Εξαιρετικά δύσκολη η μεταφορά μαθητών από τα ορεινά χωριά του Ν. Τρικάλων στα σχολεία της Καλαμπάκας

0 572

Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 1856/21-11-2023 σχετικά με το θέμα « Εξαιρετικά δύσκολη η μεταφορά μαθητών από τα ορεινά χωριά του Ν. Τρικάλων στα σχολεία της Καλαμπάκας  » και η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ερώτηση

Θεσσαλονίκη, 20/11/2023

Βασιλείου Γραμμένου, Βουλευτή Α’ Αθηνών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Την κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Εξαιρετικά δύσκολη η μεταφορά μαθητών από τα ορεινά

χωριά του Ν. Τρικάλων στα σχολεία της Καλαμπάκας»

Κυρία, κύριε Υπουργοί,

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν ως προς τη μετακίνησή τους οι μαθητές των ορεινών χωριών του Ν. Τρικάλων, όπως η Χρυσομηλιά, ο Κλεινοβός και άλλα χωριά, σε έξι διαδρομές του ορεινού όγκου, τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Παρόλο που χρησιμοποιούνται ειδικά λεωφορεία, μικρότερα και πιο ευέλικτα, για να μπορούν να κινούνται πιο εύκολα υπό παρούσες οδικές συνθήκες και οι διαδρομές έχουν προσαρμοστεί, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα παιδιά που μετακινούνται από και προς τα σχολεία τους, ωστόσο, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των εμπλεκόμενων σε πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δυσκολίες στις μετακινήσεις είναι πολλές και οι προβλέψεις για τις δυσκολίες αυτές εν μέσω του επερχόμενου χειμώνα είναι δυσοίωνες. Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη έναρξης των απαραίτητων παρεμβάσεων στο κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, ώστε να αποκατασταθούν έγκαιρα οι ζημιές που αυτό υπέστη και να είναι εφικτή η ασφαλής μεταφορά των μαθητών του ορεινού όγκου από και προς τα σχολεία τους. Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι προσωρινή, δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα της ασφαλούς μετάβασης των μαθητών και απειλεί να στερήσει από τους μαθητές τη δυνατότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το Δημόσιο Σχολείο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να διασφαλίσετε τη συνεχή και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών του Ν. Τρικάλων από και προς το σχολείο τους δίνοντας μόνιμη λύση στο πρόβλημα;

Ο ερωτών βουλευτής

ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

Απάντηση

Θέμα: «Εξαιρετικά δύσκολη η μεταφορά μαθητών από τα ορεινά χωριά του Ν. Τρικάλων στα σχολεία της Καλαμπάκας»

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1856/21-11-2023 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η παροχή της υπηρεσίας μεταφοράς μαθητών, οργανώνεται και υλοποιείται από τις Περιφέρειες, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 50025/26-09-2018 (Β’ 4217) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, και Υποδομών και Μεταφορών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις υπ’ αριθμ. 53173/11-08-2022 (Β’ 4294) και 680/04-01-2023 (Β’ 7) όμοιες, με τις οποίες ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα.

Επιπλέον, οι Περιφέρειες, για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά μαθητών, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Ειδικότερα, από τους Κ.Α.Π. έτους 2023 κατανεμήθηκε στις Περιφέρειες της χώρας, για την κάλυψη της δαπάνης μεταφοράς μαθητών, συνολικό ποσό ύψους 187.000.000,00€, εκ του οποίου, ποσό ύψους 13.700.000,00€ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι, η αρμόδια υπηρεσία έχει προβεί σε αναζήτηση στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 102189/28-11-2023 έγγραφο και όταν αυτά περιέλθουν, θα επανέλθουμε με συμπληρωματική απάντηση.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

Εσωτερική Διανομή:

  • Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού
  • Γραφείο Γενικού Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης
  • Γραφείο Υπηρεσιακής Γραμματέα

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr