ΕΛΤΑ: Αντέχουν μέχρι τέλος του 2020
Την πρόθεση της κυβέρνησης για τη διάσωση των ΕΛΤΑ, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δημοσιοποίησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Παρουσιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δημόσιος οργανισμός, υποστήριξε ότι το 2014 τα ίδια κεφάλαια των ΕΛΤΑ ξεπερνούσαν τα 38 εκατ. ευρώ συσσωρευμένα κέρδη, σε αντίθεση με το 2019 όπου οι συσσωρευμένες ζημίες εκτιμάται πως θα φτάσουν τα 115 εκατ. ευρώ.
«Άρα, ο Οργανισμός έχασε αξία 150.000.000 ευρώ. Ο όμιλος κάθε μήνα έχει έλλειμμα λίγο κάτω από τα 6.000.000 ευρώ» τόνισε ο Πιερρακάκης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Μάριου Κάτση και Βασίλη Κεγκέρογλου.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη απόφαση της κυβέρνησης η διάσωση και η συνέχιση της λειτουργίας των ΕΛΤΑ με ένα βιώσιμο σχέδιο, το οποίο σύντομα θα ανακοινωθεί. «Το σχέδιο διάσωσης θέλει χρόνο για να καταρτιστεί. Θεωρήστε, όμως, δεδομένο ότι θα καταρτιστεί. Είναι στα χέρια μας και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μ’ αυτό. Τα ΕΛΤΑ είναι ένας οργανισμός με 192 χρόνια ζωής, είναι εξίσου αρχαίος με το ελληνικό κράτος και γι’ αυτόν τον λόγο θα τα διασώσουμε» υπογράμμισε.
Αναφορικά με το κλείσιμο καταστημάτων, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «είναι αποφάσεις της διοίκησης που γίνονται σε μια πολύ δυσχερή κατάσταση μέχρι να καταρτιστεί το σχέδιο διάσωσης του Οργανισμού».
Σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού, σημείωσε ότι «έχουμε προκηρύξει 520 νέες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και όποιες ανάγκες προκύψουν θα λάβουν χώρα μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την διάσωση των ΕΛΤΑ».
Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους αλλά και την εξασφάλιση ενός κεφαλαίου που θα αποτρέψει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών τους επόμενους 12 μήνες.
Η εξυγίανση των ΕΛΤΑ θα στηριχθεί σε τρεις πυλώνες, δηλαδή:
-
Εθελούσια έξοδο για 2.000 εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 1.500 εργαζομένων στον τομέα της διανομής – διαλογής
-
Στην είσπραξη των οφειλών κυρίως από την Καθολική Υπηρεσία, με το ποσό των 105 εκατ. ευρώ να έχει εισπραχθεί το 2019
-
Σε άντληση χρηματοδότησης από προγράμματα ΕΣΠΑ για εκσυγχρονισμό υπηρεσιών
Η διοίκηση της εταιρείας δρομολογεί το κλείσιμο σημαντικού αριθμού καταστημάτων. Ενδεικτικά, τα έτη 2001-2019, έκλεισαν 270 καταστήματα από τα οποία τα 70 κατά την τετραετία 2015-19. Μέχρι στιγμής, εννέα καταστήματα έχουν κλείσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.