Έρχεται « Χειμωνιάτικη εβδομάδα » – Του Μετεωρολόγου Μιχάλη Σιούτα

0 820

Μέτωπο κακοκαιρίας θα σαρώσει τη χώρα μας αύριο Τρίτη, ενώ από την Τετάρτη θ’ ακολουθήσει εισβολή πολύ ψυχρών αέριων μαζών πολικής προέλευσης, από τη βόρεια Ευρώπη και τα Βαλκάνια οι οποίες θα παραμείνουν για ολόκληρη την εβδομάδα, πιθανόν και στις αρχές της επόμενης.

Τρίτη

Η δραστηριότητα του μετώπου κακοκαιρίας, θ’ αρχίσει το βράδυ της Δευτέρας από τη Δυτική Ελλάδα, με βροχές και καταιγίδες, που από το πρωί της Τρίτης θα επεκταθούν σ’ όλα τα ηπειρωτικά, καθώς, και την περιοχή του Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και τη νύχτα και σε ημιορεινά της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς, και Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν Νοτιάδες, στο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί, 5-7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, στη Βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από -3 έως 12 βαθμούς, στη Νότια Ελλάδα και στις νησιωτικές περιοχές από 7 μέχρι 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη  συννεφιά με βροχή τις πρωινές ώρες, στη συνέχεια ηλιοφάνεια με ενισχυμένους Βοριάδες 5-7 Μποφόρ και θερμοκρασία από 3 έως 11 βαθμούς.

Στην Αττική, συννεφιά με βροχές κατά διαστήματα και καταιγίδες, ανέμους Νοτιάδες, από το απόγευμα Βοριάδες έως ισχυρούς 4-6 Μποφόρ και θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς.

Τετάρτη

Συννεφιά, βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά και σε χαμηλά υψόμετρα, της Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς και Ανατολικής Πελοποννήσου. Βροχές και καταιγίδες στην περιοχή του Αιγαίου, χιόνια στα νησιωτικά ορεινά-ημιορεινά του Βόρειου Αιγαίου και της Κρήτης. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Βοριάδες, στο Αιγαίο έως πολύ θυελλώδεις, 8-10 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, τη νύχτα θα σημειωθεί παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη συννεφιά με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά, ενισχυμένους Βοριάδες 4-6 Μποφόρ και θερμοκρασία από 2 έως 7 βαθμούς.

Στην Αττική, συννεφιά με βροχές, χιονόνερο, χιόνια κυρίως στα βόρεια του νομού, με ανέμους Βοριάδες, έως θυελλώδεις, 6-8 Μποφόρ και θερμοκρασία από 4 έως 8 βαθμούς.

Πέμπτη

Η κακοκαιρία θα συνεχισθεί στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και σε χαμηλά υψόμετρα, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, και στα ορεινά της Κρήτης, με εξασθένιση τις βραδινές ώρες. Οι Βοριάδες θα πνέουν πολύ θυελλώδεις στο Αιγαίο, 8-10 Μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά

makthess.gr

Ο Μιχάλης Σιούτας είναι Διαδάκτορ Μετεωρολόγιας ΑΠΘ, του  Κέντρου Μετρολογικών εφαρμογών του ΕΛΓΑ αεροδρομίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης και κατάγεται από την Θεοτόκο Χασίων του Δήμου Μετεώρων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.