Εμφάνιση Καταρροϊκού Πυρετού στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς – Μέτρα στον Νομό Τρικάλων

0 462

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες εκτροφών μηρυκαστικών για την εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές αιγοπροβάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης (7 εστίες στην Π.Ε. Καστοριάς και 1 στην Π.Ε. Κοζάνης).

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται από ζώο σε ζώο με το τσίμπημα κουνουπιού.

Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, αλλά κλινικά συμπτώματα εμφανίζουν κυρίως τα πρόβατα.

Το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.

Τα προσβεβλημένα ζώα εμφανίζουν πυρετό μέχρι 42ο C, οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος, των οφθαλμών και των αυτιών, ρινικό έκκριμα, σιελόρροια (αφροί στο στόμα), μπλε γλώσσα, απώλεια βάρους και θάνατο. Θεραπεία δεν υπάρχει. Όσα ζώα αναρρώσουν εμφανίζουν απώλεια τριχώματος, στειρότητα και καθυστερημένη ανάπτυξη.

Οι οικονομικές απώλειες από την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή είναι πολύ μεγάλες.

Πρόληψη του νοσήματος μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση των εντόμων τόσο με τη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων στα ζώα όσο και στους στάβλους.

Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου και σε άλλους νομούς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ορίσει ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα συνολικά 150 χιλιομέτρων από τις εστίες της νόσου.

Η Π.Ε. Τρικάλων ανήκει στην ζώνη προστασίας και επιτήρησης, Η ζώνη προστασίας εκτίνεται σε μήκος 100km από κάθε μολυσμένη εκτροφή και η ζώνη επιτήρησης εκτίνεται 50km από τα όρια της ζώνης προστασίας.

    Οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών (προβάτων, αιγών και βοοειδών) του νομού μας απαγορεύεται να μετακινήσουν τα ζώα τους εκτός των ορίων της ζώνης προστασίας και  επιτήρησης.

Εντός της ζώνης προστασίας και επιτήρησης τα ζώα μετακινούνται μόνο εάν έχει εφαρμοστεί πριν τη μετακίνηση τους κατάλληλο εντομοαπωθητικό. 

Το εντομοαπωθητικό χορηγείται από ιδιώτη Κτηνίατρο, ο οποίος εκδίδει κτηνιατρική συνταγή και καταγράφει τη χορήγηση στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της Εκτροφής. Αντίγραφο της κτηνιατρικής συνταγής κίτρινου χρώματος μαζί με την απόδειξη ή το τιμολόγιο αγοράς των αντίστοιχων φαρμάκων παραμένει στο επίσημο μητρώο φαρμακευτικών αγωγών της εκμετάλλευσης για πέντε (5) χρόνια.

    Σε περίπτωση αγοράς ζώων από άλλη εκμετάλλευση τα  νεοεισαχθέντα ζώα να παραμένουν σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ημερών.

Επίσης οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών (προβάτων, αιγών και βοοειδών) του νομού μας να προβούν στα εξής:

  • Στην διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα στους στάβλους , στον περιβάλλοντα χώρο, στις κοπροσωρούς και στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων.
  • Στην σχολαστική απολύμανσης όλων των οχημάτων μεταφοράς των ζώων, τόσο πριν την φόρτωση τους όσο και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
  • Στην απομάκρυνση από τον χώρο της εκτροφής τους των εστιών ρύπανσης και των πιθανών λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων- φορέων (κουνουπιών).
  • Στην αποφυγή μετακίνησης των ζώων για βοσκή κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων, δηλαδή από την δύση μέχρι και την ανατολή του ηλίου.
  • Στον καθημερινό έλεγχο των ζώων τους για τυχόν ύποπτα κρούσματα.

Τέλος όλοι οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να προμηθεύονται ζώα με νόμιμες διαδικασίες, να ενημερώνουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της περιοχής τους, να προσκομίζουν τα υγειονομικά πιστοποιητικά ( επίσημα έγγραφα) και να έχουν όλα τα ζώα τους ταυτοποιημένα με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βόλους.

Παρακαλούνται οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών (αιγοπροβάτων, βοοειδών) να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο Κτηνιατρικό Γραφείο της Περιοχής τους για οδηγίες προκειμένου να προφυλάξουν τα ζώα τους από τη νόσο.

Ο Καταρροϊκός Πυρετός του Προβάτου είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Σε περίπτωση υποψίας του νοσήματος ενημερώστε άμεσα την Υπηρεσία μας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων στα τηλέφωνα 2431073396 & 73591 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Πύλης τηλ. 2434022239

Καλαμπάκας τηλ. 2432024402

Οιχαλίας τηλ. 2433031471

ΜΕ Ε.Π.
Ο Προϊστάμενος
της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής
Π.Ε. Τρικάλων

Ζτρίβας Σπύρος
Κτηνίατρος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.