Εστίαση: Ίσως και μετά το Πάσχα το άνοιγμα – Οι πιθανές ημερομηνίες

1 618

Το άνοιγμα της εστίασης παραμένει γρίφος, με την κυβέρνηση να περιμένει τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών και τις εισηγήσεις των ειδικών. Την Πέμπτη (1/4) ωστόσο ανακοινώθηκαν μέτρα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις της εστίας, προκειμένου να δώσουν ανάσα στους ιδιοκτήτες ενόψει του ανοίγματος.

Η απόφαση για το άνοιγμα των εστιατορίων, των καφέ και των υπόλοιπων καταστημάτων εστίασης δεν έχει ακόμη ληφθεί, κάτι που ξεκαθάρισε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ανακοίνωση των μέτρων ενίσχυσης.

Οι ημερομηνίες που εξετάζονται για το άνοιγμα της εστίασης είναι πολλές, με την ΕΡΤ να αναφέρει ότι η 19η Απριλίου είναι το αρχικό σενάριο, ενώ το δεύτερο αφορά τη Μεγάλη Δευτέρα και συγκεκριμένα την 26η Απριλίου.

Το σενάριο για μετά το Πάσχα

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega έβαλε νέα δεδομένα στο «τραπέζι» για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης.

Το άνοιγμα της εστίασης, λοιπόν, σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, πηγαίνει για μετά το Πάσχα και μάλιστα πιλοτικά.

Συγκεκριμένα το άνοιγμα θα έρθει τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ή την Τρίτη του Πάσχα (4 Μαΐου), αλλά όχι για όλα τα καταστήματα και κυρίως με τη χρησιμοποίηση των εξωτερικών χώρων.

Το ολικό άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης πιθανότατα να συμβεί στις 10 Μαΐου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά την Ανάσταση.

Ενίσχυση έως 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση – Όλα τα μέτρα και τα κριτήρια

Νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης.

Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Τα κριτήρια για την ενίσχυση

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Επισημαίνεται ότι
Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
1 Σχόλιο
  1. Πεζοδρομιάκιας λέει

    Γιατί όλη αυτή η μπαλαμούτα πολιτικών και ειδικών. Πείτε τα πράγματα δύσκολά όταν θεωρήσουμε ότι πάμε καλά θα ανακοινώσουμε. Τόσο απλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.