Ενέργεια: Διχάζει η πρόγνωση για το φετινό χειμώνα

0 593

Με τα μάτια στραμμένα στον ουρανό επιστήμονες και εμπειρικοί μετεωρολόγοι προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη ημέρα στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τον χειμώνα.

 

Ο βαρύς χειμώνας στον οποίο ποντάρει ο Πούτιν καθώς κάτι τέτοιο θα κάνει την πίεση του στην Ευρώπη πιο ισχυρή και τον εκβιασμό με το φυσικό αέριο πιο αποτελεσματικό για τα συμφέροντα του φοβίζει τους ευρωπαίους καθώς το ψύχος ευθύνεται κάθε χρόνο για πολλούς θανάτους.

Στις περισσότερες χώρες, οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο σε σχέση με άλλες εποχές του χρόνου.

Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι σε μια πιο ψυχρή χώρα όπως η Φινλανδία. Ένας πιθανός λόγος είναι η χειρότερη μόνωση των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει υπολογιστεί ότι το 10% των επιπλέον θανάτων το χειμώνα μπορεί να αποδοθεί στην ενεργειακή φτώχεια και το 20% σε κρύα σπίτια.

Την ίδια ώρα στην χωρά μας έμπειροι μετεωρολόγοι λένε πως ο χειμώνας του 2023 θα είναι δύσκολος κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ζεσταθούν.

Τα Μερομήνια «μίλησαν» τόσο για τους υπόλοιπους μήνες του 2022 και τις αρχές του 2023 και, όπως φαίνεται, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται βροχερός, ενώ τον Οκτώβρη θα δούμε την πρώτη σημαντική απόκλιση στις θερμοκρασίες.

Περισσότερη αισιοδοξία δίνουν από την άλλη οι μετεωρολόγοι που τονίζουν πως η πρόβλεψη για βαρύ χειμώνα είναι πολύ γενική κα για αυτό θα πρέπει να μην παρασύρονται ούτε και να πανικοβάλλονται οι πολίτες.

«Τι σημαίνει όμως “βαρύς χειμώνας” για τη χώρα μας; Πόσο χαμηλές θερμοκρασίες είναι οι θερμοκρασίες σε έναν βαρύ χειμώνα και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν; Θα επηρεαστεί όλη η χώρα από τη Μακεδονία έως και τα Δωδεκάνησα ή μόνο οι ορεινές περιοχές και η βόρεια Ελλάδα; Αν πχ κάνει δύο εβδομάδες πολύ κρύο και χιόνια στα ορεινά και σε κάποια πεδινά και οι υπόλοιπες εβδομάδες κυλήσουν με σχετικά μαλακό καιρό και βροχές θα είναι βαρύς ο χειμώνας ή όχι;», διερωτάται ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου.

Τα επιστημονικά δεδομένα λένε μάλιστα πως  φέτος το κρύο όχι μόνο δεν θα είναι το πιο βαρύ των τελευταίων ετών αλλά για τους φθινοπωρινούς μήνες η θερμοκρασία θα είναι από τις πιο ζεστές.

«Το φετινό φθινόπωρο, στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπεται σχετικά ζεστό, ενώ μειωμένες θα είναι οι βροχοπτώσεις στα νοτιοανατολικά. Για την πρόβλεψη του Ιανουαρίου 2023 δεν υπάρχει ουσιαστική βελτίωση. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης προβλέπεται να έχει λιγότερες χιονοπτώσεις μέχρι τα μέσα του χειμώνα, εκτός από ορισμένες μικρότερης έκτασης περιοχές
Αυτά βέβαια όπως τονίζουν οι ειδικοί πάντα αν δεν αλλάξει κάτι που θα ανατρέψει τις προβλέψεις αφού το κλίμα επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες», ξεκαθάρισε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολλιδάς.

 

megatv.com

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.