ΕΝΦΙΑ – Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά: Ποιοι πληρώνουν λιγότερα φέτος

0 673

Αρκετοί φαίνεται να είναι φέτος οι τυχεροί που είδαν μειωμένο ποσό στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Το βράδυ της Τρίτης (10 Μαΐου) ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, άρα οι φορολογούμενοι μπορούν πια να τα δουν και να τα εκτυπώσουν στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι θα βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ ακολουθώντας έξι βήματα:

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα myAADE.
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι οι… χαμένοι

 

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 δόσεις. Η πρώτη πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Μαΐου, ενώ η τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

H σωρευτική μείωση είναι στο 34% (13% από την περασμένη χρονιά), ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα είναι κερδισμένοι σε σύγκριση με πέρσι.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

 

Συγκεκριμένα, μικρότερο φόρο φέτος αναμένεται να πληρώσουν οκτώ στους 10 πολίτες (πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες), αυτοί δηλαδή που έχουν μια μεσαία ακίνητη περιουσία από 500 έως και 4.000 αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τον ίδιο φόρο με πέρσι πρόκειται να καταβάλει το 14% των ιδιοκτητών, δηλαδή 875.000 άνθρωποι με πολύ μικρή περιουσία έως 500 ευρώ αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τέλος, χαμένοι σε σχέση με πέρσι θα είναι 375.000 ιδιοκτήτες με πολύ μεγάλη περιουσία.

Τα SOS για τους φορολογούμενους

Στο νέο εκκαθαριστικό οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δουν τη νέα αξία των ακινήτων τους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την έκπτωση που θα έχουν ανάλογα με την αξία της περιουσίας, αλλά και τις επιβαρύνσεις, οι οποίες αφορούν όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όπως φαίνεται στο νέο έντυπο (και στο σχετικό πίνακα με τα στοιχεία εκκαθάρισης) θα αποτυπώνεται η έκπτωση, η προσαύξηση του νέου φόρου ακινήτων, καθώς και η διαφορά με τον προηγούμενο λογαριασμό.

Ακολουθούν οι προθεσμίες για τις δόσεις, η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου κλπ.

 

ethnos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.