Γιάννης Κούτσικος: «Δυναμικός κλάδος ανάπτυξης η χοιροτροφία» – Συνέδριο στην Καλαμπάκα 3-4 Δεκεμβρίου

Στην Καλαμπάκα διεξάγεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3-4 Δεκεμβρίου το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χοιροτροφίας.

0 222

Στην Καλαμπάκα διεξάγεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3-4 Δεκεμβρίου το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χοιροτροφίας.

Στην Καλαμπάκα διεξάγεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3-4 Δεκεμβρίου το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χοιροτροφίας. 

Το Συνέδριο διοργανώνει η Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, αντιπρόεδρος της οποίας έχει εκλεγεί ο Τρικαλινός επιχειρηματίας-χοιροτρόφος Γιάννης Κούτσικος.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα τεθούν και θα συζητηθούν σοβαρά ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του κλάδου.

«Τα θέματα που έχουμε ανοιχτά είναι πολλά και δυστυχώς η Πολιτεία δεν δείχνει διάθεση να τα δει με σοβαρότητα και ευθύνη» λέει ο Γιάννης Κούτσικος ο οποίος γίνεται πιο συγκεκριμένος: «Δυσμενείς επιπτώσεις στη χοιροτροφία έχει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ζώντα ζώα, στρέφοντας τους εμπόρους στα εισαγόμενα. Είναι απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα η μείωση του Φ.Π.Α. από το 24% που είναι σήμερα στο 13% έτσι ώστε αφενός να τονωθεί η κατανάλωση και αφετέρου να μπορέσουν οι παραγωγοί να ανασάνουν. Η κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ώστε να την τονώσουμε και πάλι. Η μείωση του Φ.Π.Α. είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, όπως και το σήμα της χώρας στις ταμειακές μηχανές».

Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας Γιάννης Κούτσικος «η χοιροτροφία είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση στη χώρα μας γιατί τα υπόλοιπα είδη (μοσχάρια, αμνοερίφια) πωλούνται ως κρέας. Αν δεν αλλάξει ο συντελεστής η χοιροτροφία θα έχει μεγάλο πρόβλημα, θα μείνουν ζώα αδιάθετα, οι τιμές θα κατρακυλήσουν και οι μονάδες θα κλείσουν».

Ο Γιάννης Κούτσικος επισημαίνει την ανάγκη να δοθούν οικονομικά κίνητρα, ενίσχυση των παραγωγών έτσι ώστε «να προχωρήσουν οι ίδιοι σε εκσυγχρονισμό των μονάδων τους. Ο κλάδος μας είναι δυστυχώς ο μοναδικός που δεν έχει ενισχυθεί και δεν δέχεται επιδοτήσεις. Θα πρέπει να αναζητήσουμε και να βρούμε ένα τρόπο έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη νέα εποχή και να φτάσουμε τους συναδέλφους μας της Βόρειας Ευρώπης.

Έχουμε ποιοτικά κρέατα, δεν είχαμε ποτέ διατροφικό σκάνδαλο στην Ελλάδα και αυτό θα πρέπει να το σηκώσουμε ως σημαία για να πάρει ο κλάδος της χοιροτροφίας όσα πρέπει».

Τέλος ο Γιάννης Κούτσικος μιλάει για έναν δυναμικό κλάδο που στηρίζει την Ελληνική και την τοπική οικονομία και μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω εφόσον στηριχθεί.

Ο ίδιος καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου και ειδικά την Κυριακή από τις 9.30 π.μ. και μετά, οπότε και θα αρχίσουν οι εργασίες στο Divani Meteora.

Ο Γιάννης Κούτσικος ( φωτο ) είναι αντιπρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.