Γενιά των 400 ευρώ οι εργαζόμενοι μέχρι 25 ετών

Αλλαγές «σοκ» προβλέπονται στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις (με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν αργά χθες το βράδυ, αφού είχε διακοπεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών), με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή της η… γενιά των 400 ευρώ.

0 421

Αλλαγές «σοκ» προβλέπονται στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις (με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν αργά χθες το βράδυ, αφού είχε διακοπεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών), με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή της η… γενιά των 400 ευρώ.

Αλλαγές «σοκ» προβλέπονται στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις (με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν αργά χθες το βράδυ, αφού είχε διακοπεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών), με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή της η… γενιά των 400 ευρώ.

Οσοι αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση χάνουν τρεις μισθούς, ενώ σε πρωτοφανή επίπεδα πέφτουν οι μισθοί των νέων κάτω των 25 ετών (που με βάση τις πληροφορίες μειώνονται κατά 32%).

Στον «αέρα» βρίσκονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς μια σειρά παρεμβάσεων -π.χ. στη μετενέργεια- έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν οι εργαζόμενοι μια σειρά επιδομάτων.

Οι αυξήσεις παγώνουν για όσο διάστημα διαρκεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ παγώνουν και οι ωριμάνσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Συγκεκριμένα -με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν αργά χθες το βράδυ-, οι μισθοί που προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας πρόκειται να μειωθούν κατά 22%. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως εκτιμάται ότι αυτό θα συμπαρασύρει σε δεύτερη φάση και τους υψηλότερους μισθούς.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως νεοπροσλαμβανόμενος σήμερα δικαιούται με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση 751,39 μεικτά τον μήνα.

Με την περικοπή 22% ο μισθός του θα μειωθεί κατά 150,28 ευρώ και θα περιοριστεί στα 586,08 ευρώ (κάτι που συνεπάγεται 487,45 ευρώ καθαρά).

Οι περικοπές αναμένεται να επεκταθούν σε όλους τους εργαζομένους που αμείβονται με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση.

Παράδειγμα
Για παράδειγμα, έγγαμος με δύο τριετίες σήμερα έχει μισθό 1.037,13 ευρώ, ενώ με τη μείωση 22% θα περιοριστεί στα 808,96 ευρώ μεικτά.

Πρωτοφανής είναι η μείωση των μισθών για τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς εκτός από τη γενική μείωση 22% που ισχύει για όλους θα έχουν μία «έξτρα» περικοπή των μισθών κατά 10% (με βάση πάντα τις πληροφορίες που υπήρχαν χθες το βράδυ). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μεικτές αποδοχές ενός νέου εργαζομένου πέφτουν στα 510,94 ευρώ (δηλαδή οι καθαρές αποδοχές θα πέσουν κοντά στα 400 ευρώ).

Μάλιστα, η τρόικα ζητεί να υπάρξει μέχρι τα τέλη Ιουλίου σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης, με σκοπό την… ευθυγράμμισή της με τις ανταγωνιστικές χώρες.

Σημειώνεται πως οι δανειστές έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στην Πορτογαλία (όπου ο βασικός μισθός είναι 566 ευρώ), αλλά και στο παράδειγμα των κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στόχος των σαρωτικών παρεμβάσεων είναι η μείωση του μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15%, ενώ επισημαίνεται πως πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Σημειώνεται πως η μείωση του βασικού μισθού της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας θα «συμπαρασύρει» μια σειρά επιδομάτων.

Για παράδειγμα, το βασικό επίδομα ανεργίας υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από τα 461,5 ευρώ που είναι σήμερα θα πέσει στα 359,97 ευρώ.

Επιπλέον, επηρεάζονται το επίδομα ασθενείας, το επίδομα τοκετού, η αμοιβή που δίνεται για την άσκηση μαθητείας από τον ΟΑΕΔ σε νέους κάτω των 23 ετών (από τα 527,97 θα πέσει στα 410,26 ευρώ).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι αποδοχές του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Την περικοπή του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας είχε ζητήσει η τρόικα, που επέμενε στο θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Τις τελευταίες μέρες ήταν σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για το θέμα και συζητήθηκαν δύο σενάρια για περικοπή κατά 20% ή κατά 22%.

Στη χώρα μας ο κατώτατος μισθός είναι 751 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα αδείας φτάνει τα 863 ευρώ μεικτά.

Σημειώνεται πως στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο κατώτατος μισθός έχει σημαντικές διακυμάνσεις, καθώς ξεκινά από τα 123 ευρώ στη Βουλγαρία και φτάνει μέχρι και τα 1.758 ευρώ στο Λουξεμβούργο. Η τρόικα έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου ο κατώτατος μισθός είναι 566 ευρώ, ενώ στην Ισπανία διαμορφώνεται στα 748 ευρώ.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως στην πρόσφατη συνάντησή τους οι κοινωνικοί εταίροι είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Αντιθέτως είχαν διαφωνήσει για το θέμα του παγώματος των αυξήσεων και των ωριμάνσεων.

Αλλάζει ο εργασιακός χάρτης
Στη μέγγενη οι συμβάσεις εργασίας

«Βόμβα» στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας βάζουν τα νέα μέτρα, που οδηγούν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα σε… ελεύθερη πτώση.

Ουσιαστικά «ξηλώνεται» όλο το εργατικό δίκαιο και το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι εργαζόμενοι -κυρίως όσοι καλύπτονται με κλαδικές συμβάσεις- κινδυνεύουν να δουν τους μισθούς τους να κόβονται στη μέση.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο «μέτωπο» των συλλογικών συμβάσεων -με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν αργά χθες το βράδυ- είναι οι εξής:

  • Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τρία χρόνια.
  • Oσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει 24 (ή περισσότερους) μήνες ισχύος λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.
  • Ο χρόνος της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων πέφτει από τους έξι στους τρεις μήνες. Σημειώνεται πως η μετενέργεια είναι το διάστημα που παραμένει σε ισχύ μία σύμβαση μετά τη λήξη της.
  • Μετά τη λήξη της μετενέργειας και αν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση, ως βάση υπολογισμού του μισθού θεωρείται ο βασικός μισθός της συλλογικής σύμβασης. Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως χθες το βράδυ υπήρχαν δύο εκδοχές: το ένα σενάριο -και πιο αισιόδοξο- προβλέπει να λαμβάνεται υπόψη ως βάση υπολογισμού ο βασικός μισθός της κλαδικής σύμβασης, ενώ το άλλο σενάριο προβλέπει επιστροφή στον βασικό μισθό της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Οι μισθολογικές αυτές παροχές διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).

Η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία καταργείται (σήμερα στον ΟΜΕΔ μπορούν να προσφύγουν είτε οι εργοδότες είτε το συνδικάτο, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση). Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί, ενώ για την τελική απόφαση λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Ειδικοί εκτιμούν πως η αγοραστική δύναμη των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα θα «επιστρέψει» στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, ενώ αναμένεται να υπάρξει κύμα λουκέτων και αύξηση της ανεργίας. Ουσιαστικά σε περίπτωση που τεθούν σε ισχύ όλες αυτές οι ρυθμίσεις, η υφιστάμενη «πυραμίδα» των συλλογικών συμβάσεων καταρρέει.

Στο μεταξύ δεν είχε διευκρινιστεί το κατά πόσο θα γίνει δεκτό το αίτημα της τρόικας να μπορούν οι εργοδότες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου να μετατρέπουν την πλήρη σε μερική απασχόληση. Ενα τέτοιο μέτρο θα είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να δουν τους μισθούς τους να πέφτουν στο μισό.

 

Έθνος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr