Ερώτηση του Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Τρικάλων Γιώργου Κυρίτση

Τη σύσταση μόνιμου φορέα, που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας ζήτησε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Γιώργος Κυρίτσης.

0 124

Τη σύσταση μόνιμου φορέα, που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας ζήτησε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Τη σύσταση μόνιμου φορέα, που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας ζήτησε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννη Βρούτση, ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στη λειτουργία της Προσωρινής Ενιαίας Διοικούσας Επιτροπής (ΠΕΔΕ) που ανέλαβε τις διαδικασίες τακτοποίησης και εκκαθάρισης των δύο οργανισμών που καταργήθηκαν. Λόγω του τεράστιου όγκου των εργασιών, δόθηκε παράταση στη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΕ, η οποία έληγε στις 30 Ιουλίου 2012, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες μέχρι την περάτωση του έργου της.

Η Δημοκρατική Αριστερά όχι μόνον έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην κατάργηση του Ο.Ε.Κ. και της Εργατικής Εστίας, αλλά έχει σταθερά επιμείνει ότι οι δύο συγκεκριμένοι Οργανισμοί θα πρέπει να διατηρηθούν και να αναβαθμιστούν.

Άλλωστε, τα κονδύλια των καταργηθέντων οργανισμών δεν προέρχονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τη χρηματοδότηση εργαζομένων και εργοδοτών, συμβάλλοντας ενεργά στη στήριξη τομέων της ελληνικής οικονομίας.

Ως εκ τούτου, ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γιώργος Κυρίτσης ρώτησε τον υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση τι προτίθεται να πράξει αμέσως μετά την περάτωση του έργου της ΠΕΔΕ ώστε να συσταθεί μόνιμος φορέας που θα υλοποιήσει το έργο που παλαιότερα εκτελούσαν ο Ο.Ε.Κ. και η Εργατική Εστία.

Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί στις 3 Αυγούστου 2012.

Αναλυτικά, η επίκαιρη ερώτηση του κ. Γ. Κυρίτση έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2012

Προς :

Τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

κ. Ιωάννη Βρούτση

Θέμα: Λειτουργία της Προσωρινής Ενιαίας Διοικούσας Επιτροπής (ΠΕΔΕ) των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας

Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου, ορίστηκε η λειτουργία Προσωρινής Ενιαίας Διοικούσας Επιτροπής (ΠΕΔΕ), με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (7/28/2/202 (ΦΕΚ Α αρ.φ.39), άρθρο 1).

Ως αρμοδιότητες της ΠΕΔΕ ορίστηκαν «η τακτοποίηση που αφορά σε πράξεις λειτουργικής εκκαθάρισης υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας και γεγενημένης έννομης σχέσης των δύο καταργούμενων φορέων».

Η θητεία της πενταμελούς Επιτροπής ορίστηκε με την ΠΥΣ 8/8-3-12 τετράμηνη, με ημερομηνία λήξης την 30η/7/2012.

Στο διάστημα της λειτουργίας της η ΠΕΔΕ σε 25 συνεδριάσεις έλαβε (με αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ) 895 αποφάσεις που αφορούσαν σε θέματα τοποθέτησης υπαλλήλων, «εκκαθάρισης» των ανά την Ελλάδα συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμβεβλημένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, θεατρικών σκηνών, επαλήθευσης αιτήσεων δικαιούχων ενοικίου, «εκκαθάρισης» εν εξελίξει εργολαβιών, προώθησης κατασκευής και αποπεράτωσης εργολαβιών του πρώην ΟΕΚ, έγκρισης πρωτοκόλλων οριστικής παραλαβής, σύστασης ή και επανασύστασης επιτροπών παραλαβής έργων, προώθησης της διαδικασίας έκδοσης εκκρεμών παραχωρητηρίων οικισμών σε δικαιούχους, απογραφής κινητής και ακίνητης περιουσίας, οφειλών προς Τράπεζες, εκκαθάρισης της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Ε.».

Τα ανωτέρω ζητήματα έχουν διευθετηθεί σε ποσοστό από 20 έως 85%, ενώ εκκρεμεί ακόμα μεγάλο μέρος αυτών.

α. Επειδή δόθηκε προσωρινή παράταση στη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΕ,

β. Η διαμορφωθείσα κατά «πλάσμα δικαίου» σύμβαση εντολής μεταξύ καταργηθέντων φορέων ΠΕΔΕ και ΟΑΕΔ με τη λήξη της θητείας της ΠΕΔΕ παράγει de jure και de facto δυσμενείς έννομες συνέπειες με προεξάρχουσα τη νομική απαγόρευση ανάληψης των αναγκαίων κονδυλίων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΠΕΔΕ, ούτως ώστε να φέρει εις πέρας το έργο που της έχει ανατεθεί, με δεδομένο το ότι ο όγκος των εργασιών είναι τεράστιος;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Κυρίτσης

Βουλευτής Τρικάλων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.