Εμβολιασμοί: 130.000 ραντεβού στους 45-49 σε λίγες ώρες – Πότε θα εμβολιαστούν οι 20αρηδες

0 283

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού κατά της COVID-19 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, περίπου 130.000 πολίτες 45-49 ετών μπήκαν για να κλείσουν ραντεβού.

Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr άνοιξε τις πρώτες πρωινές ώρες για τους περίπου 124.000 πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, ενώ στις 8 το πρωί ήταν διαθέσιμη και για όλους τους υπόλοιπους.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να λάβει δόσεις και από τα τέσσερα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και της Johnson&Johnson, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στη χώρα από τις 5 Μαΐου.

Οι πολίτες κλείνουν τα ραντεβού τους με τους ήδη γνωστούς τρόπους. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να δηλώσουν εάν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Διαφορετικά, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους μέσω της πλατφόρμας emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους. Οσοι δε διαθέτουν ΑΜΚΑ, έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να εκδώσουν έναν προσωρινό αποκλειστικά για αυτή τη χρήση, όπως σημείωσε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Πώς θα προχωρήσει η επιχείρηση «Ελευθερία»

Τον Μάιο ξεκινά η τρίτη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο το Μάιο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Τους επόμενους δύο μήνες:

  • από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
  • από την εταιρεία Moderna 354.000 δόσεις το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
    από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο
  • η AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε  ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Από Ιούλιο 2,8 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα 

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία» στις νεότερες ηλικίες. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς στον ΣΚΑΪ, από τον Ιούλιο οι εμβολιασμοί αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς προβλέπεται ότι θα αγγίξουν τα 2,7-2,8 εκατ. τον μήνα.

Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει χτιστεί τείχος ανοσίας, καθώς θα μπορούν να εμβολιάζονται και οι πολίτες κάτω των 30 ετών, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο και για τους 20άρηδες. «Τη Μεγάλη Πέμπτη είχαμε 66.000 εμβολιασμούς μέσα σε μια ημέρα και οι ρυθμοί επιταχύνονται. Από 5 Μαΐου θα έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα διαθέσιμα, θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson&Johnson. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί, καθώς από τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιάζονται και όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες, δηλαδή όσοι είναι κάτω από 30 ετών», είπε.

Σε ό,τι αφορά στην ηλικιακή ομάδα των 45-49 ετών, για τους οποίους άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού, ανέφερε ότι 124.000 πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα για να αποδεχτούν τα προτεινόμενα ραντεβού, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού με όλους τους υπόλοιπους τρόπους, είτε μέσα από την πλατφόρμα είτε στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ.

madata.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.