Επιστολή για την διάσωση αρχοντικών στην Πολυθέα Ασπροποτάμου

0 873


Προς την αξιότιμη κυρία Κερασιά Γεωργίου, διευθύντρια της εφορείας νεότερων μνημείων Θεσσαλίας εν Βόλω.


Κυρία Γεωργίου,
Μετά τη σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε σήμερα, ζητώ τη βοήθειά σας προκειμένου να σώσουμε 3 παραμελημένα αρχοντικά στο χωριό Πολυθέα Ασπροποτάμου του σημερινού δήμου Μετεώρων.

Τα κτήρια αυτά έχουν ιστορία αιώνων και είναι από τα ελάχιστα που γλύτωσαν από τη μανία των βάρβαρων Ναζί.

Τα χωριά του Ασπροποτάμου πυρπολήθηκαν τον Οκτώβριο του 1943 με την επιχείρηση Πάνθηρ, όταν οι Ναζί έμαθαν ότι οι ηττημένοι Ιταλοί παρέδωσαν τον οπλισμό τους στους Έλληνες αντιστασιακούς.

Τα αρχοντικά είναι τα: Τσιτοπούλου, σε καλή κατάσταση ανοικτό Ανταμικό -σας εξήγησα τον όρο- καθώς και το Τριαντάφυλλου, που άρχισε να καταρρέει, επίσης Ανταμικό. Τέλος, το μεγαλοπρεπές αρχοντικό Ντουλόπουλου, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι υποθηκευμένο από τον τελευταίο ιδιοκτήτη Πίσσα – άγνωστο αν ζει. Θα κάνω προσπάθεια να μάθω αν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο. Όσα δεν έχουν δηλωθεί ανήκουν στο δημόσιο, το οποίο νομίζω ότι οφείλει να διασφαλίσει την ύπαρξη τους ως αρχοντικά και όχι ως ερειπιώνες.

Επισυνάπτω τις φωτογραφίες των αρχοντικών. Τις συλλογές μου είμαι διατεθειμένος να δωρίσω στον τόπο μου.

Ανάγκη έχει και ο πολιτιστικός σύλλογος για στέγη …

Για τη βοήθεια στην επιτυχία του έργου σας κοινοποιώ την παρούσα στον δήμο Μετεώρων, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους Συλλόγους της Πολυθέας.

Παρακαλώ θερμά να πρωτοκολληθεί η παρούσα και να μου επιστραφεί. Καλή επιτυχία.

Ευχαριστώ με τιμή
Ανδρέας Αθανασίου

Πτυχιούχος Πανεπιστημίων: Πειραιώς, Οργάνωσης & διοίκησης, Παντείου, Πολιτικών επιστημών, Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ, Κοινωνικής Θεολογίας & θρησκειολογίας, & Βρετανικού Ινστ. Marketing, μέλος του οικονομικού επιμ. Ελλάδος & Βρετανικού Ινστιτούτου Marketing.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.