Επισκευάζεται το Μουσείο Καλαμπάκας

Το κτίριο του Μουσείου Καλαμπάκας ίσως είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που ενώ κατασκευάστηκε, πολύ λίγο χρησιμοποιήθηκε.

0 101

Το κτίριο του Μουσείου Καλαμπάκας ίσως είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που ενώ κατασκευάστηκε, πολύ λίγο χρησιμοποιήθηκε.

Το κτίριο του Μουσείου Καλαμπάκας ίσως είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που ενώ κατασκευάστηκε, πολύ λίγο χρησιμοποιήθηκε.
Να θυμίσουμε πως το έργο κατασκευάστηκε μέσα από το πρόγραμμα LEADER, παράλληλα και με άλλα έργα της πόλης.
Δυστυχώς όμως παρ’ ότι στοίχισε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, η χρησιμοποίησή του μέχρι και σήμερα ήταν πλημμελής
Συγκεκριμένα ο Δήμος ουδέποτε χρησιμοποίησε το χώρο αυτό ως λαογραφικό μουσείο όπως καθόριζε ο αρχικός στόχος.
Οι πόρτες αυτού άνοιξαν για κάποιες εκθέσεις ιδιωτών ή φορέων και από το 2007 είναι κλειστό.
Δεν γνωρίζουμε αν υπήρχαν κάποια προβλήματα κατασκευαστικά (εκτός μελέτης) από την αρχή αλλά ο λαός λέει πως σπίτι που δεν καπνίζει, πέφτει.
Έτσι και το κτίριο αυτό από την εγκατάλειψή του άρχισε να μπάζει νερά από την καταστροφή της οροφής και από την υγρασία υπέστησαν ζημιά και οι τοίχοι.
Στον αύλειο χώρο υπήρχε μία κατασκευή (πέργκολα) από ξύλο και κεραμίδια. Ο χρόνος και η μη συντήρηση είχαν ως αποτέλεσμα τα ξύλα να σαπίσουν και το κατασκεύασμα να καταστεί και επικίνδυνο.
Η Δημοτική Αρχή βλέποντας την όλη κατάσταση αποφάσισε να ανακατασκευάσει ή επισκευάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο.
Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και έλαβε άδεια δημοπράτησης το 2008 με απόφαση του τότε περιφερειάρχη Φώτη Γκούπα.
Οι εκλογές που ακολούθησαν και η αναστολή των εργασιών έργων από το «ΘΗΣΕΑ» είχαν ως αποτέλεσμα το έργο να καθυστερήσει.
Πριν από δύο μήνες ο Δήμος αποφάσισε να ξεκινήσει τις εργασίες με την αντικατάσταση της στέγης του κτιρίου. Ήδη αυτό έγινε και τώρα πραγματοποιείται η αφαίρεση του στεγάστρου εισόδου (πέργκολα) και η κατασκευή νέου. Το υλικό ξύλο που ήταν κατασκευασμένο το σκέπαστρο αντικαταστάθηκε με σίδηρο.
Να θυμίσουμε πως ο Δήμος έχει προμηθευτεί μια μεγάλη ποσότητα λαογραφικού υλικού από κατάστημα της Καλαμπάκας που οι ιδιοκτήτες συνταξιοδοτήθηκαν και αυτό το υλικό είναι καιρός να εκτεθεί στον συγκεκριμένο χώρο.
Τέλος να θυμίσουμε ότι ο χρόνος περάτωσης των εργασιών πιέζει αφού ο πολιτιστικός οργανισμός έχει προγραμματίσει για τις 19 Αυγούστου συναυλία Δημοτικής Ορχήστρας στην τοποθεσία αυτή. 

Πηγή Η ΕΡΕΥΝΑ – Βαγγέλης Γκιάτας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.