Έτοιμο το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στη Ριτσώνα

0 405

Μετά από παλινωδίες δεκαετιών το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών είναι έτοιμο στη Ριτσώνα και έγινε η παρουσίασή του.

Όπως φαίνεται η μεγάλη ταλαιπωρία τελειώνει και η τελευταία επιθυμία πολλών που φεύγουν από τη ζωή δεν θα αναγκάζει τους συγγενείς σε λύσεις και έξοδα εκτός Ελλάδας.

Το πρώτο ελληνικό – ιδιωτικό – αποτεφρωτήριο στεγάζεται σε έναν ιδιαιτέρως υψηλής αισθητικής χώρο, μόλις 75 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, με την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του να έρχεται 13 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας ΑΕ έλαβε το καλοκαίρι του 2018 τις κρίσιμες αδειοδοτήσεις και αμέσως ξεκίνησαν οι εργασίες για την περάτωση του κτιρίου αλλά και την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, που, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, αποτελείται από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Σήμερα έγινε η παρουσίαση ενώ λειτουργεί από τις 30 Σεπτεμβρίου

Έγινε σήμερα στη Ριτσώνα από τον Αντώνη Αλακιώτη, πρόεδρο της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των Νεκρών στην Ελλάδα, η πρώτη επίσημη παρουσίαση του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα.

Το αποτεφρωτήριο λειτουργεί από τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε έγινε και η πρώτη αποτέφρωση. Βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο έντεκα στρεμμάτων και η δυναμικότητά του είναι περίπου δέκα αποτεφρώσεις την ημέρα.

Η διαδικασία της αποτέφρωσης διαρκεί 75 λεπτά και γίνεται στους 700 βαθμούς κελσίου.

Όσον αφορά το θέμα των αερίων που εκλύονται, όπως εξήγησε ο κ. Αλακιώτης, είναι μηδαμινά και καλύπτουν τους περιβαλλοντικούς όρους. Τα φίλτρα που φέρουν οι κλίβανοι δε, κοστίζουν έξι φορές περισσότερο από τους ίδιους τους κλιβάνους.

Το κόστος της αποτέφρωσης

Όπως είπε ο κ. Αλακιώτης, δημιουργήθηκε μία σύγχυση με το θέμα του κόστους, καθώς όπως έγινε γνωστό ανέρχεται στα 600 ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό κόστος, αν υπολογιστούν τα έξοδα του γραφείου κηδειών, της διαδικασίας που ακολουθείται μετά την κηδεία (γεύμα, καφές), η υπηρεσία διασποράς της τέφρας, ανέρχεται γύρω στα 2.000 ευρώ, ποσό που είναι και πάλι μικρότερο της μεταφοράς της σορού σε άλλη χώρα για αποτέφρωση. Μέρος αυτού του κόστους καλύπτεται, όπως ισχύει και στις κηδείες, από τα ασφαλιστικά ταμεία.

περισσότερα στο documentonews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.