Γεώργιος Γ. Ούτρας – Το μέγιστο της βροχής των διαττόντων αστέρων «Δρακοντίδες»

Τι είναι οι Δρακοντίδες ; Είναι σμήνος μετέωρων που παρατηρείται από 9 Οκτώβριου και ακτινοβόλο σημείο του στο αστερισμό του Δράκοντα.

0 436

Τι είναι οι Δρακοντίδες ; Είναι σμήνος μετέωρων που παρατηρείται από 9 Οκτώβριου και ακτινοβόλο σημείο του στο αστερισμό του Δράκοντα.

Τι είναι οι Δρακοντίδες ;

Είναι σμήνος μετέωρων που παρατηρείται από 9 Οκτώβριου και ακτινοβόλο σημείο του στο αστερισμό του Δράκοντα.

Οι διάττοντες αυτοί αστέρες είναι θεαματικοί και η τροχιά τους συμπίπτει με την τροχιά του κομήτη Giacobini-Zinner. Στις 9 Οκτώβριου 1993 η δυτική Ευρώπη απήλαυσε θαυμάσια την βροχή διαττόντων αντί για τον κομήτη αυτό .Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε εκ νέου το 1946 και έγινε ορατό στην Αμερική, όπως επίσης και το 1969.

Τι είναι όμως σμήνος μετέωρων ;

Είναι υπολείμματα κομητών που παραμένουν στην ίδια τροχιά και αποτελούν το λεγόμενο μετεωρικό ρεύμα. Όταν η Γη κατά την ετήσια κίνηση της συναντιέται με ένα τέτοιο σμήνος έλκει τα σωματίδια των μετέωρων, τα οποία διασχίζοντας την ατμόσφαιρα της προκαλούν την βροχή διαττόντων αστέρων. Από τον αστερισμό που βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο του σμήνους (δηλ. το σημείο τομής των τροχιών τους) λαμβάνει και το όνομα του, όπως Δρακοντίδες, Ανδρομεδίδες, Διδυμίδες, κλπ.

Στην φωτογραφία ο αστερισμός του Δράκοντα που υπάρχει το ακτινοβόλο σημείο των Δρακοντίδων που έχουμε απόψε βράδυ 8 Οκτωβρίου το μέγιστο της βροχής τους.

draScreensho1Το θέμα επιμελείται ο Γεώργιος Γ. Ούτρας
Μαθηματικός ΠΕ03 – Τεχνικός Η/Υ (Δ.Ε.) – Απόφοιτος Ιερατικής Σχολής Καρδίτσας (Ι.Σ.Δ.Ε.Κ)

Πηγές Δημοσίευσης :

Λεξικό Αστρονομίας Κωνσταντίνου Δ. Μαυρομάτη (Βόλος 2001)

Εγκυκλοπαίδεια «Δομή» Εκδόσεις ΔΟΜΗ Α.Ε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr