Ευάγγελος Τόλιος: Η αλήθεια για το ποιός φταίει για τη γέφυρα της Διάβας

Με αυτά που θα γράψω φίλοι μου αγαπητοί θέλω να μιλήσω για τον αίτιο της πτώσης της γέφυρας.

0 281

Με αυτά που θα γράψω φίλοι μου αγαπητοί θέλω να μιλήσω για τον αίτιο της πτώσης της γέφυρας.

Με αυτά που θα γράψω φίλοι μου αγαπητοί θέλω να μιλήσω για τον αίτιο της πτώσης της γέφυρας. 

Ο υπαίτιος της πτώσης της γέφυρας είναι οι τεχνικές υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας όλων των ετών από την κατασκευή της γέφυρας μέχρι και την πτώση της.
Το έργο δεν παραδόθηκε όπως έπρεπε να παραδοθεί το 1981. Δεν έγινε διαμόρφωση με τσιμέντο μέσα στην κοίτη. Η γέφυρα από τότε που ξεκίνησε (1981) είχε ζωή για 34 χρόνια.

Να όμως που έπεσε ακριβώς στα 34 χρόνια. Τι έκαναν οι τοπικές υπηρεσίες της πρ. Νομαρχίας για να την προστατεύσουν; Έκαναν ένα μεγάλο λάθος που φάνηκε τώρα και την πληρώνουμε όλοι εμείς οι κάτοικοι των ορεινών χωριών και των χωριών που βρίσκονται κοντά στη γέφυρα όπως η Διάβα, η Κρύα Βρύση, τα Αμπέλια κ.τ.λ. Ποιο ήταν λοιπόν το λάθος των υπηρεσιών της πρ. Νομαρχίας; Κάθε χρόνο έκαναν παρεμβάσεις μέσα από κονδύλια (δίνονταν πάρα πολλά λεφτά) για να προστατεύσουν τη γέφυρα αλλά με πολύ πρόχειρο τρόπο.

Μέγα λάθος και κορυφαίο ήταν το κλείσιμο της κοίτης του ποταμού κατά πλάτος με ένα στηθαίο με μπετόν και με βράχια. Κατασκεύασαν δήθεν ένα προστατευτικό για τη γέφυρα που λειτουργούσε ανάποδα με αποτέλεσμα από τη ροή του ποταμού να σπάσει ένα μικρό κομμάτι. Έτσι δημιουργήθηκε τέτοια πίεση φαγώνοντας την άμμο του ποταμού και φτάνοντας στο πέδιλο της κολόνας, αδειάζοντας υλικό κάτω με αποτέλεσμα να γύρει. Κατ’ εμέ αυτό που έφτιαξαν ήταν μοιραίο για τη γέφυρα. Όλα αυτά τα χρόνια έκανα πρόχειρες επεμβάσεις. Και σας κάνω μία ερώτηση: Ένας άνθρωπος δεν υπήρχε να προβλέψει ότι κάποτε αυτή η γέφυρα θα πέσει;

Λένε διάφορα από εδώ κι εκεί. Ας πούμε ότι ο Δήμαρχος φταίει. Τι να κάνει ο Δήμαρχος; Να κάνει την κολόνα και να στηρίξει τη γέφυρα; Ο Δήμαρχος ακόμη και χρονικά από τότε που έγινε Δήμαρχος δεν έχει ευθύνη. Τις ευθύνες τις έχουν αυτοί που έκαναν τις προχειροδουλειές και η αρμόδια τεχνική υπηρεσία της πρ. Νομαρχίας όλων αυτών των ετών.

Ο Δήμαρχος δεν είναι καν υπεύθυνος για τη γέφυρα. Η περιφέρεια από την άλλη απ’ ότι ακούμε και μαθαίνουμε γρήγορα ενέταξε το έργο της κατασκευής και αποκατάστασης στο ΕΣΠΑ και γρήγορα έγιναν όλες οι διαδικασίες.

Εμείς εδώ πάνω στα χωριά αλλά και όλα τα χωριά που πλήττονται από την πτώση της γέφυρας τι να σας πω; Σας μιλάω μέσα από την καρδιά μου, έχουμε μείνει μόνοι. Αποκοπήκαμε από τον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ και μήνες έχουμε πληρώσει πάρα πολλά για τις βενζίνες. Και η βενζίνη με τις νέες ρυθμίσεις της «αριστερής» κυβέρνησης έχει ανέβει, δεν έπεσε. Τι να κάνουμε εμείς εδώ πάνω; Το πετρέλαιο που σε λίγες μέρες θα χρειαστούμε για να ζεσταινόμαστε; Κι εκεί έξοδα. Οι επιχειρήσεις μας; Τι να πω για τις επιχειρήσεις μας; Όλο και κάποιος περνούσε, σταματούσε έπινε ένα καφέ, έτρωγε, άφηνε κάτι. Τώρα; Μόνο οι γάτες περνάνε. Μας ρήμαξαν οι ενέργειες όσων όλα αυτά τα χρόνια εθελοτυφλούσαν. Άφηναν τη γέφυρα να καταρρέει σιγά σιγά καθώς τα χρόνια περνούσαν. Μας παράτησαν. Μας καταδίκασαν. Ποιος ήρθε να δει τι κάνουμε; Πώς είμαστε; Πώς τα βγάζουμε πέρα; Που είναι η Περιφέρεια να μας δει; Το Επιμελητήριο; Μία κουβέντα, ένα λόγο, μία λέξη να μας πουν. Να νιώσουμε κι εμείς ότι βρίσκονται δίπλα μας. Τι να πούμε; Μας καταστρέψατε όσοι ευθύνεστε για τις πρόχειρες παρεμβάσεις στη γέφυρα. Και τώρα που το ποτάμι ξεχείλισε ούτε από μέσα δεν μπορούμε να περνάμε; Τώρα είναι που μας καταστρέψατε. Ακούσαμε από τον εργολάβο της εταιρείας που θα κατασκευάσει τη γέφυρα ότι η γέφυρα θα είναι έτοιμη στις 4 Δεκεμβρίου. Δηλαδή σε 3 μήνες. Είστε σίγουροι;

Όπως και να έχει εκφράζοντας την αγωνία όλων των κατοίκων όλων των χωριών που οι ίδιοι αλλά και οι επιχειρήσεις τους έχουν πληγεί από την πτώση της γέφυρας, σας λέω πως οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν σε όσους αμέλησαν ενώ γνώριζαν ότι θα πέσει η γέφυρα αλλά και σε όσους έκαναν πρόχειρες παρεμβάσεις για να σταθεί όρθια η ίδια. Αλλά τελικά τι έγινε; Από εσάς που ευθύνεστε έπεσε η γέφυρα. Είμαστε ενωμένοι όλοι και θα διεκδικήσουμε άμεσα την αξιοπρέπεια που μας πήρατε και ό,τι χάσαμε. Τώρα είναι η ώρα του Εισαγγελέα…

Ευάγγελος Τόλιος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.