοπλασία η οποία λειτουργεί ως καθρέφτης της πραγματικότητας. Όταν η ροή της αφήγησης μπλέκεται με υπαρκτά τοπωνύμια ή ιστορικά πρόσωπα, τότε κάποια από αυτά αναφέρονται με το πραγματικό τους όνομα, μερικά με μόλις παραλλαγμένο και άλλα με εντελώς αλλαγμένο.

Βιογραφία του συγγραφέα και το έργο του

stageasΟ Γρηγόρης Σταγέας γεννήθηκε στην Καλαμπάκα, όπου περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Δάσκαλος, πτυχιούχος διετούς Μετεκπαιδεύσεως. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και ειδικά με το διήγημα, το δοκίμιο και την παρουσίαση – κριτική βιβλίων. Συνεργάστηκε με πολλά έντυπα του ημερήσιου και περιοδικού τύπου της επαρχίας και των Αθηνών όπως με τον ετήσιο τόμο «Φιλολογική Πρωτοχρονιά» Αθηνών, «Φιλολογική Βραδυνή» Αθηνών κ.α. Επίσης με τους τόμους «Θεσσαλικό Ημερολόγιο», «Τρικαλινό Ημερολόγιο», την ανθολογία «Πνευματικά Τρίκαλα», την εγκυκλοπαίδεια «Κόσμος» ως συντάκτης κ.α.

Ως πεζογράφος – λογοτέχνης έχει γράψει διηγήματα για τη συλλογή διηγημάτων «Το κάλεσμα της γης» η οποία κυκλοφόρησε το 1968. Στα Β΄ και Γ΄ Ιστορικά Συνέδρια της Καλαμπάκας, τον Μάιο του 2002 και τον Σεπτέμβριο του 2007 αντίστοιχα, ήταν το βασικό στέλεχος (γενικός γραμματέας) ο οποίος συνετέλεσε στην άψογη οργάνωση και επιτυχία τους. Επίσης, επιμελήθηκε και τους τέσσερις πολυσέλιδους τόμους Πρακτικών των τριών Ιστορικών Συνεδρίων Καλαμπάκας. Από το 1994 έως και σήμερα επιμελείται τη δισέλιδη στήλη «Φιλολογικά Μετέωρα» στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα» στην οποία έχει γράψει και πολλές παρουσιάσεις – κριτικές βιβλίων. Ο κ. Γρηγόρης Σταγέας έχει τιμηθεί με βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για το συγγραφικό του έργο και γενικότερα για τη συμβολή του στα γράμματα και τον πολιτισμό και είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.