Γρηγόρης Καλύβας: Μήπως αυτό σημαίνει ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ;

Λέγεται ότι μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και είναι αλήθεια .

0 8

Λέγεται ότι μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και είναι αλήθεια .

Λέγεται ότι μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και είναι αλήθεια . 

Του Γρηγόρη Γ. Καλύβα

Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση (βλέπε φωτο) ισοδυναμεί με ορυμαγδό λέξεων και συμπερασμάτων που εξάγονται βλέποντας την φωτογραφία του , με αδαμιαία περιβολή , ανδρός απέναντι από την Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων που ξεγυμνώνει επιχειρήματα και αναδεικνύει αλήθειες και αναγκαιότητες.

Το πρώτο ερώτημα που γεννάται σε καθέναν που στοιχειωδώς έχει λογική , είναι αν αυτό σημαίνει «ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» !! Αν δηλαδή αυτά θέλουμε να συμβαίνουν στα Μετέωρα ή να γίνει ο χώρος των Μετεώρων .

Θέλω να πιστεύω πως δεν εννοούμε αυτό , ούτε αυτό θέλουμε να είναι ο χώρος των Μετεώρων και ότι το καταδικάζουμε απερίφραστα ως πράξη , καθώς πρόκειται για προσβολή όχι μόνο του μοναστικού κέντρου , όχι μόνο του φυσικού κάλους , του πολιτισμικού και θρησκευτικού μνημείου , αλλά κυρίως προσβολή της τοπικής κοινωνίας που γνωρίζοντας το μεγαλείο της αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς που μας παρέδωσαν οι όσιοι Μετεωρίτες πατέρες και την διασύνδεση του με την πίστη μας ,τα ιερά και όσια της Ορθόδοξης παράδοσης , απαιτεί τον δέοντα σεβασμό .

Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει και από το εν λόγω γεγονός αλλά και από πολλά άλλα ακόμα , είναι ότι όταν ο δέον σεβασμός απέναντι σ΄ έναν Θρησκευτικό και εμβληματικό τόπο , δεν υπάρχει ως ηθική υποχρέωση , και με πράξεις και ενέργειες , όπως η συγκεκριμένη , προσβάλλεται και αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του , τότε η νομική θωράκιση με σκοπό την προστασία του χώρου , καθίσταται αναγκαία και επιβεβλημένη .

Τι σημαίνει αυτό ; Ότι δεν δίνεται ούτε νομικά , ούτε ηθικά στον καθένα η δυνατότητα να κάνει ότι αυτός θέλει και επιθυμεί στον ιερό χώρο των ΜΕΤΕΩΡΩΝ παραγνωρίζοντας ή γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων του ιστορία , παράδοση , αξίες , πίστη , τα πάντα , και μάλιστα χωρίς να δίνει εξηγήσεις και χωρίς να έχει τις οποιεσδήποτε νομικές κυρώσεις .

Υποβολιμαίο ; Τυχαίο γεγονός το συγκεκριμένο συμβάν ; Ότι και να είναι η εικόνα του άνδρα στην συγκεκριμένη στάση με αδαμιαία περιβολή , δείχνει πολλά και υπονοεί πολλά περισσότερα τα οποία όχι μόνο πρέπει να μας εξεγείρουν από την μακαριότητά μας και την ανοχή μας , αλλά και να μας γεμίζουν με ενοχές διότι επιτρέπουμε , πολιτεία και κοινωνία , την κάθε ακραία διαστροφή να εκφράζεται με φόντο τα ΜΕΤΕΩΡΑ . Τον χώρο δηλαδή που καθαγιάστηκε από τα δάκρυα , τις προσευχές και τον αγώνα των οσίων μετεωριτών πατέρων , τους οποίους κατά τ΄ άλλα λέμε ότι τιμούμε και εις ένδειξη της ευγνωμοσύνης μας μάλιστα ανεγείραμε περίλαμπρο ναό .

Η συγκεκριμένη φωτο αποτελεί κόλαφο όχι μόνο στο σύνθημα «ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» αλλά και θρυαλλίδα στην άποψη ότι όλα μπορούν να συνυπάρξουν στα Μετέωρα και όλα μπορούν να γίνονται ελεύθερα.

Ωστόσο για όλους τους απλούς ανθρώπους που έχουν μέσα τους εδραία την πίστη και την πεποίθηση ότι τα ΜΕΤΕΩΡΑ δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν άθυρμα ανθρώπων , ενεργειών και πράξεων όπως ο εικονιζόμενος , αποτελεί πρόκληση και προσβολή που ούτε την δέχονται , ούτε την ανέχονται .

Όχι , ούτε η τοπική οικονομία , ούτε η τοπική κοινωνία έχουν ανάγκη τέτοιου είδους επισκεπτών ο στόχος των οποίων τελικά είναι να μετατρέψουν ένα άγιο και μοναδικό τόπο , ένα παγκόσμιο μνημείο , σε ατραξιόν και τόπο έκφρασης κάθε ακραίου αρρωστημένου ανθρώπινου ενστίκτου και παραλογισμού .

Όμως η συγκεκριμένη περίπτωση , ούτε η πλέον ακραία είναι , γατί με το που πέφτει το σκοτάδι στον χώρο γίνονται πολύ ποιο βδελυρές πράξεις , ούτε η μοναδική , κάτι που καταδεικνύει ότι η μη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος σημαίνει ότι τα ΜΕΤΕΩΡΑ παύουν να είναι μοναστικό κέντρο και ιερός τόπος και μετεξελίσσονται σε τόπο περιθωρίου και ακολασιών .

Την εικόνα του με αδαμιαία περιβολή ανδρός με φόντο την Ιερά Μονή Βαρλαάμ , πρέπει να την δουν και να την «θαυμάσουν» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ο Πρωθυπουργός , οι Πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην εθνική αντιπροσωπεία , η Υπουργός Πολιτισμού , ο Αρχιεπίσκοπος , το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους αν ο ιερός χώρος χρίζει προστασίας ή όχι !!!

Αλλοίμονο αν αυτά τα φαινόμενα θέλουμε να συμβαίνουν στα ΜΕΤΕΩΡΑ . Είναι να σηκωθούμε και να φύγουμε από την γενέθλια γη μας την οποία έχουμε δικαίωμα και καθήκον όχι να απαξιώνουμε αλλά να αξιώνουμε και να αγωνιζόμαστε να μην βρωμίζεται από την δυσωδία της σύγχρονης εποχής !!!

Τα ψέματα τελείωσαν . Και τα τελείωσε η εν λόγω αποκαλυπτική φωτογραφία που πράγματι τα λέει όλα και τα περιγράφει όλα !!!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.