Έντονο το πρόβλημα με ψύλλους στην Καλαμπάκα

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που παρατηρείται εδώ και καιρό στην Καλαμπάκα με τους ψύλλους.

0 107

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που παρατηρείται εδώ και καιρό στην Καλαμπάκα με τους ψύλλους.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που παρατηρείται εδώ και καιρό στην Καλαμπάκα με τους ψύλλους.

Συγκεκριμένα ψύλλοι έχουν κάνει την εμφάνιση τόσο σε ανοιχτούς χώρους όσο και κλειστούς ( σπίτια ) με το φαινόμενο να είναι έντονο στην Καλαμπάκα αναζητώντας λύση οι κάτοικοι, όπως να γίνει ψεκασμός των χώρων από την Δημοτική Αρχή ή την αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε Τρικάλων.

Η εμφάνιση των ψύλλων είναι αισθητή σε παιδικές χαρές της Καλαμπάκας όσο και σε σπίτια σύμφωνα με λεγόμενα κατοίκων.

Λίγα πράγματα για τους ψύλλους.

Μόλις εισβάλλουν οι ψύλλοι στο σπίτι σας είναι πάρα πολύ αργά για τα περισσότερα προληπτικά μέτρα.

Από τα τέσσερα στάδια του ψύλλου (αυγό, προνύμφη, χρυσαλίδες, ενήλικες) τα αυγά και οι προνύμφες αποτελούν περίπου 80% του συνολικού πληθυσμού ψύλλων σε ένα μολυσμένο σπίτι.

Περίπου 20% του πληθυσμού αποτελείται από τους ενηλίκους. Τα καλύτερα προγράμματα καταπολέμησης παρασίτων επικεντρώνονται στην μείωση του πληθυσμού των ανώριμων ψύλλων παρά των ενηλίκων. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα:

Προσπαθήστε να αποτρέψετε οποιοδήποτε στάδιο του παρασίτου από την είσοδο του σπιτιού και να εμποδίστε τα ανώριμα στάδια από την ωρίμανση σε ενήλικα. Υπεύθυνες κυρίως για την εμφάνιση των ψύλλων είναι οι περιπλανώμενες γάτες τις οποίες πρέπει να αποφεύγουμε να περιθάλπουμε.

Πρόληψη ψύλλων:

Η παρεμπόδιση της εξάπλωσης των ψύλλων μέσω των συνήθων πρακτικών υγιεινής δεν είναι τόσο αδύνατη όπως πολλοί άνθρωποι θεωρούν.

Οι περισσότεροι ξέρουμε ότι το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα του σπιτιού τακτικά θα βοηθήσει να απομακρύνει τους ψύλλους αλλά κυρίως εκείνους τους ρύπους (της ανθρώπινης τρίχας, της τρίχας κατοικίδιων ζώων, των ινών από τους τάπητες, των κουβερτών και των επίπλων, κ.λπ.) επάνω στους οποίους ο ψύλλος θα δημιουργήσει τα αόρατα κουκούλια των χρυσαλίδων του.

Ο λεπτομερής καθαρισμός ενός σπιτιού σε καθημερινή βάση (ειδικά περιοχές όπου κοιμούνται, τρώνε ή παίζουν τα κατοικίδια ζώα) θα μειώσει πολύ τα υλικά που απαιτούνται από τον ανώριμο ψύλλο για να συνεχίσει την ανάπτυξή του.

Καταστολή ψύλλων:
Σε κάθε περίπτωση ένας πολύ προσεκτικός ψεκασμός με ένα εντομοκτόνο κατάλληλο για το συγκεκριμένο έντομο και κυρίως με ένα σκεύασμα παρεμπόδισης της ανάπτυξής του, θα μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό και σε συνδυασμό με τις προληπτικές μεθόδους που αναφέραμε παραπάνω θα λύσει το πρόβλημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.