Ερώτηση για τις καταστροφές στο νομό από τις Βροχοπτώσεις

Ερώτηση κατέθεσε μέσω της Βουλής προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό και ΕΣΔΔΑ κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο Βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Χάιδος, σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις περιοχές των Δήμων Χασίων και Καλαμπάκας από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στο Νομό Τρικάλων.

0 143

Ερώτηση κατέθεσε μέσω της Βουλής προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό και ΕΣΔΔΑ κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο Βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Χάιδος, σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις περιοχές των Δήμων Χασίων και Καλαμπάκας από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στο Νομό Τρικάλων.

Με την παρέμβασή του ο Βουλευτής, αφού επισημαίνει τις σημαντικές ζημιές που υπέστησαν οι δημοτικές και ιδιωτικές εγκαταστάσεις, οι υποδομές, αλλά και μεγάλο μέρος της κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής των πληγέντων από τη θεομηνία περιοχών, τονίζει πως εξαιτίας της δραματικής μείωσης του εισοδήματος των κατοίκων της υπαίθρου και του μεγάλου μεγέθους της καταστροφής δεν μπορούν ούτε οι τοπικοί φορείς ούτε οι πληγέντες κάτοικοι να ανταποκριθούν στις μεγάλες δαπάνες αποκατάστασης αυτών των ζημιών.
Τέλος καλεί την Κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει άμεση και πλήρης καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να χορηγήσει τα απαραίτητα έκτακτα κονδύλια για αποκατάσταση των δρόμων και των άλλων υποδομών και να αποζημιώσει μέσω του ΕΛΓΑ και άλλων φορέων σύντομα και δίκαια τους πληγέντες αγρότες των παραπάνω περιοχών του Νομού μας .

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό

2) Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης

κ. Προκόπη Παυλόπουλο

ΘΕΜΑ: «Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στις περιοχές των Δήμων Χασίων

και Καλαμπάκας από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στο

Ν. Τρικάλων.»

Ο Νομός Τρικάλων είναι ένας κατ’ εξοχήν γεωργοκτηνοτροφικός Νομός με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.
Όμως πολλές φορές η Περιφέρειά μας και οι κάτοικοι της υπαίθρου έρχονται αντιμέτωποι με απρόβλεπτα, φυσικά φαινόμενα, όπως χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλες, έντονες χιονοπτώσεις, που απροειδοποίητα πλήττουν την παραγωγή και τις εγκαταστάσεις τους, δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στην οικονομική τους κατάσταση, που έχει δραματικά επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.
Ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο υπό τη μορφή καταρρακτώδους βροχόπτωσης έπληξε πρόσφατα αγροτικές περιοχές του Νομού μας, επιφέροντας τεράστιες ζημιές κυρίως στο Δήμο Χασίων, αλλά και στο Δήμο Καλαμπάκας και προκάλεσε σημαντικές φθορές τόσο σε δημοτικές όσο και ιδιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές. Συγκεκριμένα έσπασαν λιμνοδεξαμενές και τα νερά κατέκλυσαν ποιμνιοστάσιο, απειλήθηκαν γέφυρες από την άνοδο της στάθμης των ποταμών και την ορμή των υδάτων, ενώ στη Διάβα Καλαμπάκας πνίγηκαν δεκαοκτώ (18) ζώα. Το οδόστρωμα του Δ.Δ. Γάβρου υπέστη σοβαρότατες ζημιές, όπως επίσης και μέρος της γέφυρας η οποία βρίσκεται εντός του οικισμού. Το κοιμητήριο του χωριού καθώς και ο χώρος του γέμισε με μεγάλες ποσότητες λάσπης και πέτρες. Μεγάλες όμως ήταν και οι καταστροφές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ενδοδημοτικής και αγροτικής οδοποιίας, ενώ η διάβρωση του εδάφους κατέστησε τους περισσότερους αγροτικούς δρόμους στα Δημοτικά Διαμερίσματα Σκεπαρίου, Ασπροκλησιάς, Θεοτόκου και Αχλαδέας απροσπέλαστους. Επίσης σημαντικές ζημιές υπέστη και μεγάλο μέρος της κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής των πληγέντων από τη θεομηνία περιοχών.

Επειδή το εισόδημα των κατοίκων της υπαίθρου έχει μειωθεί δραματικά από την κατάρρευση όλων σχεδόν των αγροτικών προϊόντων.
Επειδή το μέγεθος αυτών των ζημιών από την πρόσφατη έντονη νεροποντή είναι τεράστιο και δεν μπορούν ούτε οι Δήμοι ούτε οι πληγέντες κάτοικοι να ανταποκριθούν στις μεγάλες δαπάνες αποκατάστασής τους,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ :

  1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει άμεση και πλήρης καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες;
  2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να χορηγήσει έκτατα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις και στις υποδομές των πληγέντων περιοχών;
  3. Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να παρέμβει, έτσι ώστε να αποζημιωθούν σύντομα και δίκαια οι πληγέντες αγρότες των παραπάνω περιοχών του Νομού Τρικάλων, που υπέστησαν σημαντικές καταστροφές στις εγκαταστάσεις και την παραγωγή τους από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις;

 

Ημερομηνία

22-10-2007

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.